G4Media.ro

Europarlamentarul Corina Crețu, după comunicarea adoptată de Colegiul Comisarilor privind aderarea României…

Sursa foto: Facebook / Corina Crețu

Europarlamentarul Corina Crețu, după comunicarea adoptată de Colegiul Comisarilor privind aderarea României la Schengen: Avem acum șanse reale ca, pana la finalul anului, Consiliul UE sa voteze intrarea României in spațiul Schengen

Europarlamentarul Pro-România, Corina Crețu, a scris, pe Facebook, după comunicarea adoptată de Colegiul Comisarilor privind aderarea României din Schengen, că ”avem acum șanse reale ca, pana la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene sa voteze intrarea României in spațiul Schengen”.

”Este un semnal important din partea Comisiei Europene și o speranta ca aceasta tema va figura pe agenda reuniunii miniștrilor de interne ai Uniunii Europene. Primirea României în zona de liberă circulație a Europei este o șansă majoră, care trebuie folosită la potențialul său maxim. Țara noastră s-ar alătura, astfel, celorlalte State Membre care permit trecerea granițelor fără prezentare actelor de identitate și fără opriri pentru control. Beneficiile ar fi, așadar, incontestabile – atât pentru turism, cât și pentru comerț, IMM-uri sau transporturi etc”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

Context. Comunicările despre România, Bulgaria și Croația și stadiul pregătirii celor trei țări pentru aderarea la spațiul Schenen au fost discutate miercuri, în Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene, urmând ca evaluările Comisiei să fie date publicității în cursul zilei. Rapoartele vor fi înaintate ulterior grupurilor de lucru din cadrul Consiliului UE.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, pe 27 octombrie, după o vizită la Bruxells, că raportul de evaluare privind aderarea României și Bulgariei la Schengen este „pozitiv”, deși a admis că nu l-a citit deoarece nu a fost făcut public.

„Raportul nu a fost public. Ce stiu e din datele membrilor care au participat la analiza raportului, că raportul e unul pozitiv, cu aprecieri de la toți, o dovadă a faptului ca România a facut ceea ce trebuia ca să îndeplinească condițiile Schengen”, a declarat Ciucă a finalul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles.

Problema extinderii spațiului Schengen este promovată de actuala președinție a UE, cea a Republicii Cehe, care dorește ca țările UE să ia o decizie în acest sens în decembrie, când se va reuni Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

La 20 octombrie, parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie prin care solicită guvernului de la Haga să nu facă „niciun pas ireversibil” în ceea ce privește aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen până când nu efectuează „investigații suplimentare în ceea ce privește supravegherea frontierelor” de către cele două țări.

După ce Olanda a cerut ”investigații suplimentare” despre statul de drept și corupția din România, și opoziția politică din Suedia s-ar opune aderării țării noastre la Schengen, scrie cotidianul suedez Dagens Niheter. Guvernul minoritar nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm și urmează să înregistreze prima înfrângere în Legislativ. Atât social-democrații, cât și democrații suedezi se opun propunerii de extindere a spațiului Schengen.

Chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022. Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. N-avem Justitie dar hai in Schengen ca suntem ok dpdv tehnic:))))))