G4Media.ro

Europarlamentari bulgari despre aderarea la Schengen: Bulgaria „atârnă ca o piatră de…

Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Europarlamentari bulgari despre aderarea la Schengen: Bulgaria „atârnă ca o piatră de moară pentru Croația și România / Decuplarea de România ar fi o umilință politică, un coșmar strategic

Europarlamentarul bulgar Petăr Vitanov (Partidul Socialist Bulgar/ S&D) le-a declarat jurnaliştilor de la Strasbourg că, în opinia sa, Bulgaria, România şi Croaţia nu vor fi primite în Schengen, transmite Rador.

Vitanov a explicat că se vorbeşte despre pregătirea separării Bulgariei de România, inclusiv de Croaţia. Unele ţări încearcă să speculeze acest lucru, iar multe altele nu doresc o astfel de separare, deoarece nu există niciun temei.

„Aceasta ar fi o variantă extrem de negativă pentru noi şi o umilinţă politică pentru ţara noastră. Cred că obiectivul numărul unu este să dejucăm aşa ceva. Nu există motive legale, tehnice sau politice pentru care ar putea exista vreo separare între noi şi celelalte două ţări care sunt candidate la Schengen”, a subliniat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, Bulgaria „atârnă ca o piatră de moară pentru celelalte două ţări”. „Motivul este că nu avem guvern, nu are cine să-şi asume angajamente pe termen mediu şi lung. Este foarte convenabil ca statele membre să ne ignore şi să ne umilească”, a subliniat Vitanov, adăugând că partidele din Bulgaria trebuie să fie mult mai active.

În opinia sa, doar prin mobilizare generală se poate spera la un rezultat mai bun. „Aceasta include o societate care trebuie să ştie că ne umilesc, partide politice care să folosească întregul set de instrumente pentru discuţiile interparlamentare, precum şi un guvern care dispune de multe pârghii de influenţă”, a remarcat europarlamentarul bulgar. Potrivit acestuia, reprezentanţele diplomatice ale Bulgariei trebuie să fie, de asemenea, mai activ implicate. Este necesară o analiză juridică pentru a stabili dacă o separare ar putea avea loc în mod pur legal. Motivul este că în Parlamentul European şi în Comisia Europeană a fost luată decizia privind admiterea Bulgariei şi României în Schengen.

Și europarlamentarul Radan Kânev a vorbit despre o posibilă decuplare a Bulgariei. Potrivit spuselor sale, guvernul bulgar trebuie să-i convingă mai întâi pe partenerii săi europeni că „corupția din Bulgaria, care este o realitate, nu este o piedică pentru capacitatea țării de a își proteja granițele”. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru opoziția unor țări privind primirea Bulgariei în Schengen este faptul că Europa se află sub o presiune crescută a migranților. Acest lucru crește tensiunea internă în cadrul acestor societăți.

Întrebat dacă România poate fi acceptată fără Bulgaria în Schengen, Kânev a spus că acesta este un risc care nu poate fi exclus. Potrivit acestuia, un astfel de scenariu ar fi un „coșmar strategic” pentru Bulgaria. „Acesta este un risc care trebuie prevenit de Bulgaria cu orice preț. Noi aproape că nu facem politică europeană la nivel de guvern”, a mai spus europarlamentarul. Motivele pentru care Bulgaria și România nu sunt admise la Schengen sunt pur economice, a declarat europarlamentarul Anghel Djambazki, în fața jurnaliştilor de la Strasbourg.

Preşedintele Parlamentului bulgar propune o întâlnire cu omologii săi din România, Croaţia, Ţările de Jos şi Austria privind Schengen

În paralel, preşedintele Adunării Naţionale de la Sofia, Vejdi Raşidov, a propus desfăşurarea unei întâlniri între preşedinţii parlamentelor Bulgariei, României şi Croaţiei cu omologii lor din Ţările de Jos şi Austria. Scopul întâlnirii este de a fi informaţi despre toate eforturile depuse şi despre pregătirea Bulgariei, României şi Croaţiei pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Vejdi Raşidov a făcut propunerea în cadrul întrevederii sale cu preşedintele Parlamentului Croaţiei, Gordan Jandrokovic, la Strasbourg. În cadrul discuţiei cu omologul său croat, Raşidov a subliniat că Bulgaria îndeplineşte de multă vreme toate condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, iar acest lucru a fost confirmat în repetate rânduri de Comisia Europeană şi Parlamentul European.

