G4Media.ro

Efectul protestelor fermierilor: Comisia Europeană atenuează țintele de mediu în propunerea privind…

Sursa foto: Pixabay

Efectul protestelor fermierilor: Comisia Europeană atenuează țintele de mediu în propunerea privind agricultura și elimină recomandările către cetățeni de a consuma mai puțină carne

Comisia Europeană a renunțat la referirile specifice la reducerea emisiilor din agricultură într-un document-cheie legat de protecția mediului, pe fondul protestelor fermierilor din întreaga Europă, transmite Politico. Sub presiunea intensă a fermierilor, Comisia Europeană a renunțat la pasaje esențiale din propunerea pentru un nou obiectiv de reducere a poluării cu gaze cu efect de seră pentru anul 2040.

„Toate sectoarele” ar trebui să contribuie la acest efort, se arată în planul Comisiei Europene. Iar o mențiune privind o posibilă reducere cu 30% a poluării agricole între 2015 și 2040, care se regăsea în proiectele anterioare consultate de Politico, a fost eliminată.

De asemenea, au fost eliminate recomandările pentru ca cetățenii să își schimbe comportamentul, cum ar fi să mănânce mai puțină carne, și un impuls pentru a pune capăt subvențiilor pentru combustibilii fosili.

În ultimele săptămâni, în multe țări din Europa au izbucnit proteste ale fermierilor, sectorul agricol exprimându-și nemulțumirea față de politicile ecologice ale UE. Unele dintre cele mai mari demonstrații au avut loc în Germania, provocate de reducerea subvențiilor pentru motorină. Bruxelles-ul s-a confruntat cu apeluri din partea grupurilor din industrie și a unor partide politice pentru a stabili o traiectorie climatică pentru 2040 care să nu stârnească și mai multă furie.

Planul UE urmează să fie prezentat marți și va recomanda o reducere cu 90% a emisiilor totale ale UE până în 2040 față de nivelurile din 1990 – o sugestie în conformitate cu recomandările științifice.

Versiunea actualizată a planului, care încă mai poate fi modificată, a încadrat agricultura într-o lumină mai pozitivă în comparație cu proiectele anterioare. De asemenea, a fost subliniat rolul pe care sectorul îl joacă în „suveranitatea alimentară” a UE.

Această reformulare este în conformitate cu o cerere formulată de puternicul Partid Popular European (PPE) de centru-dreapta – familia politică a executivului UE Ursula von der Leyen și cel mai mare grup din Parlamentul European.

Peter Liese, purtătorul de cuvânt pentru mediu al grupului PPE, a declarat luni reporterilor că luarea în considerare de către PPE a obiectivului Comisiei de 90% pentru 2040 a fost condiționată de un accent mai mare pus pe „oportunitățile pozitive” pentru agricultori și mai puțin pe „noile instrumente care mai degrabă îi văd pe agricultori ca pe un dușman al politicii climatice”.

Dar oricât de pozitivă ar fi încadrarea, realitatea este greu de evitat, a declarat un oficial UE. Oficialul a susținut că sectorul agricol ar putea și ar trebui să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale UE, care includ un mandat legal de neutralitate climatică până în 2050.

„În pofida tuturor aspectelor semantice din cadrul [Comisiei], există o evaluare de impact fără echivoc care prezintă argumente (comerciale) foarte convingătoare în favoarea unui obiectiv principal ambițios și a tuturor subobiectivelor sectoriale”, a declarat oficialul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre negocieri, făcând referire la o analiză care va însoți planul UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează