G4Media.ro

Excesele adolescenților la locurile de joacă pentru copii dintre blocuri în sectorul…

FOTO: Colaj Primăria Sectorului 6 Facebook/G4media

Excesele adolescenților la locurile de joacă pentru copii dintre blocuri în sectorul 6, taxate ca vandalism de polițiștii locali/ Terenurile de sport deschise gratuit la școli, aproape pustii

Adolescenții care își petrec vacanța de vară în parcurile mici din Sectorul 6 au ajuns să fie monitorizați seară de seară de polițiștii din sectorul 6, fie prin camere video de supraveghere, fie fizic, prin patrulări sau, când este cazul, aceștia răspund direct la sesizări.

Informația că poliția locală urmărește cu predilecție comportamentul adolescenților este publică, pe pagina de facebook a Primăriei Sectorului 6. „Da, suntem seară de seară pe teren și monitorizăm”, precizează instituția ca justificare la fotografia în care câțiva tineri sunt suprinși cum escaladează locurile de joacă dintr-un părculeț din zona Drumul Taberei. „Colegii de la ADPDU Sector 6 au surprins mai mulți tineri de 16-18 ani la locul de joacă din Drumul Taberei 89 și au chemat în sprijin Poliţia Locală Sector 6”, mai spune primăria care înscrie postarea în sfera „#STOPvandalismului”.

Nemulțumirea administrației de sector este că echipamentele de joacă nu sunt construite pentru a fi escaladate și că susțin anumite kilograme.

Într-o altă postare de la începutul lunii iulie, la plină vacanță școlară, Poliția Locală difuza o înregistrare fără sonor, realizată cu camera de supraveghere, în care un grup de 6 adolescenți era filmat când petrecea într-un foișor amenajat de primărie. Conform imaginilor, trei polițiști i-au abordat și i-au amendat pentru că aceștia s-au suit pe masă și au dansat, „s-au crezut la club” și i-au pus să curețe gunoaiele lăsate în urmă.

Peste 350 de camere video fixe şi 10 camere video mobile sunt în sectorul 6, iar primăria anunța, în iulie, că investește în alte 3.000 de camere video care o vor ajuta să prevină şi să rezolve problemele cu vandalismul.

Între timp, la școli, terenurile de sport sunt deschise 

Puțin popularizată, legea care le dă acces copiilor să se joace în curțile școlilor, pe timpul vacanțelor și după orele de program școlar, a intrat în vigoare din luna mai 2023. Măsura prevăzută în legea nr. 8/2023 pentru modificarea şi completarea art. 6 din Legea educaţiei fizice şi sportului este obligatorie și se aplică școlilor care au terenuri de sport, în urma unor convenții între conducerile școlilor și administrația locală.

Potrivit unui răspuns pentru G4media, în tot sectorul 6 sunt deschise 27 de școli, iar acestea pun liber la dispoziția copiilor terenurile de sport. Programul de acces este comun: în timpul vacanțelor, între orele 9:30 – 13:00 și 16:00 – 22:00, în sezonul de vară, și între orele 9:30 – 13:00 și 16:00 – 20:00, în sezonul de iarnă.

Pentru a verifica dacă măsura este respectată, iar lista este reală, am vizitat cel puțin 6 școli din zona cartierului Drumul Taberei din Sectorul 6, iar acestea aveau porțile largi deschise. În plus, niciunul dintre oamenii de pază nu a întrebat de ce am intrat în incinta școlii, în curte. Însă, în pofida deschiderii porților și a unui afiș cu informația „Sport în curtea școlii”, la orele 11.00 ale dimineții, nu se aflau copii pe terenurile de sport, cu excepția unei sigure școali din 6 vizitate, semn că puțini știu că au unde să vină să se joace.

