G4Media.ro

Elon Musk a ordonat anul trecut închiderea rețelei de sateliți Starlink, de…

Sursă foto: Unsplash

Elon Musk a ordonat anul trecut închiderea rețelei de sateliți Starlink, de teama că un atac ucrainean în Crimeea risca să conducă la represalii nucleare ruseşti

Elon Musk le-a ordonat anul trecut inginerilor săi să închidă reţeaua de sateliţi de comunicaţii Starlink care acţiona în apropierea coastelor peninsulei Crimeea pentru a zădărnici un atac insidios ucrainean asupra flotei ruse de la Marea Neagră, potrivit cărţii autobiografice a lui Musk semnată de scriitorul Walter Isaacson, relatează joi CNN, citată de Agerpres.

Decizia lui Musk, care i-a făcut atunci pe oficialii ucraineni să se roage de el să repună sateliţii în funcţiune, a fost motivată de o puternică teamă că Rusia ar fi răspuns cu arme nucleare unui atac ucrainean asupra Crimeei, teamă rezultată în urma discuţiilor lui Musk cu înalţi oficiali ruşi.

În biografia excentricului miliardar, intitulată „Elon Musk”, Walter Isaacson, autor de asemenea al biografiilor lui Steve Jobs şi Albert Einstein, prezintă noi informaţii despre Musk şi modul în care spaima sa faţă de extinderea războiului l-a determinat să respingă cererile ucrainenilor de a le permite folosirea reţelei Starlink pentru a-i ataca pe ruşi.

Astfel, în timp ce drone subacvatice ucrainene echipate cu explozivi se apropiau de flota rusă, acestea „au pierdut conectivitatea şi au eşuat pe ţărm fără să producă pagube”, în urma ordinului generat de teama lui Musk asupra unui „mini Pearl Harbour”, se arată în carte.

Prin reţeaua sa de sateliţi Musk a ajutat Ucraina să menţină operaţionale internetul şi comunicaţiile, după ce odată cu lansarea invaziei, în februarie 2022, Rusia a distrus reţelele de internet şi telefonie mobilă ucrainene. Însă armata ucraineană a folosit aceste servicii şi pentru operaţiunile sale ofensive împotriva trupelor ruse, spre nemulţumirea lui Musk.

„Ce caut eu în acest război ?”, l-a întrebat Musk pe Isaacson. „(Reţeaua) Starlink nu a fost creată pentru a fi implicată în războaie. Ea există pentru ca oamenii să poată privi Netflix, să glumească, să aibă internet pentru şcoală şi să facă lucruri bune paşnice, nu lovituri cu drone”, a deplâns el. Cu toate acestea, Elon Musk a permis în continuare Ucrainei să-i folosească reţeaua de sateliţi, inclusiv în scopuri militare.

După ce SpaceX a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a furniza Ucrainei echipamentele necesare utilizării reţelei Starlink, Musk a ameninţat toamna trecută că nu mai este dispus să suporte singur costurile acestui ajutor oferit Kievului, dar în cele din urmă compania sa a ajuns la o înţelegere cu SUA şi cu guverne europene pentru ca acestea să plătească circa 100.000 de receptoare de satelit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Muscă era cu moralitatea războiului, dar dupa ce a sărit Pentagonul cu banii aceasta nu a mai contat…