G4Media.ro

Europarlamentarii din Comisia de Justiție acuză corupția din Bulgaria într-o rezoluție dură…

Europarlamentarii din Comisia de Justiție acuză corupția din Bulgaria într-o rezoluție dură împotriva premierului Borisov și a partidului său

35 de europarlamentari din Comisia de Justiție a Parlamentului European acuză corupția din Bulgaria și arată către deficiențele statului de drept de la Sofia, transmite Politico. Comisia pentru Justiție a Parlamentului European a adoptat marți o rezoluție în acest sens, fiind una dintre rarele inițiative de contestare a premierului Boiko Borisov și a partidului său de guvernământ – GERB. Rezoluția va intra la vot în plenul Parlamentului European săptămâna viitoare.

Rezoluția Comisiei LIBE a identificat în Bulgaria o „deteriorare semnificativă a respectării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale”, precum și o „lipsă continuă de investigații de corupție la nivel înalt care să dea rezultate tangibile” și „deteriorarea gravă a libertății presei”.

Dacă Boiko Borisov se confruntă în Bulgaria cu un mare scandal, fiind acuzat de corupție și că a permis oligarhilor să exercite influență în instituțiile cheie ale statului, precum sistemul judiciar, media sau serviciile de securitate, pe plan european liderul de la Sofia este privilegiat, fiind un aliat – cheie al președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, dar și al cancelarului Angela Merkel, mai notează jurnaliștii Politico.

Tonul abordat în rezoluția adoptată marți reprezintă o schimbare semnificativă față de modul în care instituțiile Uniunii se raportează în mod normal la Borisov, făcând referiri specifice și critice legate de premier și partidul său. 35 de europarlamentari din cadrul Comisiei LIBE au votat în favoarea textului critic la adresa Bulgariei, în timp ce 30 de membri au votat împotrivă iar unul s-a abținut.

Mai mulți oficiali ai PPE, familia politică europeană din care face parte și partidul lui Borisov, s-au plâns că rezoluția a fost făcută în grabă și riscă să submineze credibilitatea Parlamentului European, iar unul dintre aceștia a numit-o „propagandă socialistă”.

Însă șeful comisiei LLIBE a fost tranșant, printr-un mesaj transmis după votul din comisie: „Cartografierea corupției arată în mod clar că statele membre cu deficiențe structurale în ceea ce privește statul de drept sunt cele mai predispuse să recurgă la practici corupte atunci când gestionează bugetul și fondurile UE”, a scris Juan Fernando López Aguilar, președintele comisiei LIBE, într-o declarație după votul privind Bulgaria. „Asta trebuie să se încheie”.

Toți eurodeputați vor vota textul rezoluției într-o sesiune plenară de săptămâna viitoare, la Bruxelles.

sursa foto: Consiliul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează