G4Media.ro

Emilian Popovici: Epidemia a intrat în etapă de scădere progresivă în România.…

Emilian Popovici: Epidemia a intrat în etapă de scădere progresivă în România. Depinde ce vor face oamenii în continuare

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat la Digi24 că, în pofida bilanțurilor zilnice ale epidemiei, care par îngrijorătoare, în România epidemia a intrat în etapă de scădere progresivă. El a argumentat cu cifrele care arată scăderea numărului bazal de reproducere. Astfel, dacă în 10 iulie era 1,21, în prezent a scăzut sub 1, pentru prima dată de la sfârșitul lunii mai.

În ultimele 24 de ore au fost 1.232 de cazuri noi de COVID-19, din 20.581 de teste efectuate. Din cauza infecțiilor cu coronavirus au murit 48 de pacienți, cele mai multe decese într-o singură zi, de la debutul pandemiei. De asemenea, la Terapie Intesivă sunt internați 436 de pacienți.

Totuși, Emilian Popovici a explicat că epidemia este în scădere progresivă și că modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor:

„Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări.

Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere. Datele arată că în 28 iulie acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96.

Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că, dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate.

La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.

Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. Arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare.

Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice. După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”

Amintim că, la mijlocul lunii iunie, statisticianul Valentin Pârvu și epidemiologul Emilian Popovici publicau un studiu, care estima că, dacă indicele de reproducție este de 1,1, în 14 august vor fi 836 de cazuri noi, iar dacă indicele ajunge la 1,2, la jumătatea lunii august se vor înregistra 2629 de infectări zilnice, cu 1428 de pacienți la terapie intensivă.

O lună mai târziu, cei doi publicau un nou sudiu care estima că, dacă indicele de reproducție se menține la 1,1, în 19 septembrie vor fi în jur de 2604 de cazuri noi depistate, peste 46.000 de cazuri active, iar aproximativ 1578 de pacienți vor fi internați la terapie intensivă. Pentru indicele 1 scenariul era de 765 de cazuri noi în 19 septembrie, iar la indicele 0,9 de 208 noi infectări. În schimb, la un indice de 1,2, noile cazuri la aceeași dată ar fi în jur de 8389, cu peste 4.200 de pacienți la Terapie Intensivă.

Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade. Când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic.

LIVE Cele mai importante cifre din criza COVID-19. Cum evoluează pandemia în România

Sursa foto: IGSU

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. „Epidemia a intrat in etapa de scadere progresiva in România” 1+1=2,aproape toata Europa nu permite intrarea Românilor in tarile ei doar in anumite conditi Sau „Interzis” .

  • Spania, mai nou, per capita, are mai multe cazuri decat Romania (si asta de peste o săptămână- cu masca obligatorie peste tot, da), Anglia si Franța se apropie! Mai las-o ‘ncolo, că si ROMÂNIA interzise accesul tuturor in tara, pe logica ta, francezii si nemții erau ciumați, ca nu aveau voie in Romania! Si-nca ceva: de aia nu mai pot eu, ca „e interzis”(nici macar nu e, e voie cu carantină) vara asta in Europa! Tztztztz..nu mai dorm noaptea!

  • Pai nu permite din cauza Lucovizilor sau Arahatilor. Și a presei gen g4, Digi, realitatea și pe cei care i au mai cumpărat ciumeți galbeni. Mulțumim ciumeți.

  • Dl Ciprian, inseamna ca nu va uitati pe cifre. Toate statele, mai putin Spania au in general sub 1000 de cazuri noi pe zi la o populatie de 2-3 ori mai mare. Verificati rapoartele. La noi e stabil la 1200-1300 si va mai creste mult, pana sa scada….

   Exista libertate si adevar, dar nu intre granitele romanesti.

  • Păi si eu ce am zis? Ca Spania, in pofida măsurilor draconice, iar a început. Cat despre celelalte..ai puțină răbdare! Sa nu mai spun ca am depășit Olanda si Franta la teste la milionul de locuitori, Polonia am depășit o de mult, iar de Ucraina nici nu mai zic!

 2. Hai că ați reușit să ne înnebuniți, dracului, de tot!

 3. Asa imi dadea si mie. 🙂
  Ce va face romanul in continuare? Ce-a facut si pina acum, epidemia fiind in scadere inseamna ca facem bine ce facem. Doar sistemul sanitar (nu ma refer aici la autoritati ca pe ele critica le depaseste) ne cam tradeaza, cu parere de rau o spun.

 4. Indraznesc sa spun ca parerile cum ca scade se bazeaza pe ultimele 3 zile, cand s-a testat mai putin din cauza weekend-ului. Deci avem de-a face cu o dezinformare.

  Hai sa privim cifrele pe ultimele 7 zile si vom vedea o valoare medie de 1200. Abia de 2 zile se impune masca si in public. Iar chestia asta nu dispare pana nu infecteaza tot, ori se impun masuri dure ca in Coreea si China. Restul e gargara politica sau jocul cu cifrele.

 5. Aşi fi curios cum se calculează acest faimos R.
  Un infectat se poate ȋntâlni doar cu câteva persoane, altul cu sute. Ce se ȋntâmplă cu asimptomaticii ?
  Acest număr pare a fi unul pur teoretic, care poate fi foarte departe de situaţia reală.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.