LISTA TERENURILOR DE SPORT SECTOR 6 DESCHISE PENTRU CETĂȚENI:

1. Școala Gimnazială Nr. 59
2. Școala Gimnazială Nr. 142
3. Școala Gimnazială Nr. 153
4. Școala Gimnazială „Ion Dumitriu” Bucureşti
5. Școala Gimnazială Nr. 161
6. Școala Gimnazială Nr. 163
7. Școala Gimnazială Nr. 167
8. Școala Gimnazială Nr. 169
9. Școala Gimnazială Sfântul Andrei
10. Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”
11. Școala Gimnazială „Sfinții Constantin și Elena”
12. Școala Gimnazială Orizont
13. Școala Gimnazială „Adrian Păunescu”
14. Școala Gimnazială Nr. 206
15. Școala Gimnazială Nr. 279
16. Școala Gimnazială Regele Mihai I
17. Școala Gimnazială Nr. 311
18. Colegiul Național „Elena Cuza”
19. Colegiul Național „Grigore Moisil”
20. Colegiul Tehnic „Carol I”
21. Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei”
22. Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”
23. Liceul cu Program Sportiv „Mircea Eliade”
24. Liceul Tehnologic „Sf. Antim Ivireanu”
25. Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”
26. Liceul Teoretic „Marin Preda”
27. Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”

ȘCOLI AFLATE ÎN REABILITARE, CU TERENURI ÎNCHISE:

1. Școala Gimnazială Nr. 117;
2. Școala Gimnazială „Sf. Calinic de la Cernica”;
3. Școala profesională specială pentru deficienți de auz „Sfânta Maria”;
4. Școala Gimnazială specială „Constantin Păunescu”;
5. Liceul Tehnologic „Petru Poni”;
6. Colegiul Tehnic „Petru Maior”;
7. Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”
8. Școala Gimnazială „Sfânta Treime” (are teren, însă deocamdată porțile sunt ținute închise din cauza mai multor probleme)

NU AU TERENURI DE SPORT:

1. Școala Gimnazială „Regina Maria” (curtea școlii este deschisă pentru cetățeni, cu spații de recreere),
2. Școala Gimnazială Nr. 197,
3. Școala Gimnazială Nr. 156,
4. Școala Gimnazială Nr. 168,
5. Școala Gimnazială Nr. 309,
6. Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”.

PROGRAM:

Programul începe la o oră după încheierea orelor de curs, a examenelor, olimpiadelor, concursurilor sau festivităților și numai după încheierea programului de învățământ obligatoriu și a celorlalte activități desfășurate de către unitatea de învățământ.
Astfel:
• până la ora 20.00, în sezonul de iarnă (între 1 noiembrie și 31 martie);
• până la ora 22.00, în sezonul de vară (între 1 aprilie și 31 octombrie).

În zilele de sâmbătă și duminică, dar și pe timpul vacanțelor școlare, programul este:

• Între orele 9:30 – 13:00 și 16:00 – 20:00, în sezonul de iarnă;
• Între orele 9:30 – 13:00 și 16:00 – 22:00, în sezonul de vară.

Acolo unde terenurile de sport sunt prevăzute cu instalație de iluminat cu nocturnă, programul de acces este până la ora 22.00, indiferent de sezon.

FOTOREPORTAJ G4media:

Colegiul Național „Elena Cuza”

Școala Gimnazială Sfântul Andrei

 

Școala Gimnazială Nr. 206

Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Asta-i Rromania lu Gheboasa ca vad ca e plin de știri cu individul asta peste tot !

    • daca fiecare copil ar avea doi parinti, ar avea parte de iubire, educatie, casa, masa etc. nu ar mai exista asa ceva. povestea lui Gheboasa este trista si adevarata. nu ii iau apararea dar versurile sunt exact prin ce a trecut ca etnic rom

  2. Nu Gheboasa e de vină, artiștii cântă ce se întâmplă deja, pestele de la cap se împute, capul statului, capul familiei..

    • Corect

    • Toti afonii si interlopii au devenit brusc artisti … Gheboasa si gasca de manelisti sunt artisti ce sa mai … Pavarotti tot artist e as aca se pare ca-s colegi de breasla

  3. referitor la spatiile de sport din scoli. copilul nostru a crescut in curtea scolii pana cand s-a dat interzis. toti copii de la bloc ii gaseai in curtea scolii iar cei mai mici erau cu parintii. nu existau excese intrucat parintii interveneau imediat. toti erau multumiti. copiii avea unde sa bata mingea, sa joace basket sau ping pong, parintii ca stiau ca sunt in siguranta copiii, vecinii ca nu urla nici un copil pe langa bloc. acesti copii cu excese sunt efectul deciziilor luate de conducatorii nostri. acum ne miram 🙁