„Bulgaria este un membru onest şi loial al UE. Nu este corect ca pentru ţara noastră să se stabilească pretenţii politice suplimentare, cum nu au fost puse altor ţări”, a subliniat în mod categoric preşedintele Adunării Naţionale de la Sofia. Vejdi Raşidov şi-a exprimat încă o dată rezervele faţă de o posibilă separare a Bulgariei, României şi Croaţiei la viitorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne, de la începutul lunii decembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. o umilinta politica pentru PeeSeeeDeeee’Bulgaria ar putea insemna o salvare pentru un popor, o desteptare … dar probabil vor da vina pe prim ministru cu harvard, care a stat la putere cateva luni , asa cum PSDNLUDMR-ul nostru da vina pe USR

  2. Când Bulgariei i s-a ridicat mcv, România n-a murit și nici n-a crăpat, mai ales ca făcuse atâta tam-tam în strada pe tema asta.
    Nu cred ca ro se mai poate raporta la Bulgaria.
    Ar trebui sa începem sa ne raportam la Pl. Au ei multe bube, dar dacă îți promit ca fac ceva, apoi fac, chit ca mor pe brazda.

  3. Austria,Olanda și or mai și alte state au zis ca Croația intra în Schengen,România numai poate fi cuplata cu Bulgaria,și nu zic eu au zid cele menționate mai sus plus ca și comisia Europeană a zis la fel vot separat Croația de România,pai normal ca Bulgaria este o piedica dacă România era în cazul Bulgariei mai era Bulgaria supărată? Nu ziceau dui în p_la mea de romani.

  4. Super corect ,ai dreptate Alex.
    Dacă e așa mare corupție la noi ,de parcă la ei nu e ,cum de rezistă firmele lor la noi ,ba mai fac și profituri substanțiale ,pe care le trimit aproape in totalitate ,prin inginerii financiare în țările de unde au venit !

  5. Andrei tată ai creierii spălați?
    USR este partid? Eu aș spune că mai degrabă o latrina.

  6. Eu unul nu m-as agita prea tare cu accesul in spatiul de vis, m-as reorienta, as deveni corect politic, social si administrativ, cu respect fata de romani si ineresul natiunii! As controla la punctele de trecere a frontierei mai bine transporturile de mase lemnoase, as face legea in domeniu fix ca in Austria, as marii salariile la un nivel european, etapizat ce-i drept, incepand cu salariatii mulinationalelor, ale RA, as pune o lege pt banci ca 10% din afacerile anuale sa fie reprezentate de creditarea persoanelor fizice, asa ca sa pornesc putin economia locala, as bea putina apa din paharul turcului sa am o revelatie despre accesul in NATO, apoi m-as concentra pe cum sunt respectate drepturile omului in UE si ar fi ceva de rezolvat in cazurile de sclavie moderna din OLANDA, BELGIA, as indica cateva chesti despre droguri cum a fost cazul din Belgia (langa o unitate a NATO) lucruri marunte care pun in pericol taramul de vis etc. Poate atunci ne vor implora de la atata corectitudine sa facem parte si sa marim cu al nostru teritoriu taramul lor de vis, si atunci as refuza pe motiv ca rafinariile si procesare petrolului la mine in tara este un proces poluator prea mare si trebuie licentiat an de an la un pret care sa satisfaca nevoile ursului polar cat mai repede. Cam asa se joaca jocul asta, doar ca nu avem jucatori antrenati pt o astfel de partida, pacat!

  7. Dacă intram în ȘMENghen, va curge lapte și miere…. dar nu pentru noi ,ci pentru țările puternice!!

  8. Bulgaria a fost și rămâne înapoiată față de țările europene. Nu pot să compare Romania cu Bulgaria. Ei sunt la nivelul Serbiei și a lui Muntenegru. România se ridică la nivelul Poloniei, țările baltice…