
„Epidemie” de furturi în Spania: Linia feroviară Madrid-Sevilia, oprită din cauza hoților de cupru / Au fost afectate peste 10 mii de persoane / Autorități: Hoții sunt, de cele mai multe ori, din Europa de Est, în special din România
Cuprul , cablurile, motorina și bateriile reprezintă prada cea mai râvnită de hoții de construcții. În ultimii ani, furturile au crescut brusc în Spania, stârnind o mare îngrijorare în rândul companiilor din diverse sectoare. Situația este de așa natură încât se vorbește deja despre o epidemie de furturi, scrie presa spaniolă.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Da, ne confruntăm cu o epidemie”, avertizează Ignacio González, directorul general al BauWatch Spania. Acest fenomen, care s-a răspândit în ultimele luni din cauza creșterii prețurilor materialelor, are un impact economic semnificativ asupra companiilor implicate în construcția de locuințe, renovări, energie, bunuri și infrastructură. De fapt, costă comunitatea de afaceri europeană cel puțin 1,5 miliarde de euro pe an , o cifră care ia în considerare costul materialelor furate și întârzierea construcției.
Pe lângă sectorul construcțiilor, cel mai recent jaf de cupru de pe linia de cale ferată Madrid-Sevilia a provocat haos luni, afectând peste 11.000 de pasageri.
Sărbătoarea legală din mai s-a încheiat aici cu întârzieri de până la șase sau șapte ore pe linia de tren de mare viteză care leagă Madridul de Sevilla.
Potrivit autorităților, incidentul a fost cauzat de furtul de cabluri de cupru din diferite locații din provincia Toledo, pe 4 mai. Peste 11.000 de pasageri din aproximativ 30 de trenuri au fost afectați de incident.
Ministrul Transporturilor, Óscar Puente, a declarat că a fost o „ acțiune destul de coordonată ”. Inspectorul adjunct al Poliției Naționale, Alfredo Perdiguero , pune însă la îndoială cuvintele ministrului. El subliniază: „Când fură oriunde, o fac la fel. Vom vedea ce iese din anchetă.”
Perdiguero a vorbit despre profilul și modul tipic de operare al hoților de cupru. „Nimeni nu știe cine a făcut-o. Știm doar că au furat cuprul de pe șine, așa cum se întâmplă în multe locuri din Spania”, explică Perdiguero.
Cablurile de cupru sunt deosebit de râvnite de către infractori. Ei fură din proiecte feroviare și de telecomunicații, „deoarece aceste operațiuni au loc în zone foarte expuse, care sunt dificil de izolat, prevenirea furtului rămâne dificilă”, se arată într-un raport al poliției.
Conform datelor de la Mossos d’Esquadra (poliția catalană), 80% dintre hoții de cupru sunt hoți „oportunisti” , după analizarea diverselor incidente și anchete efectuate în ultimii ani. Este vorba despre grupuri de hoți, mulți dintre ei fiind cetățeni străini și originari din Europa de Est, în special din România.
Aceștia pot ataca rețeaua feroviară, dar și companii sau proiecte de construcții, un mod de viață care, deși nu este foarte profitabil, este eficient și are Codul Penal care lucrează în favoarea lor, ceea ce devine simultan o problemă pentru anchetatori.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii