G4Media.ro

Efectele pandemiei: rata șomajului a crescut cu peste un punct procentual în…

sursa foto: Pixabay.com

Efectele pandemiei: rata șomajului a crescut cu peste un punct procentual în trimestrul 2. Tinerii, cei mai afectați

Rata şomajului în România în trimestrul 2 al acestui an a fost de 5,4%, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică.

Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

În aceeași perioadă, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 70,4%. În al doilea trimestru al anului 2020, populaţia activă a României era de 8,987 milioane de persoane, din care 8,505 milioane de persoane erau ocupate şi 482.000 de persoane erau şomeri.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul II al anului 2020, de 65,2%, în scădere faţă de trimestrul anterior cu 0,2 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (73,6% faţă de 56,4% la femei) şi la persoanele din mediul urban (66,1% faţă de 64,0% în mediul rural).
Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,4%.

Pandemia COVID19 a afectat piața muncii prin scăderea moderată a populației ocupate și a ratei de ocupare și creșterea numărului de șomeri și a ratei șomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creșterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deși au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referință, fiind în concediu – de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activității pentru diverse motive, etc.), potrivit INS.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Asa incepe criza, pas cu pas. Ezitare cu ezitare a guvernului. Amenda cu amenda. Dati alocatii cate vreti, nu ajuta. Dati pensii cu toptanul, nu ajuta. Cat timp nu creati un cadru stabil, civilizat, la nivel european, romanii vor pleca in alte tari.

  2. PARTIDUL MARESTE PENSIILE CU 40%.
    PENTRU VOTURI, DAR MAI ALES PENTRU EI SI CASTELE LOR!

  3. Decat sa mori de coronavirus asa cum.mor majoritatea batranilor cu multe patologii mai degraba sa distrugi economia mondiala si sa suporti toate efectele ei pe plan mondial,saracie somaj ,criminalitate ,stres psicologic,control de masa,sisteme sanitare puse la pamant etc,exact proportional la periculositarea coronavirusului.

  4. Rezultatele aplicarii normelor proportionalitatii in functie de pericol,ce sa te astepti cand
    logica si rezultate stiintifice a celor mai profesioniste personalitati in domeniu sanatatii si economiei sant desconsiderate total.

  5. Tinerii au ales,speram să fie mulțumiți!!!Dar pentru că ei știu ce este mai bine pentru ei,vor vota usr+!!!!Și în acest caz,le dorim SUCCESURI și…..sperăm să fie mulțumiți!!!