G4Media.ro

Europa pierde Italia? Supărați din cauză că sunt ignorați și din cauza…

Sursa Foto: theneweuropean.co.uk

Europa pierde Italia? Supărați din cauză că sunt ignorați și din cauza rezistenței lor în fața coronavirusului, italienii se simt tot mai trădați

Cu un an în urmă, Carlo Calenda a candidat la alegerile parlamentare europene din Italia sub lozinca “Noi suntem europeni“, un slogan mobilizator, menit să apere locul țării sale în UE într-o perioadă în care naționalismul este în creștere. Acum însă, chiar și dl Calenda, fost ministru italian în vârstă de 46 de ani și reprezentant permanent al Italiei în UE, se confruntă cu o criză a convingerilor sale și a ideilor pentru care a luptat o viață.

“Este un pericol existențial și nu sunt sigur că îl vom depăși“, spune el. “Trebuie să aveți în vedere că partidul meu se numără printre cele mai pro-europene din Italia, iar acum sunt membri care îmi scriu și mă întreabă: ‘De ce vrem să stăm în UE? E inutil’”.

Cum Italia se confruntă acum cu una dintre cele mai grave crize de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 15.000 de morți și cu economie pe cale să cadă în cea mai gravă recesiune din istoria modernă, tot mai multă lume, inclusiv elita proeuropeană, se simte părăsită de vecinii săi.

“În Italia are loc o schimbare foarte, foarte mare. Mii de pro-europeni înclină acum spre această poziție”, afirmă dl Calenda, care conduce acum Acțiunea, un partid liberal recent format.

Luna trecută, Sergio Matarella, “blajinul“ președinte al Italiei în vârstă de 78 de ani și totodată omul pe care guvernul s-a bazat ca să apere constituția și alianțele internaționale, a avertizat că este în joc viitorul Europei în cazul în care instituțiile sale nu manifestă solidaritate față de țările ei.

“Sper că toată lumea înțelege deplin gravitatea pericolului la adresa Europei până nu va fi prea târziu”, a spus el în cursul unei alocuțiuni televizate care a ajuns în casele a milioane de italieni.

La Roma, multă lume crede că, în cazul în care țările nord-europene nu trec la acțiuni curajoase, ele riscă faptul ca Italia să întoarcă pentru totdeauna spatele în fața proiectului european. Există deja semne că încrederea Italiei în UE a avut de suferit.

Într-un sondaj efectuat de Tecnè săptămâna trecută, 67% dintre italienii intervievați credeau că apartenența țării lor la UE era mai mult în dezavantajul țării, cu mult peste procentul de 47% din noiembrie 2018,.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, a declarat pentru FT că situația de astăzi e cu mult mai îngrijorătoare decât pe vremea crizei monedei euro, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic.

Speranțele sud-europenilor, în privința unei demonstrații rapide a solidarității manifestate de restul UE la începutul pandemiei, nu s-au materializat, deși ulterior organizația și-a mai întărit asistența, inclusiv prin ajutor financiar și material.

“Sper ca totul să se poată aranja, dar în materie de reputație, pierderea este mare”, a spus dl Tusk, care acum este președintele Partidului Popular European, o alianță politică de centru-dreapta.“Trebuie să salvăm Italia, Spania și întreaga Europă și să nu ne fie frică de niște măsuri extraordinare. Este vorba despre o stare de urgență”.

Dl Tusk afirmă că asistența acordată de UE Italiei și altor țări grav afectate este cu mult mai substanțială decât cea venită din Rusia și China, dar el avertizează că, “în politică, percepția poate fi mai importantă decât realitatea”.

În 2018, Italia a devenit prima țară membră fondatoare care a ales un guvern ostil UE, cu Matteo Salvini, liderul Ligii anti-imigrație devenit ulterior vicepremierul unei coaliții guvernamentale, care s-a pronunțat cu furie împotriva “buncărului de la Bruxelles”.

În anul următor, acel guvern a căzut, iar dl Salvini a trecut în opoziție, oferindu-le proeuropenilor speranța că pericolul naționalist a trecut. Numai că evenimentele din ultima lună ar putea schimba definitiv politica țării în favoarea dlui Salvini.

