G4Media.ro

După 10 ani de dureri și un diagnostic neclar, o pacientă din…

După 10 ani de dureri și un diagnostic neclar, o pacientă din Irlanda care suferea de endometrioză și-a recăpătat calitatea vieții, cu ajutorul chirurgiei robotice și al medicilor buni de la Bucharest Endometriosis Center

Zborul din Irlanda la București poate părea uneori interminabil. În general, durează 4 – 5 ore, la care se mai adaugă și orele de așteptare, petrecute în aeroport. Dar dacă pasagerul sau, în cazul nostru,  pasagera, are dureri cronice, călătoria poate fi una cu adevărat dificilă.

Dintr-un astfel de zbor a aterizat Molly la București, în urmă cu câteva luni. Era chinuită de aproape zece ani de dureri pelvine, care coborau pe picior și aproape o împiedicau să meargă. Devenise depresivă și anxioasă după câte controale medicale fără rezultat făcuse. În Irlanda fusese consultată de medici de șase specialități diferite, de la ginecologi, la gastroenterologi, neurologi și urologi. A fost bănuită ba de colon iritabil, ba de hernie de disc, ba de infecție urinară, ba de boală inflamatorie pelvină. Fiecare medic îi punea alt diagnostic și îi prescria tratamente care, din nefericire, nu funcționau. În cele din urmă, deloc subtil, i s-a sugerat să meargă la psiholog, pentru că părea că medicii nu putea s-o mai ajute cu nimic. Își făcuse inclusiv un RMN, pe care nu se menționa niciunul dintre diagnosticele reale primite în final. Totuși, cazul ei și-a găsit rezolvarea în România, unde medicii buni de la Bucharest Endometriosis Center, din cadrul MedLife, i-au redat calitatea vieții, în urma unei operații realizate cu ajutorul robotului da Vinci Xi.

Pacientele cu endometrioză – o comunitate unită la nivel internațional

Tot căutând o soluție pentru suferința ei, inclusiv online, Molly a intrat într-o comunitate a pacientelor cu endometrioză, o comunitate foarte mare și unită. Există grupuri internaționale și grupuri locale, în fiecare țară, unde femeile își împărtășesc experiențele. Acolo i-a fost recomandat  Bucharest Endometriosis Center și coordonatorul său, Dr. Gabriel Mitroi, de către pacientele tratate aici, care și-au recăpătat complet calitatea vieții. Ele i-au povestit despre problemele cu care se confruntaseră și care își aflaseră rezolvarea prin intervenția chirurgicală în cadrul centrului, astfel că, la 3-4 ani de la operație starea lor de sănătate era una excelentă, iar viața lipsită de dureri. În plus, și aceste paciente avuseseră experiențe similare, în care mulți medici din țările lor se declaraseră neputincioși și nu știuseră cum să le ajute. Însă acest aspect nu este unul condamnabil, pentru că endometrioza este încă o boală greu de depistat, cu multiple simptome și cauze încă incerte.

Dr. Gabriel Mitroi, medic ultraspecializat în chirurgia endometriozei, cu multiple stagii în țară și străinătate, este printre cei mai buni medici români în acest domeniu, coordonând o echipă medici cu peste 10 specialități, în cadrul Centrului de Endometrioză, ce funcționează în incinta MedLife Medical Park din București.

Odată ajunsă în cadrul centrului, Molly a uimit întreaga echipă medicală prin cazul ei. „Pacienta ne-a impresionat încă de la bun început prin forța și curajul de care a dat dovadă.  Deși se vedea că este dărâmată de dureri, de situație, a făcut față cu brio întregului proces. A reușit să treacă peste bariera lingvistică și să aibă încrede completă în noi. Și-a controlat în mod uimitor anxietatea și a avut de la bun început încredere că se află în grija unor medici buni”, spune Raluca Șușanu, navigatorul de pacienți al centrului.

După numeroase consultații în Irlanda, medicii români i-au găsit diagnosticul

Molly a venit în România cu un întreg dosar de analize și investigații realizate în țara ei. De îndată ce dr. Livia Stănciulescu, unul dintre radiologii de top din echipa Centrului, a revizuit RMN-ul făcut în Irlanda, Molly a primit diagnosticul real. Se pare că medicii care îi interpretaseră investigația nu au reușit să identifice endometrioza și adenomiozita și, mai ales, afectarea de nerv pudendal, cea care îi dădea durerile insuportabile în picior. Diagnosticul exact, pus de Dr. Mitroi, a fost confirmat în timpul operației, cât și în urma examenului de laborator, efectuat pe țesutul prelevat din abdomenul pacientei.

Deși este catalogată drept o afecțiune ginecologică, fiind asociată cu dureri pelvine și infertilitte, endometrioza este de fapt o boală a întregului corp, putând afecta orice organ. Mai exact, această afecțiune este definită de prezența de țesut similar cu cel din interiorul uterului, în afara acestuia. Este o afecțiune inflamatorie benignă, care afectează femei de orice vârstă, chiar și pe cele aflate la menopauză. Departe de a fi o boală rară, ea afectează până la una din zece persoane la nivel mondial, având un impact semnificativ atât asupra stării fizice, cât și a celei emoționale. Mai mult, ignorarea simptomelor poate duce la complicații grave. Din fericire însă, boala poate fi rezolvată pe cale chirurgicală, iar medicii buni și tehnologiile avansate permit realizarea acestei proceduri într-un mod minim invaziv și cu un risc redus de complicații pentru paciente.

„Pacientele vin la noi știind exact ce vor. Ele au aflat de la alte femei că aici și-au găsit rezolvarea problemelor, așa că vin direct pentru operație. La fel ca multe alte paciente a procedat și pacienta din Irlanda – ea s-a programat direct pentru operație. Știa că suferă de endometrioză comparând experiența sa cu cea a altor mii de femei. Desigur, noi evaluăm cu mare atenție simptomele fiecărei paciente, pentru că nu toate cazurile se pretează unei intervenții chirurgicale. Din fericire, endometrioza este un subiect ce capată popularitate, iar acesta este un lucru bun, pentru că pacientele au șansa de a face trecerea către o viață mult îmbunătățită, lipsită de dureri”, spune Dr. Gabriel Mitroi.

Beneficiile chirurgiei robotice în tratarea endometriozei

Despre cazul pacientei din Irlanda, a cărei operație a durat aproximativ trei ore, doctorul Gabriel Mitroi spune că a fost unul complex, deoarece exista și o afectare a nervului pudendal, iar această operație de finețe, care necesită foarte mare atenție, concentrare și experiență, a putut fi realizată doar cu ajutorul chirurgiei robotice, pentru a putea decomprima nervul.

Cu ajutorul robotului Da Vinci Xi, imaginea structurilor interne este mărită, iar precizia tăieturilor este în avantajul chirurgului și mai ales al pacientei. Astfel, riscurile din timpul operației și cele ulterioare scad foarte mult.

„Operația de endometrioză este extrem de dificilă, poate la fel de dificilă precum o intervenție  de neurochirugie. Sunt foarte puțin specialiști în lume care o fac. În țările dezvoltate, listele de așteptare sunt foarte lungi. Femeile așteaptă chiar și doi ai pentru o operație. Și, de multe ori, aceasta nu este realizată corect. Vedem multe paciente operate în alte țări, în centre declarate ca fiind specializate, dar care, în momentul în care ajung  la noi au aceleași simptome ca înainte de operație. Ele sunt uimite de complexitatea operației în centrul nostru, în comparație cu experințele avute în țările de unde vin. Alături de o echipă de medici buni, avem avantajul că utilizăm și robotul chirurgical da Vinci Xi, care ne permite o precizie foarte bună și are numeroase avantaje pentru paciente. Pe lângă un traumatism mult mai mic, riscurile intra operatorii, cât și cele postoperatorii, sunt mult diminuate, iar recuperarea pacientelor este mult mai rapidă”, mai spune specialistul în chirurgia endometriozei.

După operația robotică, Molly le-a mărturisit medicilor că, anterior, nici nu-și închipuise că va mai putea avea o viață normală. A fost externată după trei zile de la operație, iar evoluția ei a fost spectaculoasă, durerile dispărând chiar de a doua zi. După trei luni, Molly își reluase complet activitățile zilnice și nu mai avea nicio durere. Va mai avea nevoie de controale de rutină, pe care le va putea face chiar în țara ei, dar, întrucât operația a fost realizată cu atâta minuțiozitate, medicii buni care au operat-o consideră că șansele de recidivă sunt minime.

Se știe că endometrioza poate să reapară în timp, dar, dacă operația este corect efectuată și se îndepărtează toate urmele de țesut bolnav, într-un centru specializat, riscul de recidivă scade foarte mult.

Într-un singur an, la Centrul de Endometrioză București sunt operate circa 500 de femei, jumătate dintre ele fiind din alte țări. Acest centru de excelență în chirurgia robotică face pare din rețeaua MedLife, operatorul cu cea mai mare expertiză în domeniul roboticii medicale din România. În spitalele MedLife funcționează trei roboți chirurgicali da Vinci și alți patru roboți de neurochirurgie, instalați în patru spitale din țară ale grupului. Peste 35 de medici acreditați efectuează anual sute de tratamente chirurgicale complexe prin abord robotic, în condiții de maximă siguranță.

S-ar putea să suferi de endometrioză dacă…

Cu toate că e o afecțiune foarte răspândită, endometrioza este încă foarte greu diagnosticată. Femeile sunt trimise de la un medic specialist la altul, fiecare văzând doar o parte a tabloului și punând diagnostice separate, fără să pună simptomele cap la cap.

Principalul simptom care ar putea duce cu gândul la diagnosticul de endometrioză este reprezentat de durerile în zona abdominală, nu neapărat ciclice. Indiferent că vorbim de dureri digestive sau în partea de inferioară a abdomenului, este important deobservat dacă ele se agravează în perioada menstruației.

Apoi, dacă o femeie are dureri pelvine cronice, chiar dacă nu sunt ciclice, iar alte tratamente nu funcționează, este un alt semn că ar trebui să se gândească la endometrioză. „Este extrem de important să înțelegem că endometrioza nu înseamnă doar dureri menstruale sau infertilitate. Endometrioza este o boală a întregului corp și se poate localiza pe orice organ”, spun specialiștii de la Bucharest Endometriosis Center. „Foarte des, endometrioza se localizează pe intestin și dă simptome similare cu colonul iritabil. De aceea, multe femei ajung la noi într-un stadiu avansat al bolii”.

De aceeam femeile care au astfel de simptome ar trebui să ia în calcul un posibil diagnostic de endometrioză și să se adreseze cât mai din timp unui centru specializat, precum Bucharest Endometriosis Center din cadrul MedLife.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Chirurgie robotica la clinica în care exista un singur aparat de mamografie în capitala. Iar zeci de mii de angajate ale multinaționalelor, obligate sa plătească abonamente la clinici private, asteapta in medie un an de zile pentru o programare.