G4Media.ro

Erdogan reduce TVA la alimentele de bază de la 8% la 1%,…

Sursa foto: Twitter / Presidency of the Republic of Türkiye

Erdogan reduce TVA la alimentele de bază de la 8% la 1%, dar se prăbușește în sondaje / Prețurile au crescut cu 48% în ianuarie față de anul trecut

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat reducerea TVA la alimentele de bază de la 8% la 1% începând de luni, întrucât inflația foarte ridicată afectează dur veniturile cetățenilor, scrie Naftemporiki, citată de Rador.

Într-un discurs televizat, Erdogan a spus că de mâine, TVA-ul la orez, carne, fructe, legume, produse lactate și ouă va fi redus cu 7%. Taxa pe făină și pâine este deja de 1%. Președintele turc le-a cerut oamenilor de afaceri să reducă prețurile conform noii scăderi de TVA. El a promis, de asemenea, că va aplica din nou controale și amenzi mai stricte celor care efectuează creșteri bruște de prețuri.

Inflația în Turcia a explodat și, potrivit cifrelor oficiale, prețurile de consum au crescut cu 48,7% în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut. De la începutul anului, prețurile la energie au explodat de asemenea.

Tarifele la energie electrică pentru gospodării au crescut cu aproximativ 50%. În același timp, lira continuă să piardă din valoare, ceea ce face ca produsele importate să fie mai scumpe.

Scăderea lirei a redus dramatic puterea de cumpărare a cetățenilor, dar le-a și evaporat economiile, în urma multiplelor reduceri ale ratelor dobânzii de către banca centrală, ca parte a politicii contrar uzanțelor a președintelui Recep Tayyip Erdogan de a menține costurile împrumuturilor la un nivel scăzut.

Ministrul de Finanțe, Nureddin Nebati, a anunțat ieri un nou pachet financiar, menit să-i convingă pe cetățeni să depună la bănci aurul pe care îl țin la saltea, potrivit site-ului de știri Duvar.

De luna viitoare, cetățenii vor putea preda cu ușurință și în siguranță aurul pe care îl ascund „la saltea” către sistemul financiar prin intermediul băncilor și al magazinelor de bijutierii, a spus Nebati într-un discurs susținut la Centrul pentru Conferințe de la Istanbul.

Ministrul de Finanțe a mai spus că vor fi introduse trei noi pachete de sprijin, pentru investitori, pentru exporturi și pentru cheltuieli de afaceri. „Vom încuraja producția și punctele de vânzare să contribuie la reducerea prețurilor pe bază voluntară și vom înființa un grup anti-inflație”, a spus el.

Prăbușirea lui Erdogan în sondaje

Scăderea vertiginoasă a puterii de cumpărare a cetățenilor turci a crescut nemulțumirea față de regimul Erdogan, ceea ce se reflectă și în sondajele de opinie.

Un sondaj recent realizat de Metropoll a arătat că alianța de opoziție se apropie acum de 50%, în timp ce „Alianța Populară” a partidului de guvernământ AKP împreună cu Mișcarea de Acțiune Naționalistă a lui Devlet Bahçeli este în regres. Özer Sencar, șeful companiei de sondaj MetroPOLL, a declarat pentru Cumhuriyet că în intenția de vot, coaliția de opoziție a ajuns la 49,7%, în timp ce „Alianța Populară” pe care AKP o formează cu partidul naționalist de extremă dreapta a lui Devlet Bahçeli, este la 42,1%.

Cunoscutul jurnalist Murat Yetkin a subliniat însă că „nu este încă garantat că blocul de opoziție va câștiga alegerile. Chiar dacă pierderea de voturi continuă, AKP este în continuare primul partid, iar sprijinul pentru Erdogan este cu 7-8 puncte mai mare decât pentru partidul AKP”.

Yetkin, fostul director al revistei în limba engleză Hurriyet și acum editorul site-ului Yetkinreport, subliniază că opoziția trebuie să se unească în jurul unui candidat pentru a-l învinge pe Erdogan la alegerile prezidențiale din 2023.

Sursa: Naftemporiki/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. De ce valoarea simbolica de 1%?

 2. Singura lui șansă e să treacă la absolutism pe fața. Nu cu arestări și condamnări la comandă ci prin suprimarea tuturor libertăților și o conducere cu mâna de fier. Așa tip Sadam Husein. Altfel prima revoltă îl zboară.

 3. Turcii au nevoie de un tatuc care sa-i conduca, la fel cum avem si noi nevoei de un dragnia sau iliescu, ioha e prea imp.otent.

  • Clar, e nevoie de Erdogan, el le stie pe toate, sau, cel putin, lunga sedere in jiltul de sultan l-a auto-convins ca e destept foc. Nici daca ar fi fost dusmanii turcilor la putere nu ar fi reusit o „treaba” mai buna!

 4. Așa dezastru ar fi făcut pesedezii dacă ar fi fost singuri cu dragnea la guvernare, ca în legislatura trecută. Măsurile comuniste și dictatoriale bagă orice economie și țară în gard, ca și ra h at ul turcesc făcut de erdogan.

 5. Surprinzător e ca mai sunt încă 42% care îl susțin…
  Adică e ca si cum 30-40% dintre romani ar fi suficient de masochiști sa mai boteze încă pesede sau haur… noroc ca nu e cazul la noi.
  A… stai…