“Exista credința că sistemul politic a marginalizat forțele anti-UE”, afirmă Lorenzo Pregliasco, reprezentant al firmei de sondaje YouTrend. “Acum, dacă activiștii și politicienii partidelor proeuropene nu mai sunt prea siguri de sentimentele lor, imaginați-vă ce cred alegătorii”./…/

Roberto Gualtieri, ministrul de finanțe al Italiei, a declarat că PIB-ul Italiei ar urma să scadă cu 6% în acest an. Alți economiști cred că această estimare este indulgentă. Cum țara a intrat în criză cu o datorie deja de 136% față de PIB, există un pericol real ca datoriile Italiei să atingă un asemenea nivel încât să-i pună sub semnul întrebării solvabilitatea.

În martie, virusul devastase deja sudul Europei, iar nouă state din zona euro, printre care Franța, Italia și Spania, au semnat o scrisoare în care pledează pentru emiterea unor obligațiuni destinate special coronavirusului.

Gravele disensiuni pe tema subiectului au ieșit în evidență pe parcursul videoconferinței de la sfârșitul lunii martie, la care premierul Italian Giuseppe Conte și aliații săi au pledat în forță pentru emiterea unor astfel de obligațiuni.

Proeuropenii italieni speră că șocul crescând, provocat de criza Covid-19, va îndupleca recalcitrantele state nord-europene să dea dovadă de suficientă solidaritate ca să acopere pagubele provocate prin poziția lor.

În ultimele zile, adversarii unor măsuri fiscale colective au mai dat înapoi, având în vedere că declinul economic a devenit mai clar.

În Olanda, miercurea trecută, guvernul premierului Mark Rutte a propus un fond de solidaritate în valoare de 20 miliarde euro, cu transferuri în lichidități care să ajungă direct în seifurile de la Roma şi Madrid pentru cheltuieli de urgență în sectorul sanitar.

Ministrul său de finanțe, Wopke Hoekstra, a fost criticat în sud după ce a cerut Bruxelles-ului să deschidă o anchetă ca să afle de ce unele economii nu au avut niște pârghii de ordin financiar care să le ajute să traverseze criza. Premierul Portugaliei, António Costa, a calificat declarația drept “respingătoare“.

Propunerea dlui Rutte nu a putut acoperi decât o mică parte a problemelor tot mai numeroase cu care se confruntă finanțele din Italia și Spania, dar însuși faptul că o țară, care în mod tradițional este atât de recalcitrantă în fața oricăror transferuri fiscale între statele din zona euro, ar trebui să denote o schimbare în atitudinea populației.

Joia trecută, Bruno Le Maire, ministrul de finanțe al Franței, a prezentat planuri legate de un fond comun “excepțional și temporar“ menit să ajute relansarea rapidă a țărilor afectate. Potrivit planului, ar fi emise niște obligațiuni garantate în comun de toate statele membre, care vor fi gestionate de Comisia Europeană. “Solidaritate înseamnă să-ți poți reuni resursele pentru a face față urmărilor unei crize “, a spus el. “Haideți să ocolim dezbaterile ideologice despre eurobonduri sau coronabonduri. Există o singură întrebare de ordin politic care se pune: vom rămâne uniți sau nu? “

În opinia dlui Tusk, a rămas puțin timp pentru ca țările mai bogate ale UE să iasă în față cu niște inițiative îndrăznețe și pozitive și să evite resimțirea oricărei umilințe în țările care au nevoie de ajutor.

“Oamenii suferă acum – ăsta nu e un joc politic”, spune el. “Oamenii trebuie să simtă că, în astfel de vremuri, suntem o adevărată comunitate și o adevărată familie.“

Sursa: Financial Times / Articol de Miles Johnson – Roma, Sam Fleming – Bruxelles și Guy Chazan – Berlin / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Cuvinte goale , nu au unde merge . Nu sunt singurii nefericiti pe lume ,iar bani gratis nu vede nimeni fara costuri politice .

  2. Asta ma intreb si eu ca roman (pro-european) : ce mai cautam in UE sau daca UE mai poate salva unitatea europeana, din moment ce fiecare stat s-a inchis si se descurca cum poate prin relatiile bilaterale pe care le reface acum.

    • Citeste tratatele si vezi unde sunt competentele si intelegi .

    • Degeaba folosesti cuvinte gen bilateral ca tot prost esti, la fel ca 75% din tara asta. Esti genul de om pe care l-au tinut bunicii pe banii lor, iar cand au dat de greu, batranii si nu te mai pot ajuta, incepi si spui, ce rost mai are sa mai stau la ei, pt ca oricum nu imi mai dau nimic si trebuie sa ma descurc singur asa ca duceti-va dracu. Pai ba melteanule care esti UE nu este o alta tara fata de cele componente, ca sa te tot ajute pe tine. Este un conglomerat care trebuie sa se ajute pe sine pana sa poata sa te ajute pe tine imbecilule. Gandirea ta este tipic gandirea omului cu 1.5 clase, care nu stie sa scrie, nu stie sa citeasca, dar stie sa ceara si sa se planga atunci cand nu ofera nimic, dar vrea totul in schimb. Mi-e greata de oamenii ca tine pe care trebuie sa ii sustin eu platind taxe si impozite.

  3. Împreună se pot face mai multe, dar UE crapă acum pe la toate încheieturile și nu o spun cu bucurie. Ani de zile s-a acoperit problema cu propagandă, dar acum totul a ieșit la iveală.

    De ce UE nu a negociat ca un bloc cu Rusia în privința importurilor de energie? În acest fel s-ar fi obținut înțelegeri mai bune pentru toate țările europene. În schimb, Germania a negociat preferențial cu Rusia importuri de gaze, iar țările mici ca Slovacia, Cehia, Ungara, România au trebuit să se descurce pe cont propriu, obținând prețuri mai mari la gaze din partea Rusiei, decât a obținut Germania. Unde e solidaritatea, unitatea, acțiunea comună?

    Acum, epidemia a arătat că de fapt există doar state naționale. Ele au luat deciziile. UE nu contează. După ce va trece epidemia, UE va trebui refondată, ori desființată.

    • so true … so sad ….

    • Citeste tratatele si vezi unde sunt competentele si intelegi .

  4. pana la urma ce reclama italienii, ca nu au sarit nemtii, olandezii si francezii sa le ofere ajutor?
    toate tarile au criza sau mini-criza proprie, cam la ce se asteapta?
    isi imagineaza ca daca erau/vor fi in afara EU se va grabi cineva si mai abitir sa ii ajute?
    probabil, China (dupa ce le ia porturile) sau Rusia (dupa ce la baga gaz rusesc pe gat).
    big win…

    • Nu uitati ca Italia este contributor net la bugetul UE si membru fondator (unul din cei 6) din martie 1957.

  5. Bine că n-au simțit că trădează ei UE când nu-i respecta regulile ! Cum ar fi fost dacă Dragnea conducea acum guvernul și cerea ajutorul UE după ce a făcut-o în fel și chip înainte ? Ori respecți regulile clubului ori ieși afară. Nu poți zice ca ei și face ca tine. Dar e chestie de educație și bun simț.

    • „Cum ar fi fost dacă Dragnea conducea acum guvernul și cerea ajutorul UE după ce a făcut-o în fel și chip înainte ? ”
      Fix la fel! Vezi ce s-a itamplat cu mastile pe care ni le-a confiscat Germania pe aeroporul Frankfurt, a rezolvat Iohanis ceva cu merkel? NU
      Dar livrarea a 400 de ventilatoare anuntata de Orban si care nu se mai onoreaza?
      #sclavi

  6. Ma bucur ca UE (Inalta Poarta) le-a servit italienilor placute suedeze . Italia nu mai prezinta ineres de a mai japcarii ceva cei care sunt la butoae in UE .
    Imi doresc sa se destrame acest al 4-lea Reich .
    S-a dovedit ca totul este numai miciuna in folosul bancilor si al multinationalelor , nimic pentru cetatani .

    • si in locul ue ce ai vrea sa fie? vedem acum doar lucrurile rele? au fost si foarte multe lucruri bune. sa nu uitam unde era romania inainte de aderarea la ue. da, sunt si foarte multe lucruri rele insa aceasta criza le-a dezvaluit, nu mai pot fi ascunse. acum, avem de ales, distrugem totul sau incercam da imbunatatim? romania va avea cu siguranta de pierdut daca se destrama ue. bine, nu chiar toata tara, majoritatea. smecherii ca tine care oricum probabil prospera si acum, vor putea sa fure si mai mult deci te inteleg de ce vrei sa dispara ue

