G4Media.ro

Eroare ştiinţifică grosolană în manualul de Ştiinţe ale Naturii pentru clasa a…

Eroare ştiinţifică grosolană în manualul de Ştiinţe ale Naturii pentru clasa a IV-a: Anotimpurile ar fi formate din cauza depărtării Pământului de Soare şi a mişcării de revoluţie. Ce spune Observatorul Astronomic din Bucureşti

În două manuale de Ştiinţele Naturii pentru clasa a IV-a, ambele ale aceleiaşi edituri, dar scrise de autori diferiţi, apare o eroare ştiinţifică importantă, semnalată de cititorii Edupedu.ro. În manuale este explicat faptul că mişcarea de revoluţie a Pământului, adică de rotaţie în jurul Soarelui, şi implicit depărtarea sau apropierea planetei de Soare determină formarea anotimpurilor. Informaţia este falsă, a declarat pentru Edupedu.ro Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic din Bucureşti. “Înclinarea axei Pământului este cea care duce la formarea anotimpurilor”, a explicat acesta.

Manualul de Ştiinţe ale Naturii pentru clasa a IV-a al Editurii Aramis, aprobat de Ministerul Educaţiei și scris de autorii Dumitra Radu şi Mihaela-Ada Radu, le spune copiilor de 10 ani că mişcarea Pământului în jurul Soarelui determină formarea anotimpurilor. Explicaţiile sunt însoţite de mai multe informaţii în sprijinul acestei teorii.

Citeşte articolul integral pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Informația e falsă pe dracu, orbita pământului în jurul soarelui este unul dintre cei doi factori care determină formarea anotimpurilor. Deci informația din manuale este cât se poate de corectă. E adevărat că înclinarea axei pământului este celălalt factor. Deci manualele poate omit să menționeze un al doilea factor (nu știu, că nu am manualul în față să văd dacă e așa sau nu), dar asta nu înseamnă că primul factor e eronat.
    Cine ziceați că e astronomul lui pește ăsta?

    • @Arcturian cred că trebuie să-i anunți și pe cei de la NASA să-și corecteze informația.

      Earth’s tilted axis causes the seasons. Throughout the year, different parts of Earth receive the Sun’s most direct rays. So, when the North Pole tilts toward the Sun, it’s summer in the Northern Hemisphere. And when the South Pole tilts toward the Sun, it’s winter in the Northern Hemisphere.

      https://spaceplace.nasa.gov/seasons/en/

    • Serios?

      Atunci de ce cand la noi e iarna in Australia e vara?
      Hai sa iti dau un hint, nu conteaza distanta pana la soare.

    • Vai de capul tau arcturiane, vai de capul tau. Sper din tot sufletul ca nu ai copii…

    • Iti sugerez sa mai dai un search pe goagal

    • Miscarea Pamintului in jurul Soarelui, coroborata cu inclinarea axei Pamintului, dar nu departarea sau apropierea de Soare, astea-s cauzele anotimpurilor la anumite latitudini (ca la ecuator nu exista anotimpuri).

    • @Alpha Boo, mai citește
      „On Earth, seasons result from Earth’s orbit around the Sun and Earth’s axial tilt relative to the ecliptic plane.”
      https://en.wikipedia.org/wiki/Season

    • Asa-i! E valabil mai ales la noi, in emisfera nordica. De-aia avem iarna cand pamantul este aproape de soare (in ianuarie este cel mai apropiat, la periheliu) si vara cand este departe (in iulie este cel mai indepartat, la afeliu).
      Perfect logic, da’ pe invers! :-))
      In plus, orbita pamantului este aproape circulara (variatia distantei medii este de aprox. 3.3%) asa incat influenta orbitei asupra anotimpurilor este nesemnificativa.

    • Daca tot citati o sursa, macar cititi tot 🙂

      „Compared to axial tilt, other factors contribute little to seasonal temperature changes. The seasons are not the result of the variation in Earth’s distance to the Sun because of its elliptical orbit.”

    • Arcturian, esti arhetipul fudulului :). Dupa ce ti-a explicat lumea, cu link la NASA, ca nu esti per orbita corecta, tot incerci sa-ti demonstrezi punctul de vedere. Slab de tot prefectul, Arcturian:)

  2. Cum e exprimat in manual nu e corect. Pamantul e cel mai aproape de soare in lunile Ianuarie. Si in Iulie este cel mai departat.

  3. Dar si ce spune Arcturian e corect. Ca daca Pamantul ar sta pe loc si s-ar invarti doar in jurul axei sale, poate fi oricat de inclinat….am avea un singur anotimp. E nevoie si de inclinarea axei si de miscarea in jurul soarelui pentru a avea succesiunea anotimpurilor. Una fara alta nu functioneaza.

    • @Alex – Nu e corect ce spune arcturian… factorul decisiv este inclinarea axei Pamantului nici decum miscarea de revolutie. Inclinatia polilor Pamantului poate sa fie sau sa nu fie, miscarea de revolutie nu poate fi scoasa din ecuatie si punct.

    • @kafka, băbăiatule, nu mai abera cu „factorul decisiv”, că nu există așa ceva. Anotimpurile, așa cum sunt ele pe pământ, sunt create în urma celor doi factori pe care i-am menționat mai sus. Fără oricare dintre ele anotimpurile nu ar mai fi așa cum sunt acum.
      Deci ambii factori sunt decisivi, dacă tot vrei o decisivă.

