G4Media.ro

Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului

Sursa foto: Telegram / ДСНС України (State Emergency Service of Ukraine)

Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului

Analiză LE MONDE via Rador Radio România:

„Apărarea aeriană este prioritatea noastră astăzi”; președintele ucrainean Volodimir Zelenski a repetat-o din nou pe rețeaua X pe data de 18 aprilie. În timp ce Ucraina a reușit până acum să intercepteze o mare parte din dronele și rachetele lansate zilnic împotriva teritoriului său de către ruși, astăzi este aproape de colaps din lipsa unui număr suficient de sisteme antiaeriene pentru a se proteja și din lipsă de muniție. Potrivit Kievului, 80% din sistemul energetic al țării este acum avariat, iar numărul civililor morți în timpul bombardamentelor a început să crească din nou. Pe 17 aprilie, o lovitură cu rachetă a ucis 17 persoane și a rănit alte 78 la Cernihiv, potrivit Rador Radio România.

Conștiente de pericolul care îi amenință pe ucraineni, statele europene încearcă să se organizeze pentru a-i ajuta, după ce au salutat reluarea sprijinului american, a cărui concretizare ar putea dura însă câteva săptămâni după votul din Camera Reprezentanților.

La solicitarea lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al celor douăzeci și șapte pentru afaceri externe, miniștrii europeni ar urma să încerce, luni, 22 aprilie la Luxemburg, să-și întărească sprijinul.

Dar progresul este laborios. Astfel, șefii de stat și de guvern ai țărilor Uniunii au avut grijă, în cadrul Consiliului European din 17 și 18 aprilie, să nu facă nici cea mai mică promisiune. Doar premierul în exercițiu al Țărilor de Jos, Mark Rutte, s-a declarat gata să răscumpere echipamentele deținute de anumite țări pentru a le transfera în Ucraina: „Știm că mai multe țări au stocuri de sisteme Patriot, dar nu doresc să le livreze direct”, a spus el.

În marginea acestui summit, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a încurajat și statele membre să facă un gest, indicând că prioritatea o reprezintă sprijinirea apărării aeriene a Ucrainei, mai degrabă decât respectarea tuturor prețurilor standardelor interne de echipamente ale Alianței Atlantice. O modalitate de a încuraja capitalele europene să-și folosească arsenalele și să le transfere la Kiev.

Elevul bun al clasei, Germania a livrat deja două dintre cele douăsprezece sisteme Patriot pe care le are și a asigurat că va oferi în curând un al treilea. Cancelarul Olaf Scholz îi încurajează pe aliații europeni să facă același lucru. Dar „celelalte țări refuză să se despartă de ele”, observă un diplomat german, referindu-se la statele membre dotate cu Patriot, precum Spania, Grecia, Olanda, Polonia sau România, acestea din urmă dornice să-și mențină capacitățile de apărare aeriană, din cauza vecinătăţii lor cu Ucraina şi Belarus.

Franța este și ea sub presiune. În timpul unei întâlniri G7 la sfârșitul săptămânii trecute organizate la Capri (Italia), șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, i-a cerut omologului său francez, Stéphane Séjourné, să livreze un nou exemplar al sistemului SAMP/T Mamba, echivalentul franco-italian al Patriot. Parisul și Roma avuseseră deja dificultăți în aprovizionarea cu primul. „Lucrăm la asta atât în cadrul administrației franceze și cu partenerul nostru italian, dar nu se poate aștepta un răspuns atât de rapid”, confirmă o sursă franceză.

„Bat la ușile statelor membre pentru a le spune că, dacă nu au baterii antiaeriene, acestea vor trebui cumpărate”, a spus Borrell într-un interviu recent pentru Le Monde.

În opinia lui, pentru UE ar fi mai puțin costisitor să achiziționeze cât mai repede sistemele americane Patriot, chiar și cu fonduri europene, decât să participe la reconstrucția instalațiilor distruse la sfârșitul celei de-a treia ierni de război.

De la începutul conflictului, în urmă cu douăzeci și șase de luni, Kievul a primit cantități enorme de echipamente de apărare sol-aer. Statele Unite, Germania și Țările de Jos au livrat trei baterii Patriot. Berlinul a trimis douăsprezece IRIS-T (încă douăzeci și două au fost promise), un alt sistem cu rază medie. Washington a cedat și douăsprezece Nasam, o baterie foarte eficientă cu rază medie și lungă.

Insuficient pentru a acoperi toată Ucraina

Pentru o apărare eficientă, în special împotriva dronelor, Ucraina deține și 52 de vehicule blindate Gepard, furnizate de Germania, șase vehicule blindate britanice Stormer, două baterii Crotale și șase Mistral franceze. Fără a uita cele câteva mii de rachete portabile, utile pentru respingerea atacurilor efectuate de elicoptere sau avioane de luptă care operează la joasă altitudine. Numai Statele Unite au furnizat ucrainenilor peste 2.000 de rachete Stinger.

Dar aceste echipamente sunt insuficiente pentru a acoperi toată Ucraina, care trebuie să-și protejeze atât orașele, unde se află cea mai mare concentrație de civili, cât și infrastructura sa energetică, dar și linia frontului, unde trupele sale sunt ținta avioanelor rusești. „Ucrainenii au toate mijloacele, dar într-o cantitate prea mică pentru a putea fi cu adevărat eficienți peste tot”, estimează Yohann Michel, șeful Departamentului forțe aeriene de la Institutul de Studii de Strategie și Apărare de la Universitatea Lyon III.

Gestionarea unei flote diverse este, de asemenea, o bătaie de cap pentru ucraineni, care trebuie să ofere tot atâtea lanțuri de formare și logistică câte tipuri de echipamente au. „Dacă am avea un singur sistem anti-drone, armata ar contracara mai ușor aceste atacuri [ale rușilor]”, recunoaște Alexander Zavitnevici, președintele Comisiei de securitate națională, apărare și informații a Radei, Parlamentul ucrainean, în timpul unei audieri în fața Adunării Naționale /a Franței/ din 14 februarie.

Potrivit specialiștilor, este totuși iluzoriu să credem că Ucraina va avea într-o zi aceeași apărare aeriană ca a Israelului, care a interceptat aproape toate cele aproximativ 330 de drone și rachete lansate de Iran în noaptea de 13-14 aprilie. Teritoriul statului evreu este de douăzeci și șapte de ori mai mic decât cel al Ucrainei, iar Tel Avivul are un arsenal diferit de cel al Kievului: douăzeci și patru de baterii ale sistemelor de rachete antibalistice Arrow 2 și 3 și alte patruzeci de sisteme (Patriot, Iron Dome, David’s Sling etc.), conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice. „Astăzi este imposibil să acoperim întregul teritoriu ucrainean în așa fel încât să îl facem invulnerabil”, confirmă Yohann Michel.

O mai bună apărare antiaeriană le-ar permite totuși ucrainenilor să ia în considerare o înghețare a conflictului, cu menținerea activității economice la un nivel normal sau aproape normal.

Traducerea: Ruxandra Lambru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează