
Elveţia a atins pragul critic anual al topirii gheţarilor cu câteva săptămâni mai devreme
Zăpada şi gheaţa acumulate în Alpii Elveţieni în timpul iernii trecute s-au topit deja, a anunţat vineri un serviciu de monitorizare, marcând cea mai timpurie sosire calendaristică a unui moment de cotitură din punct de vedere climatologic, denumit „Ziua pierderii gheţarilor”, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Orice nouă topire ce va fi înregistrată de acum înainte până în luna octombrie va duce la o reducere a dimensiunii gheţarilor elveţieni, potrivit serviciului de monitorizare a gheţarilor din Elveţia (GLAMOS).
Pragul critic este atins de obicei în luna august, iar sosirea sa timpurie din acest an reprezintă o nouă lovitură pentru cei aproximativ 1.400 de gheţari elveţieni, care s-au micşorat într-un ritm alarmant.
„Ziua pierderii gheţarilor a fost atinsă în Elveţia”, a anunţat pe reţeaua de socializare X directorul GLAMOS, Matthias Huss, explicând că ninsorile au fost slabe şi că iunie 2025 a ocupat locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase luni iunie înregistrate vreodată.
„De acum, orice topire a gheţarilor până în luna octombrie este nesustenabilă”, a adăugat Matthias Huss. El a precizat că singura dată când punctul de cotitură a fost atins mai devreme în decursul unui an calendaristic a fost în „anul record 2022”, când acest prag a fost atins pe 26 iunie.
„Trebuie să ne aşteptăm la pierderi semnificative de gheaţă din cauza prelungirii sezonului de topire”, a adăugat el.
Gheţarii din Alpii Elveţieni au început să se retragă în urmă cu aproximativ 170 de ani. Acea retragere a fost la început modestă, dar, în ultimele decenii, ritmul de topire s-a accentuat considerabil.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.