G4Media.ro

EXCLUSIV Cum se apără între ei procurorii Secţiei Speciale. SIIJ a clasat…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV Cum se apără între ei procurorii Secţiei Speciale. SIIJ a clasat dosarul procuroarei Adina Florea, vizată în cazul publicării de către Darius Vâlcov a protocolului secret SRI-Parchet

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a clasat dosarul Adinei Florea, procuroarea care a câştigat concursul organizat de şefa CSM, Lia Savonea, şi care ar trebui instalată mâine de plenul CSM, potrivit unui răspuns oficial al SIIJ către G4media.ro.

FOTO: Răspuns SIIJ pentru G4media.ro

Dosarul a fost clasat pe 15 mai acest an în baza articolului 16 litera a din Codul de procedură penală, adică „fapta nu există”. Adina Florea era vizată pentru abuz în serviciu. Potrivit unor surse judiciare, dosarul a fost închis de procurorul SIIJ Sorin Iasinovschi. Şi el a candidat la şefia SIIJ, însă comisia CSM condusă de Lia Savonea a preferat-o pe Adina Florea.

Istoria dosarului protocolului secret publicat de Darius Vâlcov.

23 august 2018: Darius Vâlcov, pe atunci consilerul premierului Dăncilă, a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) la data de 7 decembrie 2016.

28 august 2018: Documentul era însă unul clasificat, prin urmare SRI a făcut plângere penală la DIICOT.

Tot în august 2018, Parchetul general (PG), Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), a deschis un al doilea dosar penal pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Vâlcov.

Parchetul General avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Procurorii PG au descoperit că o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa a făcut o copie a protocolului secret, în mai anul trecut. La audieri, Nicoleta Ichim a declarat că Adina Florea i-a cerut să facă o copie xerox după protocolul SRI-Parchet din 2016, pe care i-a înmânat-o. Supusă detectorului de minciuni, grefiera a trecut testul, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Pentru că a recunoscut și a colaborat cu anchetatorii, Parchetul general a dispus renunțarea la urmărirea penală (RUP) a grefierei, decizie confirmată de instanță.

FOTO: Decizia Judecătoriei Constanța privind-o pe grefiera Nicoleta Ichim

În momentul în care Parchetul General a dispus RUP față de grefiera care i-ar fi dat protocolul Adinei Florea, a dispus și declinarea dosarului către DIICOT.

Motivul declinării a fost faptul că Darius Vâlcov şi Adina Florea ar fi comis o infracţiune de divulgare a informaţiilor secrete de stat (care presupune intenţie), nu neglijenţă în păstrarea informaţiilor secret de stat. Diferenţa între cele două infracţiuni ţine de mărimea pedepsei. Divulgarea informaţiilor secrete de stat ”de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională” (articolul 407 din Codul penal, alineatul 1) se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani, în vreme ce neglijenţa în păstrarea informaţiilor secrete de stat – cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

După octombrie 2018, odată cu operaţionalizarea SIIJ, toate dosarele cu magistraţi, inclusiv cel al Adinei Florea, au fost preluate de Secţia Specială. Prin urmare, dosarul privind-o pe Adina Florea a fost predat de DIICOT nou înființatei Secții de investigare a magistraților (SIIJ) tocmai pentru că, potrivit legilor Justiției PSD-ALDE, competența de a-i ancheta pe magistrați aparține acestei secții din cadrul Parchetului General.

27 februarie 2019: În dosarul rămas la DIICOT, procurorii au început urmărirea penală in personam pentru infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională (articolul 407 din Codul penal, alineatul 3) față de Darius Vâlcov, consilier al fostului premier Viorica Dăncilă și prieten al fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

15 mai 2019: SIIJ au dat clasare în partea de de dosar privind-o pe Adina Florea.

18 iunie 2019: DIICOT l-a plasat sub control judiciar pe Darius Vâlcov, însă Curtea de apel Bucureşţi a ridicat măsura preventivă.

14 octombrie 2019: SIIJ a comunicat G4Media.ro că a clasat dosarul privind-o pe Adina Florea.

Context. Adina Florea a fost adjunct interimar la SIIJ, iar şeful ei a fost Gheorghe Stan zis Giani. După ce Stan a fost numit judecător la CCR, Adina Florea a câştigat concursul organizat de o comisie CSM formată din judecătoarele Lia Savonea, Simona Marcu şi Mariana Ghena, fără un reprezentant al procurorilor. Pentru că procurorii din CSM refuzau să participe la această comisie, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a legiferat prin ordonanţă de urgenţă faptul că există cvorum al comisiei în absenţa reprezentantului procurorilor.

Foto: Adina Florea (Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. „nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
    Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.”

  2. Daca ar fi sa tragem o linie, pe timpul guvernarii rosii toata justitia s-a facut de rahat.S-a dovedit ca este corupta,ca serveste un partid sau altul, ca serveste interese de grup inaite de a servi Tara.Justitia este o rusine in general.Cu o floare nu se face primavara.Codruta Kovesi nu este reprezentativa in Justitie.Justitia va trebui resetata,desfiintata ,arsa din temelii si recladita la loc.Nu stiu cine poate sa faca treaba asta.

  3. cum draq vine asta?
    subordonatii ancheteaza un caz al potentialei sefe?Nu este conflict de interese?ALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO?CCR cum draq de a-ti validat mizeria asta?Sper sa va scoata imunitatea la pachet cu desfiintarea jegului de sectie si pe urma sa fiti din nou trasi la raspundere.
    Iar dosarele clasate de limbricii comunisti redeschise urgent!Caci la ce abuzuri s-au facut acolo…ala stat paralel nu ce behaia floci la nas de teleorman…

    • Că bi e zici torna_frate.subscriu,mama lor de hoți

  4. Parca ar fi un film de comedie, ca in viata reala asa ceva nu ar trebuii sa existe. Si totusi, mafia incearca cu rasputeri sa-si finalizeze macar cele mai importante planuri, cele pe justitie, ca stiu ca nu mai au mult de supravietuit.

  5. De râsul curului. SIIJ a clasat dosarul viitoarei șefe (speră ea și cu savonieră) a secției gestapoviste SS. Mă mir că au făcut-o abia acum. Probabil că au vrut să dea aparența de efectuare a cercetării.
    E evident că de la ea a plecat dosarul ”bunului cetățean” lăsat pe pragul casei geniului economiei românești, prințul cimitirelor, vâlcov (ăsta o mai fi prin țară?).

  6. Din moment ce s-a dat renuntare la up fata de o persoana, fapta trebuie ca exista. Solutia pe motiv ca fapta nu exista nu e legala. Dupa desfiintarea ss trebuie redeschisa up.

  7. Păi cum ar veni asta, oameni buni, amantă de judecător constituțional să steie ea la pîrnaie?! Și dom’ judecător cpnstituțional să-și deie el drumu’ la vorbitor?! Aiasta nu se cade!….

    • Adica vrei sa spui ca exista cineva ajuns atat de jos incat sa i-o traga la scarnavia aia neagra si urata? O fi vreun necrofil…

  8. Ia-mă Doamne, stinge-mi neamul.
    În ce hal au adus justiția idioții PSD conduşi de borfaşul teleormănean.
    Nu ne mai scoate nici dracul din mocirla în care ne-au băgat. Să vă mănânce, ordinarilor! Mai candidați la anul la parlamentare, porcilor?

  9. Valcov, mastermind-ul. Asta inca-i-n libertate. Asta-i cea mai grava parte.

  10. cum se apara intre ei infractorii sectiei speciale!