G4Media.ro

Europa nu are încredere în Giorgia Meloni. Analiză după alegerile din Italia

Sursa foto: fratelli-italia.it

Europa nu are încredere în Giorgia Meloni. Analiză după alegerile din Italia

Analiza realizată de publicația IL FATTO QUOTIDIANO și preluată de Rador:

Reacții îngrijorătoare din partea guvernelor și instituțiilor internaționale, după victoria coaliției de centru-dreapta condusă de Giorgia Meloni. În reacțiile oficiale care vin de la Bruxelles predomină precauția.

Un avertisment puternic vine de la OCDE, organizația pariziană pentru cooperare și dezvoltare economică: „În contextul actual, este convenabil să avem o solidaritate europeană puternică pe termen lung”, spune secretarul general, australianul Mathias Cormann, răspunzând unei întrebări adresate de Agenția Ansa despre care este mesajul său pentru următorul Executiv italian. „Așteptăm formarea noului guvern, când vom avea un nou guvern în Italia, vom fi bucuroși să colaborăm cu ei, pentru a avea politici care vizează o viață mai bună”.

Cuvintele prim-ministrului francez Elisabeth Borne sunt și ele semnificative: „Poporul italian a votat, nu am nicio intenție să comentez această alegere democratică. Evident, vom avea grijă, împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ne asigurăm că drepturile omului, respectul reciproc, în special respectul pentru dreptul la avort, sunt respectate de toți”, a spus într-un interviu televizat.

Iar fostul președinte al Republicii Franceze, socialistul François Hollande s-a exprimat astfel: „Victoria extremei drepte în Italia este atât o amenințare la adresa drepturilor fundamentale, cât și un risc de paralizie pentru Europa”. Limpede este și comentariul ministrului spaniol de Externe, José Manuel Albares: „În vremuri de incertitudine, populismele cresc și se termină mereu în același mod, cu o catastrofă. Ele dau răspunsuri simple și pe termen scurt la probleme foarte complexe. Răspunsul lor este întotdeauna același: să ne închidem și să ne întoarcem în trecut”.

Von der Leyen, la rândul său, s-a limitat la a informa prin purtătorul de cuvânt principal Eric Mamer că Executivul european „colaborează cu guvernele votate de țările Uniunii” și „nu este diferit în cazul Italiei: desigur, sperăm să avem o cooperare constructivă cu noile autorități italiene”. Președintele BCE, Christine Lagarde, abordată de reporterii italieni pe coridoarele Parlamentului European, a acordat o glumă: „J’aime les italiens”, „Iubesc italienii”. Dar adevăratul mesaj către Roma a fost transmis în cadrul audierii: Transmission Protection Instrument, adică noul „scut anti-spread”, „nu este conceput pentru o anumită țară”, dar prevede „patru criterii: respectarea regulilor bugetului UE, absența gravelor dezechilibre macroeconomice, sustenabilitate bugetară și politici macroeconomice solide și durabile”. Markus Ferber, purtătorul de cuvânt al PPE în puternica comisie ECON a Parlamentului European, bavarez din CSU, este mult mai tranșant: „Cu retorica lor, Giorgia Meloni și Matteo Salvini au semănat îndoieli cu privire la angajamentul lor față de Europa. Acum trebuie să risipească aceste îndoieli foarte repede. Roma nu își poate permite incertitudine politică sau conflict deschis cu Bruxelles”.

„Vor fi vremuri grele pentru Europa”, scrie pe Twitter, la rândul său, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, social-democratul german Katarina Barley. „Era de temut. Dar cu sprijinul conservatorilor, extrema dreaptă a Fraților Italiei câștigă alegerile politice. Ești mulțumit, Manfred Weber?”, scrie, în polemică cu liderul Partidului Popular (din care este membră Forza Italia). Totuși, Jurgen Hardt, un membru al CDU, partidul conservator al Angelei Merkel și astăzi în opoziție, și-a exprimat tulburarea față de „declarațiile deschis post-fasciste” ale Giorgiei Meloni și față de „pozițiile care ridică părul în cap” făcute de exponenții Fraților Italiei. „Nu mai este loc în Europa pentru rasism și excluderea minorităților”, a concluzionat Hardt. (Traducerea: Oana Avram)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Nu e sfârșitul lumii! La câtă „bogăție culturală” le-a venit cu pluta pe Mediterana era normal că oamenii să se răzbune la vot. Moștenirea Angelei Merkel este una sumbră; gestionarea proastă a crizei din 2008, migrație fără număr, restricții paranoice legate de COVID, închiderea nuclearului și parțial a cărbunelui… dau roade acum.

  2. Vor urma si alte tari. Suntem in perioada de dupa „oamenii slabi (Ursula si ai ei) dau nastere la vremuri grele”.

  3. Nu știm dacă Meloni va deveni prim-ministru și dacă va deveni, va avea o durată de viață mai mare ca guvernele precedente.

    Există PD, M5S și IV care împreună dar și încă cu câțiva deputați de pe dreapta(la Berlusconi) ar putea să-și pună propriul guvern.

  4. Poate a venit vremea să ne luăm Europa înapoi?
    Până la urmă UE este o idee foarte bună, atâta doar că a fost năpădită de moliile socialist birocratice — dacă o curățăm un pic, e ca nouă.
    De exemplu, titlul ăsta: Europa nu are încredere în Giorgia. E înșelător și ar trebui amendată Redacția. Nu e vorba de Europa (așa cum dealtfel vedem din articol), ci de „oficialii de la Bruxelles”, care nu sunt nici eterni, nici infailibili. Iar dacă „oficialii de la Bruxelles” nu au încredere în alegătorul italian, nici în cel polonez, ungur, francez, german, și ultimul pe listă, cu voia dvs., haurar, atunci poate ca în loc să încercăm să dresăm alegătorii cu diverse programe gen căsătoria homogay, curbura bananei, punerea AfD sub observație etc., nu mai bine schimbăm oficialii de la Bruxelles? Că e mai economic si mai democratic.

    • sau și mai economic și mai democratic, cui nu-i place în UE să emigreze în Rusia sau Coreea de Nord! :)))))

  5. Simplu: isi pune in aplicare politica, nu primeste cei +200 miliarde de euro. Dreptul ei, dreptul lor. Insa nu pe banii (impozitele) noastre.

  6. Confundati, cel mai probabil din ignoranta, Europa cu Uniunea Europeana si mai exact cu gasca de la Bruxelles.

  7. Și ce-o să le faceți? O să-i pupați în cur? :)))))

  8. care europa? cea de stanga?

  9. Si ca sa se trateze de depresie isi bagapu lanma ta sitifu te fami liangu ra!

  10. Fratelli d’fascismo

  11. Nici italienii nu mai au incredere in UE. Sentimentul este reciproc.

  12. JAVRELOR de la UE , nu le place ce au votat majoritatea cetățenilor italieni.

    • Ca sa fie pe intelesul tuturor: alegerile sunt libere. Fiecare voteaza cum il taie (sau nu) capul. Si celor de la Bruxelles, precum si celorlalte tari, le este total indiferent. Ceea ce intereseaza insa, este folosirea banilor. Bani care sunt toti, absolut toti, din diversele impozite ale oamenilor.

      Asadar: faci o politica UE compatibila, ai acces la banii celorlalti. Peste 200 miliarde de euro in cazul Italiei. Nu faci asta (si este dreptul fiecaruia sa nu o faca) nu ai acces la bani. SImplu. Chiar si Dv puteti intelege asta.

  13. @3v
    I-auzi te pomenești c-a pus deoparte din economiile ei mamaia Ursula 200 de miliarde pentru Italia. Da dacă nu -s cuminți nu le mai dă nici un bănuț!
    O merge șantajul ăsta la Polonia sau Ungaria, dar doar încă câțiva anișori până devin contributor net, dar în cazul Italiei sigur nu merge.
    Nu e treaba Ursulei, ce conducători își votează țările membre și, ce să vezi, nu e nevoie de aprobarea ei. E doar un funcționar, ales pe o perioadă determinată. Face figuri și produce zâzanie și nemulțumiri, zboară. Nu e obligatoriu să-și termine mandatul, dacă nu mai corespunde.

    • Ar trebui sa fiti la curent cu sumele din Planul de Relansare. In mod normal, fiind cetatean al UE.
      Ar trebui sa fiti la curent de unde provin aceste fonduri si cine le garanteaza (ce tari)
      Ar trebui.

  14. Italia cotizeaza la bugetul ue mai mult decat primeste