    • @A310
      ESTI UN TRIST NASCUT SI CRESCUT IN HAZNALE, UN REFULAT CU GANDIRE BOLSEVICA SI UN REBUT CE NU-SI MERITA FIINTA UMANA…

  7. Toti pomanagii vor sa dispara UE.

  8. Spre stiinta domnului -v- , eu nu sunt pomanagiu , din 2007 mi-am luat talpasita , mai revin in Romania din cand in cand .
    Domnule-bug- , industria Romaniei trebuia retehnologizata , si nu rasa de pe fata pamantului , asa cum s-a procedat . Retrocedarile si privatizarile au distrus Romania .
    Eu vorbesc detasat , deoarece pot spune ca am sacii in caruta .
    Actualmenta Romania este doar o COLONIE periferica a UE , cat vor mai avea interes sa o mai jefuiasca , dupa care o vor arunca la cosul de gunoi .
    Slugoi si adoratori ai UE sunt cu gramada in Romania .
    Sa va fie de bine .
    Eu sunt absolut convins , si s-a demonstrat in aceste saptamani , ca la nevoie fiecare este pe cont prpriu . Vezi situatia Italiei .

    • Cu toate că.au primit ajutoare simbolice de la China şi Rusia, până la urmă tot din UE a venit cel mai substanţial ajutor.
      https://www.g4media.ro/solidaritatea-europeana-doctori-si-asistente-din-romania-si-norvegia-veniti-urgent-in-ajutorul-italiei.html

      UE nu ne poate de afară, cum vrei să ne „arunce la coşul de gunoi”? Plus că dacă te uiţi cine a minţit în folosul băncilor şi al corporaţiilor, ai noştri politicieni depăşesc institiţiilr europene cu mult. Singuri avem mai puţină putere decât un grup.

    • – unde ai plecat? in UE? ar fi chiar culmea! stai in UE si o injuri! :))) fac pariu ca ai plecat din tara la furat.
      – da, Romania e o colonie UE. dar asta a fost intotdeauna tara asta si probabil asa o sa fie in continuare mult timp. acum, crezi ca era mai bine colonie Rusia? ai idee care era situatia in tara inainte de aderarea la UE? nivelul de trai a crescut enorm dupa intrare. UE a furat enorm si fura in continuare dar arata-mi tu pe cineva care nu face asta! vorbesti de retehnologizare …. cu cine, cu „cercetatorii” romani? ii crezi in stare? esti naiv! ce vrei acum, sa vina UE sa retehnologizeze tara pe gratis? tu ai face asta? si btw, au facut totusi cat de cat asta, uiti de daci, ford, etc. daca nu eram in UE eram vai de mama noastra, uiti perioada inainte de aderare, cu inflatie monstru.
      – stai linistit, nu ne arunca la gunoi, suntem piata de desfacere, au nevoie de noi. si ca sa fim piata de desfacere trebuie sa avem bani sa cumparam. deci o sa fie in continuare bine in UE, in caz ca nu se destrama. daca se destrama, vom fi colonia Rusiei si sa vezi atunci belsug 😀
      asa ca stai tu acolo departe si lasa-ne pe noi sa decidem colonia cui vrem sa fim!

    • Te simti cu musca pe caciula ? nici dupa atitia ani de stat in UE nu intelegi mare lucru .

  9. Vedeti deficitul Italiei in raport cu taitelarii si vom intelege de ce vor sa iasa: pt ca sunt deja vanduti. La fel ca spaniolii si altii. Doar 3 tari sunt pe plus si de aia nu au probleme: Irlanda, Finlanda si Germania. Curios ca astea 3 nu au stare de urgenta si panica. Deci?

  10. Să vă fie de bine, nu aveți decât să fiți adoratori ai UE.

  11. Cum spune M, Europa are niste competente, niste competente comune cu statele membre si lucruri pt care nu are competente. Vreti sa le aiba, treceti la federalism serios.
    Nu prea inteleg ce anume ar face Italia care acum se supara ca vacarul pe sat. Ce trebuia sa faca UE de fapt? Daca pleaca, economia intra in colaps.
    Good luck with that!

