
Evenimente la Muzeul Hărților cu istorie, literatură și muzică, în perioada 27 februarie – 1 martie
„Muzeul în trei acte: istorie, literatură, muzică” este o serie de evenimente organizată de Muzeul Hărților care vor avea loc la finalul săptămânii urmptoare. O conferință, un dialog literar și un concert aduc istoria, literatura și muzica în spațiul primitor al muzeului, punând accentul pe diversitatea de forme și idei culturale sub care ne putem raporta la hărți, transmit organizatorii printr-un comunicat de presă.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Program:
● 27 februarie 2025: conferința Planurile „pierdute” ale orașelor București și Târgoviște (Moritz von Ott, 1820), susținută de Laurențiu Rădvan și Mădălin-Cristian Focșa;
● 28 februarie 2025: „Geografii personale”, un dialog literar cu Nona Rapotan și Ioan Stanomir;
● 1 martie 2025: „Concert baroc”, susținut de Vivianne Caragea, Maria Petrescu și Mélanie Flores
Desfăşurare: Toate evenimentele au loc la sediul Muzeului Hărților, Strada Londra nr. 39,
sector 1, București, începând cu ora 18:00
● Istorie
Joi, 27 februarie, invităm publicul la prelegerea Planurile „pierdute” ale orașelor București și Târgoviște, susținută de Laurențiu Rădvan și Mădălin-Cristian Focșa.
Conferința face parte din seria Atlas. Conferințele MNHCV și aduce în prim-plan descoperiri recente despre primele planuri cartografice ale celor două orașe, realizate de inginerul Moritz von Ott în 1820, păstrate în arhivele Bibliotecii de Stat din Berlin. Participarea se face pe bază de înscriere și achitarea taxei de 16 lei (tarif întreg, 8 lei bilet redus pentru pensionari, 4 lei – bilet redus pentru elevi și studenți), aici.
Dr. Laurențiu Rădvan este istoric, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Mădălin-Cristian Focșa este geograf, ghid de turism, absolvent al unui master de patrimoniu cultural, cu preocupări de geografie istorică.
● Literatură
Pe 28 februarie, literatura devine subiect de dialog în cadrul unui nou proiect al Muzeului Hărților, intitulat „Geografii personale cu Nona Rapotan”. Acesta își propune oglindirea într-o lumină nouă a hărților, din prisma literaturii contemporane și al întâlnirii cu personalități
culturale. Primul invitat este Ioan Stanomir, iar discuția va porni de la volumele Mama: Un jurnal al dragostei şi al despărţirii, și Mama. O fotografie a timpului și a iubirii, ambele apărute la Editura Humanitas.
Participarea se face pe bază de înscriere și achitarea taxei de 20 lei, aici.
Nona Rapotan este profesor de științe sociale și jurnalist cultural, cu o activitate susținută în critica literară și dialogul cultural.
Dr. Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti și autor al unor volume de istoria culturii, istoria ideilor, dar și de beletristică.
● Muzică
Publicul amator de muzică clasică este invitat sâmbătă, 1 martie, la „Concert baroc”, un recital dedicat femeilor. Trei interprete talentate – Vivianne Caragea, Maria Petrescu și Mélanie Flores (membre ale festivalului Zilele Muzicii Vechi București) – ne vor purta într-o călătorie muzicală fascinantă, unde vom descoperi instrumente rare și compozitoare mai puțin cunoscute. Flaut traversier, oboi baroc și clavecin se întâlnesc într-un concert de poveste.
Muzeul Hărților este o instituție unică, dedicată explorării lumii prin cartografie, arte și științe.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank