G4Media.ro

Eșecul de la ONU: Iohannis acuză declarațiile “iresponsabile” ale lui Dăncilă și…

Eșecul de la ONU: Iohannis acuză declarațiile “iresponsabile” ale lui Dăncilă și Dragnea despre mutarea Ambasadei la Ierusalim

Klaus Iohannis îi acuză pe Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea că au contribuit la eșecul privind votul pentru Consiliul de Securitate al ONU. Președintele României arata într-un comunicat că “eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”.

România a suferit o înfrângere umilitoare în fața Estoniei la votul pentru postul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. România a pierdut voturile statelor arabe din cauza intenției Guvernului de a muta ambasada din Israel. România a pierdut în fața Estoniei, în turul doi (132 la 58)

Citește comunicatul integral:

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, în urma votului care a avut loc vineri, 7 iunie a.c., în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

În ciuda demersurilor diplomației române – care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre – o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române – față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe.

Președintele Klaus Iohannis constată că acest rezultat nedorit s-a produs în ciuda efortului îndelungat și substanțial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomați și experți, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii și mai ales în ultimii ani. Președintele României apreciază tot efortul depus de diplomația română.

De-a lungul acestei campanii – plasate sub imperativul promovării Păcii, Justiției și Dezvoltării durabile – Președintele Klaus Iohannis a susținut constant și ferm acest obiectiv major de politică externă și s-a implicat activ în demersurile diplomatice desfășurate în acest scop. Astfel, au fost realizate numeroase demersuri scrise către omologi străini, această prioritate fiind evocată de asemenea atât în discursurile publice ale șefului statului, din țară sau din străinătate, inclusiv la sesiunile anuale ale Adunării Generale a ONU, precum și în cadrul tuturor  interacțiunilor de nivel înalt, de tip bilateral și multilateral, cu omologii și partenerii străini. Totodată, Administrația Prezidențială a sprijinit și a cooperat îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe pentru buna desfășurare a campaniei de promovare.

Președintele României folosește acest prilej pentru a reconfirma atașamentul țării noastre față de diplomația multilaterală și față de principiile și valorile consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite.

Președintele Klaus Iohannis mulțumește pe această cale tuturor statelor partenere care au acordat încrederea și votul lor României și felicită Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul înregistrat și pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort.

România va continua să își mobilizeze expertiza și resursele în serviciul Organizației și va lucra neobosit pentru bunăstarea tuturor națiunilor, precum și pentru pacea și securitatea internaționale. România se angajează să colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficienței Consiliului de Securitate al ONU, care ghidează comunitatea globală spre realizarea Păcii, Justiției și Dezvoltării.

Calitatea de membru al Organizației  Națiunilor Unite  a reprezentat pentru România, de-a lungul celor 64 de ani de la aderare, un angajament activ și onest, Organizația continuând să fie pentru diplomația românească o platformă valoroasă pentru negocieri multilaterale”.

Foto: Klaus Iohannis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Toata mafia si coruptia romaneasca este in culpa la scorul de 132 de voturi la 58.

 2. Efectele imbecililor de la PSD ALDE UDMR se vor vedea in continuare , urmează economia . Așa se întâmplă când ai analfabeți la conducerea statului .

 3. De acord, Dancila si PSD sunt iresponsabili, dar cine a dat tara pe mana PSD, de 3 ori, domnule Presedinte?
  Asa cum azi, dupa modul in care s-a desfasurat votul in strainatate, v-ati gandit ca e bine sa acceptati din nou numirea Nataliei Intotero la Ministerul Romanilor de pretutindeni!
  Stiti cu ce se ocupa, sunteti bine informat?

  • Iti spun eu: aia care au dat tara pe mainile lichelelor fie votandu-i ca oile, fie nevotand nimic ca ei sunt mai destepti si nu se amesteca cu prostimea, fie si-au pus palma-m cur si au plecat de acasa ca pe ei nu-i intereseaza tara asta de kk.
   Acum toti aia care nu au votat fac pe desteptii si-l trag de socoteala pe Presedinte.
   Sigur, toti au stiut mai bine si ar fi facut mai bine in locul lui da nu era treaba lor…
   Pozitia -°oiului: particip da nu ma bag.

 4. Asa zisul Consiliu e doar un pârț de care nu tine nimeni cont, despre ce vorbim aici? N-am pierdut nimic pt. ca nu era nimic de pierdut.
  ONU e o institutie de care nu mai tine nimeni cont, remember Yugoslavia?

 5. Nu inteleg de ce premierul de la grivco nu declanseaza optiunea nucleara si dizolva guvernul ciumelor rosii! Cred ca-i sustine, in loc sa ne faca noua, alor nostri, loc la carma! s-a vazut si diasporele cat ne sustin!!!

  • Te faci ca nu intelegi dupa ce ti-ai adaugat la nik.
   Nu exista aceasta optiune.
   Scopul tau ramane acelasi ca atunci cand erai simplu „asistat”. Degeaba te faci ca ai sarit parleazu.

  • PS. „membru” e … stii tu …

  • @Inapasevedeinvers,
   Ce ai dragă cu el? N-ai aflat că Draghici Mircea a fost schimbat din funcția de trezorier? Ce-ai vrea să facă în situația asta ingrată, să dea în cap la drumul mare ca să facă și el un ban grămadă?
   @Asistat,
   Nu renunță la „carieră”! Măine, poimâine „va da în primire” Crăcănel și se va liberaliza și piață răsariteană..!