    • Mai MMMMMMMM1! Inainte de a baga vrajeala de prost gust privind asa zisele competente exista un principiu care sta la baza UE. Acesta se numeste ,,SOLIDARITATE” Se vede ca citesti si spui ce iti convine dar tarile UE trebuia sa intervina in Italia cand aveau primele 1000 cazuri.
      Si daca interveneau atunci cred ca nici nu era situatia asta in Europa.
      Daca Italia si Spania raman in Europa in conditiile impuse de Macron, Merkel si olandezul ala care trage pe nas din cand in cand inseamna ca sunt prosti!

  12. Mai MMMMMMMM1! Inainte de a baga vrajeala de prost gust privind asa zisele competente exista un principiu care sta la baza UE. Acesta se numeste ,,SOLIDARITATE” Se vede ca citesti si spui ce iti convine dar tarile UE trebuia sa intervina in Italia cand aveau primele 1000 cazuri.
    Si daca interveneau atunci cred ca nici nu era situatia asta in Europa.
    Daca Italia si Spania raman in Europa in conditiile impuse de Macron, Merkel si olandezul ala care trage pe nas din cand in cand inseamna ca sunt prosti!

  13. @A310…

    ESTI UN TRIST NASCUT SI CRESCUT IN HAZNALE, UN REFULAT CU GANDIRE BOLSEVICA SI UN REBUT CE NU-SI MERITA FIINTA UMANA…

  14. Lol tot trădați se simt și când cer lucrători pe câmp din România?

  15. ;Serios; de prost educat și nesimțit ce ești faptul că nu ești de acord cu opinia unei persoane nu înseamnă că ai dreptul să jignești o țară întreagă,nu ești decât o persoană bolnavă bănuiesc că înainte de a scrie acele rânduri ai uitat să-ți iei medicamentele și eu ca alții plătesc impozite dar nu îmi permit să judec un popor ipocritule care ești . Ești o persoană care face scârbă in jur prin ipocrizie și aroganța de care dai dovadă.Extraordinar acuma toți imbecilii își permit să jignească folosind tehnologia înainte de aceste invenții idioți ca tine se spânzurau prin păduri , nu-i târziu nici acuma livrăm frânghii gratis la domiciliu.🖕

  16. Italia se supara ca vacarul pe sat, a zis bine cineva aici. Se vor calma
    foarte repede.

  17. Donule bug , sunt intr-o tara UE , nu imi permit sa arunc la gunoi tara unde am trait si muncit multi ani . Ar fi minunat daca in Romania ar vota NUMAI si NUMAI , cei care traiesc in Romania , eu sunt pentru ca votul sa se desfasoare numai in Romania , nu si in afara .

    • deci esti intr-o tara UE si injuri UE :))))))))))))))))) bai tu esti sanatos la cap? mama cata ipocrizie! cata nerusinare mai ai sa comentezi!

  18. Da, sigur, bineînțeles că pot ieși din UE. Dar vor face …ce ? Vor renunța la euro, vor reintroduce lira și pe urmă ?? Singuri singurei vor evita criza ? O vor atenua?
    Asta e valabil și pentru alții.

    • Nu sunt adeptul parasirii Uniunii, ci adeptul federalizarii ei. Insa, nu uitati ca Italia, este membru fondator al Comunitatii celor 6, in martie 1957, cand tarile noaste, au creat Comnitatea. In plus, Italia este contributor net, la bugetul Uniunii Europeene.
      Tara, poate parasi Uniunea, exact ca Marea Britanie, amandoua fiind contributoare nete. De aceea inca din primele zile, scriu aici incontinuu ca Italia si Spania, trebuiau si trebuie ajutate. Din fericire, tara mea (Franta) le-a luat apararea si a facut presiune pentru ajutorul sa devina real.
      Din pacate, ajutorul pentru cele doua tari, nu este inca efectiv 🙁

    • @el ce nu inteleg toti comentatorii de pe aici e ca si cum le-ai zice celor din Cluj sau Bucuresti sa dea bani pentru Teleorman. Daca ei ar decide alocarea banilor in RO ar fi aceasi discutie ca cea din UE toti ar zice ca ei au muncit iar aia au trandavit asa ca pana cand nu va fi un buget care sa poata fi decis de un guvern al UE nu va fi nici o solidaritate.

  19. Doamne fereste sa se destrame si sa ramanem singuri acasa cu psdistii si rusii… filmul asta l-am mai vazut. Stim deja unde duce si cat de bine e pt om. Nu pt super homo sovieticus – baronetele iliescul nastasele si alti dragni rambi ionei si vasilici.