G4Media.ro

Epidemiolog francez de origine română: Epidemia în Franța nu a fost sub…

Foto: Pexels

Epidemiolog francez de origine română: Epidemia în Franța nu a fost sub control majoritatea verii. Acum plătim acest lucru

Epidemia nu a fost sub control majoritatea verii iar acum plătim situația care a fost lăsată un pic sub control, a declarat pentru RFI cercetătorul francez de origine română Mircea Sofonea, epidemiolog la universitatea din Montpellier, despre situația epidemiologică din Franța.

„Epidemia nu a fost sub control majoritatea verii. Acum plătim situația care a fost lăsată un pic fără control, dar care se înțelege. Era important și pentru populația franceză și pentru economie să fie lăsată vara să se petreacă cu cât mai multe libertăți. Însă, o astfel de libertate se plătește. La un moment dat, acum, când virusul circulă mai puternic pentru că este toamnă, pentru că lumea stă mai des în interior, riscul devine din ce în ce mai mare pentru spitale. Acest lucru trebuie cât mai mult evitat”, a declarat pentru RFI Mircea Sofonea.

În Franţa au intrat în vigoare, sâmbătă seara, restricţii de circulaţie. Între 9 seara şi 6 dimineaţa, interdicţia de a circula se aplică la Paris, în regiunea capitalei şi în alte 8 metropole din ţară. Timp de cel puţin 4 săptămâni dar cel mai probabil 6, aproape 20 de milioane de francezi îşi vor vedea astfel limitată libertatea de mişcare, după ce Franța a înregistrat peste 30.000 de cazuri în 24 de ore.

„Sunt restricții care vor avea un impact asupra răspândirii virusului în Franța și mai ales în marile orașe care sunt în stare de risc sanitar major. În schimb, nu este clar până în ziua de azi cât va fi de eficient și dacă va fi suficient pentru a controla epidemia din nou”, a mai declarat epidemiologul Sofonea.

Articolul complet pe RFI 

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Inca unul care crede, in buna traditie Franceza, ca epidemia trebuie „controlata”. Un modelist. Am vazut ce fac modelistii epidemiilor – habar nu au de fenomenul in ansamblu. Se joaca cu sistemele COMPLEXE pe care nu le inteleg, de cele mai multe ori nici nu sunt contienti ca existam si operam in sisteme complexe (ecosystemele, societatea, economia, institutiile, etc).
    Din contra, vom plati amarnic aceste tentative tampe de controla ce nu poate fi contralat, distrugand in procesul asta si societatea si economia – calcam in picioare si stiinta si democratia si economia in goana dementa dupa „controlati virusul!”, „nous sommes en guerre!”

    • Spune-le la chinezi sau neozeelandezi ca epidemia nu poate fi controlata. Ca pe un picior de plai, pe-o gura de rai e unul ca tine care stie cum e mai bine…

    • Scuza-ma, si de ce adica n-ar putea exista „pe-un picior de plai, pe-o gura de rai” unul care stie cum este mai bine ??? In diverse situatii exista in care exista cate unul sau mai multi care vad bine problema (si solutia), iar aceia se pot afla oriunde, inclusiv in Romania.
      Doar asa ca ai tu un complex de inferioritate (poate)?

      Mai departe, in realitate, NU EXISTA o masura universala. Exista principii universale, dar dinamica epidemiei (si deci masurile adecvate) depin de contextele locale – adica de combinatia locala de factori precum: densitatea populatiei, pattern-urile de interactiune sociala (de exemplu procentul de gospodarii in care batranii locuiesc cu restul familiei; sau modurile de organizare a muncii), co-mobiditatile din diverse populatii, caracteristicile genetice (prezenta sau absenta unor gene favorizante; diversitatea genetica, etc), ETC.

      Ce spun eu (si nu numai eu!) este ca fara o intelegere corecta a realitatii, deci stiintific, nu putem vedea care sunt masurile adecvate pentru fiecare tara. Faptul ca mesurile sunt luate de Guverne (si nu de exeperti – am spus experti nu specialisti) si ca acestia se copiaza unul pe altul este o dovada negru pe alb ca „decidentii” acestia nu inteleg nimic si ca plutim in deriva pe valul ignorantei.

    • „Scuza-ma, si de ce adica n-ar putea exista „pe-un picior de plai, pe-o gura de rai” unul care stie cum este mai bine?”. Chiar asa, de ce nu? Mai ales ca „pe-un picior de plai, pe-o gura de rai” e concentratia cea mai mare de experti de pe planeta…

  2. „Epidemia nu a fost sub control majoritatea verii iar acum plătim situația care a fost lăsată un pic sub control, ” Un „pic” sub control? N-au respectat nimic francezii, nici o regula de distantare, nu aveau masti in restaurante si pe terase, iti radeau in nas asta vara daca purtai masca in locurile publice. Stiu, pentru ca am afost acolo in concediu in vara asta si eram socat cand vedeam cata iresponsabilitate exista in Franta. Dar ce asteptari poti avea de la o tara socialista?

    • Condamni reactia naturala a oamenilor? Mai ales dupa un lockdown dur impus de birocratia ENARC-ista a Frantei?
      Ce-ar trebui sa le facem, re-educare ca in China??
      Desteptule!

  3. De preferat doctori de familie, care au mai chiulit de la scoala…

  4. IOANE, sint de acord cu tine.
    RFI nu interviewveaza pe Didier Raoult, Peronne, Toubiana, Toussaint. care gindesc altfel decit emigrantul nostru la Monpellier.
    Comisia franceza de experti, aia care ghideaza, e alcatuita de persoane aflate in conflicte de interes.
    Hidroxichlorina a fost interzisa de Véran, ministrul sanatatii, dupa ce Lancet a publicat un articol jalnic, descriind efectele periculoase a acestui medicament vechi de 70 de ani, inghitit de miliarde de oameni.

  5. Avind in vedere ca perioada de incubatie a lui virusache e de citeva zile afirmatiile „epidemiologului” roman din Franta sint rahat cu perje. Daca ne uitam si la numarul de cazuri pe care l-au avut francezii de-a lungul verii ne convingem pe deplin ca insul bate cimpii.
    Cei care n-au controlat epidemia vara am fost noi, de aceea nici nu avem inca cifrele „marete” ale altora.
    Asta trebuie sa vina aici ca e loc pentru experti ca el.

    • Cum sa nu avem cifre „marete”? Avem. Suntem pe locul doi in UE la morti in ultima saptamana, raportand la populatie. Si pe locul 5 la nivel mondial.

  6. Bre, oameni buni, voi chiar nu mai țineți deloc seama de cum vă exprimați? Să zicem că nea Sofonea a uitat limba de când a plecat pe meleaguri frânce … Da’ redacția ce naiba face? N-aveți și voi acolo unu’ care să arunce un ochi? „Majoritatea verii” ! Atunci puneți naibii roboții să scrie articole: vor fi mai bune și costă mai puțin toată panarama asta. Presă cică, mijloace de informare … Se duce țara aia pe copcă văzând cu ochii!