G4Media.ro

Europarlamentarul Vlad Gheorghe: Am solicitat Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei…

Sursa foto: Facebook / Vlad Gheorghe

Europarlamentarul Vlad Gheorghe: Am solicitat Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția pentru decizia CCR privind prescripția faptelor

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat într-o postare pe Facebook că a cerut Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, să sesizeze Comisia de la Veneția pentru decizia Curții Constituționale a României privind prescripția faptelor.

„I-am scris Comisarului Dunja Mijatović exact cât de nocivă este această decizie, cum afectează sute de dosare în diverse stadii procedurale, cum deschide o cale excepțională de atac pentru infractorii deja condamnați, cum favorizează efectiv infractorii în loc să protejeze victimele și dreptul lor la justiție.

Când vorbim despre întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale nu ne referim doar la infracțiuni de corupție, ci și la dosare privind traficul de ființe umane, pornografie cu minori și abuzuri, înșelăciune, jaf etc.

Am atenționat Comisarul despre încălcarea expresă prin această decizie a dreptului Uniunii și am amintit hotărârea anterioară a CJUE din 21 decembrie 2021 conform căreia supremația dreptului Uniunii este clară, mai ales când decizii precum cea mai recentă hotărâre a CCR pot duce la impunitate.

Este dreptul instanțelor să NU aplice această decizie fără ca magistrații să riște sancțiuni disciplinare, dar pentru Inspecția lui Netejoru și CSM-ul lui Savonea, nu va conta în vreun fel decizia CJUE”, a afirmat Gheorghe.

De asemenea, eurodeputatul USR a precizat că l-a informat inclusiv pe Didier Reynders, Comisarul European pentru justiție în legătură cu decizia CCR privind prescripția faptelor.

„L-am informat și pe Comisarul European pentru justiție, Didier Reynders despre această decizie a CCR – ultima cu Dorneanu președinte și doar una dintr-un lung șir de hotărâri care ne-au adus critici în MCV și continuarea mecanismului pentru țara noastră, că deh, nu progresăm și nu ne facem temele pe justiție. Păi cum să ni le facem, dacă-avem USL 2 la guvernare, pe Predoiu ministru la justiție și un nou PSD-ist șef la CCR?!”, a mai scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

Context

La finalul lunii mai, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a declarat neconstituțional a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Potrivit specialiștilor în drept penal consultați de G4Media.ro, decizia CCR i-ar putea ajuta pe toți inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat ani de zile iar faptele riscă acum să se prescrie. Altfel spus, procesul se închide din cauza că a trecut o perioadă mult prea mare de timp în interiorul căreia justiția nu a reușit să pronunțe o soluție.

”Practic nu va mai fi operabilă prescripția specială. Practic, după decizia CCR, dacă procurorul nu obține o condamnare definitivă în interiorul termenului general de prescripție de 5, 8, 10 sau de 15 ani, procesele se închid prin prescripție”, au declarat pentru G4Media.ro un avocat specializat în drept penal.

Potrivit unor surse judiciare, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei CCR se numără Elena Udrea, Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Lucian Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).

Potrivit surselor G4Media.ro, dosarele cu impact mediatic aflat pe rolul marilor instanțe sunt amenințate de o soluție de încetare a procesului penal pe motivul împlinirii termenului de prescripție generala, cum este cazul Hidroelectrica, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

”Este o decizie care schimbă radical modul de abordare a cauzelor, și în principal a cauzelor mari și vechi”, au explicat pentru G4Media.ro specialiști în drept penal.

Dacă ministrul justiției promovează în următoarele zile o ordonanță de urgență care prevede cazurile de întrerupere a cursului prescripției, aceasta ar fi soluția salvatoare, a declarat un alt magistrat pentru G4Media.ro.

Sursa foto: Facebook / Vlad Gheorghe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Așa prostie nu am auzit niciodată .Practic ,maimuțoiul ăsta instigă la nerespectarea deciziilor ccr de către magistrați .

  2. CCR este unealta Moscovei şi mama infractorilor! UE ar trebui să ia act de acest continuu asalt asupra statului de drept început de Dragnea, continuat de Savonea şi desăvârşit de Predoiu!

  3. Asa se ascunde fapta… 4 ani toti parlamentarii inclusiv initiatorul au luat salarii si nu au reactionat desi exista obligatia legala… Reactioneaza parca problema a venit acum cu camionul din afara tarii..si se si lauda… Oricum Comisia de la Venetia e organism consultativ… Iar legea e lege…

  4. Asa se ascunde fapta… 4 ani toti parlamentarii inclusiv initiatorul au luat salarii si nu au reactionat desi exista obligatia legala… Reactioneaza parca problema a venit acum cu camionul din afara tarii..si se si lauda… Comisia de la Venetia e organism consultativ…

  5. Analfabeții funcționali se fac că lucrează, au avut 2 ani pe mana justiția și nu au făcut nimic. De ce sa nu dureze un dosar până moare inculpatul,vă dați seama că procurorii i-au bani de la stat ,și din alte surse ,că ei să țină dosare la sertar și sa le scoată când au nevoie,pentru a scoate din funcții oameni care deranjează sau chiar sa ii corupă ? Cum ar fi statul să îi plătească doar după finalizarea dosarului,normat. Nu am văzut nici un magistrat să plătească atunci când statul pierde la cedo. Să fie plătiți pentru realizări, nu pentru plimbat ,sau „pierdut”dosare.

  6. Vlad ghe. să ne anunțe și când vine răspunsul de la comisie. Știe cumva ce este CCR?