G4Media.ro

EXCLUSIV Calendarul Comisiei de la Veneția: Experții vin în România pe data…

EXCLUSIV Calendarul Comisiei de la Veneția: Experții vin în România pe data de 11 iunie, raportul final pe legile justiției va fi votat în octombrie

Comisia de la Veneția a notificat autoritățile române în privința calendarului pronunțării pe legile justiției, astfel că adoptarea raportului final ar fi programată la plenara din luna octombrie, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Reprezentanții Comisiei ar urma să vină la București în perioada 11 – 12 iunie pentru discuții cu toți actorii implicați: autorii proiectelor, comisia specială, Ministerul Justiției, Înalta Curte, parchete, CSM, asociațiile de magistrați.

O opinie preliminară ar urmă să fie elaborată spre sfârșitul lunii iunie, potrivit calendarului comunicat autorităților române.

Membrii-raportori sunt experți din Finlanda, Franța, Suedia, Polonia iar supleanți Moldova și Belgia. Reamintim că ministrul justiției, Tudorel Toader, este membru în Comisia de la Veneția. Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, dar practica arată că, de obicei, Curtea Constituţională ia în considerare acest aviz.

Pe data de 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE.
Practic, prin acest demers a mai apărut un filtru în calea modificării legislaţiei.

După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE.

PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. PNL a trimis la 29 martie o solicitare către Comisia juridică şi pentru drepturile omului din APCE prin care a cerut ca aceasta să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei.

Şi Forumul Judecătorilor din România a cerut Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să solicite Comisiei de la Veneţia o poziţie privitoare la modificarea Legilor Justiţiei.

Cele trei legi ale justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a criticat dur reforma justiţiei realizată de coaliţia PSD-ALDE. Un raport al GRECO dat publicității pe data de 11 aprilie cere autorităţilor să renunţe la crearea unui parchet special pentru infracţiunile magistraţilor, precum şi să revizuiască amendamentele care privesc răspunderea magistraţilor pentru erorile judiciare.

Raportul avertizează asupra faptului că o serie de modificări referitoare la recrutarea și la pensionarea magistraților ar putea avea, printr-un efect combinat, un impact semnificativ asupra capacității de lucru și, în general, asupra capacității operative a judecătorilor și procurorilor mai ales că n-a fost prevăzută o perioadă de tranziție.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Intre timp, Comisia de la Venetia a trimis un punct de vedere preliminar: „Tudorel Toader e un tradator de tara si un comunist cu state vechi, il vom exclude din Comisia de la Venetia, din clubul de biliard al Comisiei precum si din rasa umana pe de-a intregul”.

  2. Bubosului i se termina mandatul acum in iunie in cadrul comisiei ….. ar fi intresant de aflat cum a ajuns el acolo numai opinia separata pe care a avuto cu ocazia referendumului din 2012 il descalifica TOTAL (el a fost de parea ca chiar daca prezenta a fost mai mica de 50% referendumul NU trebuie invalidat) acest individ e expresia lichelismului politic care pangareste justitia ….

  3. pana in octombrie…
    trec slugile din parlament de la mj, si ccr legile justitiei de 3 ori…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.