    • @Arcturian Ia vezi ce sezoane sunt pe mercur, venus, jupiter. Ahh nu au? oare de ce?

    • @arcturian – noroc cu tine si cu manualul ca afla tampitii de la NASA care este treaba cu anotimpurile :)) vezi aici ca e desenat – https://www.youtube.com/watch?v=Pgq0LThW7QA

    • @Arcturian – Vai de capul si aberatiile tale. Daca vezi ca iti zice toata lumea ca esti prost du-te si te culca. Si inca ceva, de aia e vara si iarna la apogeu si primavara si toamna la perigeu si nu, nu se baga in gura nici apogeul nici perigeul.

  4. @Arcturian – sa spui ca orbita Pamantului in jurul Soarelui este „decisiva” pentru ritmul anotimpurilor este exact acelasi lucru cu a spune ca cerneala cu care-ti scrii examenul de BAC este decisiva pentru rezultatul final, care o sa-ti determine intr-un fel cursul vietii. Da, super-tehnic (pana la anal de tehnic), este adevarat, pentru ca daca n-ai mai avea cerneala, n-ai mai scrie nimic. Logic, insa, este o aberatie la fel de mare precum ce tot sustii tu sus si tare. Iar asta nu face decat sa tradeze cat de simplist iti e firul asa-zis logic si cat de amorf ti-e melanjul de pseudo-cunostinte care-ti salasluiesc la etaj si pe care refuzi cu darzenie bisericeasca sa ti le ajustezi. Din fericire, insa, se pare ca majoritatea celor care te citesc te trateaza fix cum meriti. Dar tu fii Dumnezeu mai departe, nu ne baga pe noi, prostii, in seama.

    • Prostane, am dat citat chiar mai sus:
      „On Earth, seasons result from Earth’s orbit around the Sun and Earth’s axial tilt relative to the ecliptic plane.”
      https://en.wikipedia.org/wiki/Season
      Ai o grămadă de referințe acolo.

      A, nu știi engleză? Măcar „Earth’s orbit around the Sun” pricepi?

    • E ok, fii dobitocul cel mai vocal al satului in continuare. O talanga-ti mai lipseste, sa te-auda lumea de departe si sa se fereasca.

      Dar pentru restul spectatorilor care poate inca mai sunt in dubiu si care urmaresc un fir logic (ca de la tine am sperante cat de la mormoloci): daca inclinatia axei ar fi 0 grade, atunci nu am avea anotimpuri, pentru ca orbita Pamantului are o excentricitate extrem de mica (cerc aproape perfect). La o orbita circulara precum a Pamantului, variatii foarte mici ale axei de inclinatie schimba in mod semnificativ cantitatea de energie pe care Pamantul o primeste in diverse puncte (sub ecuator sau deasupra lui), iar asta determina „zvarcolelile” pe termen anual ale atmosferei (anotimpuri). Si ca sa intelegem toti cat de mult conteaza o schimbare minuscula a inclinatiei axei fata de Soare – erele glaciare din trecut au fost determinate tocmai de variatiile minuscule (un grad) ale axei de rotatie, sub diversele ei forme de precesie. Sau poate erele glaciare au fost cauzate de betii temporare ale Pamantului, care se ducea la o „saniuta” cu vecinul Marte si ramanea acolo cateva zeci de mii de ani si iaca alta era glaciara. Ca deh, cum altfel sa fie frig? Trebuie sa fie mai departe si-atat, nu?

    • @Arcturian – fai proasta proastelor din cartea cartilor, citeste dracului linkul ala pe care il tot fluturi pe aici pana la capat! De ce dracului e cel mai aproape de soare in ianuarie si cel mai departe in iulie? Du-te vita si te culca…

  5. urmarti https://youtu.be/9n04SEzuvXo?t=30 si nu va mai certati, la capitolul imaginatie stam destul de prost.

  6. La pariu că în câțiva ani explicația va involua.
    Datorită faptului dovedit că Pământul e plat, în emisfera sudică e iarnă când Pământul e cu fața în sus , respectiv vară când e cu fața în jos.

  7. Distanta intre Pamant si Soare este variabila dar nu are nicio contributie la anotimpuri . Si exemplific (dupa ce am verificat ) : distanta medie este ~ 149,5 mil km; distanta minima este ~147,5 mil km, iar distanta maxima este 152 mil km .

    Inclinarea axei creaza anotimpurile 🙂

  8. Vreau sa comenetez si sa afirm ca Arcturian e o vita proasta.

    Nasa e o sursa mult mai credibila decat Wikipedia pe care o editeaza Arcturian pe ascuns.

  9. OK, anotimpurile sunt generate de inclinatia axei Pamantului in raport cu planul eclipticii si de miscarea de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe, care asigura duratele de incalzire/racire diurna a suprafetei terestre.
    Orbita de revolutie a Pamantului in jurul Soarelui este cvasicirculara, deci distanta este cam aceeasi si nu afecteaza anotimpurile.
    Axa este inclinata fata de ecliptica cu vreo 24 de grade in sens descendent, total opus Soarelui la 21 decembrie si total catre acesta la 21 iunie, când sunt solstiile. Mai mult, axa este si rorita cu 30 de grade in sens invers rotatiei si de aici apar solstiile.
    Pamantul are circa 16 miscari specifice, precesie, precesii seculare, etc. Asa se explica abaterile climaterice scurte si lungi.
    Ca sa inteleaga pustii care-i treaba, trebuie sa le arati cu cateva mingi…