G4Media.ro

Este posibil să-ți placă la școală? Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României:…

Foto: Captura Youtube.com

Este posibil să-ți placă la școală? Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: Să ne punem obiectivul ca în 5 ani să fie elite la catedră

Ce trebuie făcut imediat în educație, pentru a nu mai avea 50.000 de copii pe generație care la clasa a VIII-a nu știu operațiile de bază? Se poate învăța matematică în clasele primare, fără să faci teme acasă? Sunt întrebări care îi preocupă și pe profesori, dar și pe părinții care se trezesc în fiecare an cu aceleași dileme. Liderul grupului pentru educație din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, organizație a mediului de afaceri, Măriuca Talpeș, absolvent de matematică, a vorbit pentru Edupedu.ro despre ce putem face, astfel încât copiilor să le fie drag să meargă la școală.

Cele mai importante declarații:

  • Lucrul pe care trebuie rapid să-l determinăm este să avem profesori bine pregătiți și cărora să le placă la catedră
  • Am putea să ne punem un obiectiv: în 5 ani să fie elite la catedră.
  • Sunt în licee tehnologice profesori care primesc copii cu note mult sub 5 și îi ridică să ia bacalaureatul fără probleme. (…) Cu acești profesori ar trebui să se facă școală pentru cei care își doresc să fie profesori de remedial.
    În fiecare școală gimnaizală ar trebui să existe acest mic nucleu de pregătire remedială, care să îi atragă și pe ceilalți profesori, cu ore după ore foarte atractive.
  • Dar nu se poate face matematică dacă tu iei cu forța copilul cu nota 3-4, dacă îi mai zici și: ‘prostule, pune aici mâna și muncește!’. Saltul ăsta de la 3 la 5 trebuie să îl faci cu placere, nu cu bățul.
  • Iar eticheta o pune și mama acasă. Învățarea începe de când ne naștem, dar învățarea se face pe un fond de emoție pozitivă, de bucurie.
  • Lucrul individual acasă trebuie să existe. Trebuie învățați copiii cum să lucreze acele teme în maximum o oră și să aibă la final satisfacția că i-a ieșit și apoi să iasă afară cu bucurie

Rep: Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, problema care trebuie rezolvată cel mai rapid, pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ?
Măriuca Talpeș: Lucrul pe care trebuie rapid să-l determinăm este să avem profesori bine pregătiți și cărora să le placă la catedră. Asta înseamnă facultăți care să îi pregătească foarte bine pe acești studenți, să îi selecteze foarte bine pe aceia care știu bine materia pe care trebuie să o predea, astfel încât să nu primim la școală studenți care nu au avut note grozave la materia pe care trebuie să o predea. Ei trebuie să stăpânească un pic mai mult decât ce trebuie să predea, ca să se simtă confortabil la clasă, să le placă și să se ducă cu bucurie la copii. Bucuria asta de a intra în ore o transmiți copiilor: nu îți place, atunci stresul pe care îl ai îl transmiți și copiilor.

Critic este să avem în învățământ numai astfel de profesori. Am putea să ne punem un obiectiv: în 5 ani să fie elite la catedră.

 

Foto: Captură Youtube.com

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu se poate cu un popor de dobitoci care voteaza PSD pe baza de spagi electorale.

  2. Nonsensuri corect politice! Ce-ar fi ca elevii sa fie notați strict după cât cunosc, ca învățarea este un efort pe care nu toți îl pot face(bănuiesc ca doamna din imagine), ca învățatul se folosește și în buna parte de memorie, pt. a putea combina noțiunile, ca școală, cunoașterea nu este chiar pentru toți, cunoașterea nu trebuie simplificată și redusa pentru a o democratiza, ci fiecare trebuie sa se ridice la nivelul cunoaștere, ca e mare lucru sa cunoști conexiunile dintr-un domeniu, adică a-l aprofunda?