G4Media.ro

Efectele mega-scandalului de corupție Eva Kaili: Parlamentul European va prezenta un plan…

Sursa foto: Consiliul European

Efectele mega-scandalului de corupție Eva Kaili: Parlamentul European va prezenta un plan cu zece măsuri anticorupție

Liderii Parlamentului European vor prezenta în ianuarie un plan de reformă în zece puncte, în timp ce partidele politice își intensifică jocul de acuzații în legătură cu scandalul mitei din Qatar pentru vicepreședinta Eva Kaili, transmite Politico.

În urma acuzațiilor de luare de mită care au zguduit Bruxelles-ul, șeful Parlamentului European urmează să introducă în ianuarie planuri pentru a aborda lacunele și disfuncționalitățile care au permis corupției și practicilor de lobby necorespunzătoare să prospere.

Una dintre marile modificări ale planului va fi acordarea de protecție sporită pentru avertizorii de integritate care denunță afaceri dubioase în Parlamentul European. Deși Parlamentul a votat în favoarea unor astfel de protecții pentru cetățenii UE, nu a reușit să acorde astfel de protecții propriilor angajați, iar denunțătorii s-au confruntat anterior cu represalii pentru că au vorbit despre comportamente ilegale sau suspecte în instituție.

Vestea despre aceste planuri a venit în contextul în care liderii populari pregătesc o ofensivă politică împotriva rivalilor lor socialiști, ai căror membri au fost până acum principalii vizați de ancheta poliției belgiene.

Parlamentul va propune, de asemenea, să consolideze transparența în ceea ce privește activitatea de lobby pentru statele străine și să îmbunătățească regulile privind declararea cadourilor.

În prezent, Parlamentul European nu îi obligă pe lobbyiștii care reprezintă interese de stat să își declare legăturile într-un registru public de transparență, ceea ce deschide o vastă portiță de influență.

Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, va încerca, de asemenea, să obțină o reformă a rezoluțiilor de urgență – poziții care sunt votate de întregul Parlament, dar care sunt supuse mai puțin deliberării decât rezoluțiile obișnuite înainte de a fi prezentate în cameră, ceea ce le face o țintă naturală pentru lobbyiștii care doresc să influențeze pozițiile și să pretindă sprijinul organismului reprezentativ al UE.

Astfel de rezoluții se află în centrul anchetei în curs privind mita, care a dus până acum patru persoane, inclusiv un fost vicepreședinte al Parlamentului, la închisoare sub acuzația de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală.

În condițiile în care Bruxelles-ul este încă revoltat din cauza scandalului de corupție la șase zile după primul val de arestări, șocul inițial face loc unei bătălii politice cu privire la cine este de vină pentru că a permis presupusei corupții să prospere în Parlamentul European – și cine are de câștigat.

Această bătălie dă efectiv startul campaniei pentru alegerile europarlamentare din 2024, deoarece atât partidele de stânga, cât și cele conservatoare se folosesc de acuzațiile de mită pentru a căuta să se impună în fața rivalilor lor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Da nu mai bine baga repede un plan anticoruptie pe gașca iohannis savonea corbu netejoru etc ? Pentru ăștia de au dat prescriptia ptr infractorii multimilionari