G4Media.ro

Dragoş Tudorache: USR e dominat de un combat intern obsesiv care consumă…

Sursa foto: Dragoș Tudorache / Facebook

Dragoş Tudorache: USR e dominat de un combat intern obsesiv care consumă aproape întreaga energie a membrilor

Europarlamentarul Dragoş Tudorache, demisionar din Uniunea Salvaţi România, susţine că acest partid este „dominat de logica unui combat intern obsesiv, toxic, care consumă aproape întreaga energie a membrilor”, dar nu doreşte să facă din USR un adversar politic, relatează Agerpres.

El a declarat însă că, în decizia de a pleca din USR, ce mai relevanţi sunt factorii externi partidului.

„Trăim momente istorice, tulburi, cu provocări şi priorităţi fără precedent în ultimii 80 de ani şi niciun partid politic actual nu pare capabil să cuprindă această realitate. Am avut o criză COVID, urmată de un război, iar suprapunerea acestor două cataclisme socio-politice schimbă radical faţa lumii. Vom avea o deteriorare a nivelului de trai în România şi în lume, vom avea o tranziţie energetică dură, avem deja o criză climatică în plină desfăşurare şi un foarte posibil nou război rece, care ne va situa la graniţa dintre o lume autocratică, construită în jurul Rusiei (şi foarte probabil al Chinei), şi o coaliţie a democraţiilor lumii”, a scris Tudorache, miercuri, pe Facebook.

Europarlamentarul a punctat că nici un partid din România, „inclusiv USR”, nu înţelege ce se întâmplă la nivel european sau internaţional şi „nu conectează corect societatea şi economia românească la fluxul de schimbări permanente şi rapide cu care se confruntă întreaga Europă”. Acesta consideră discursul politic românesc unul „limitativ”, care „deseori falsifică realitatea pentru a servi unui scop electoral de moment”.

„Discutăm de mulţi ani problema justiţiei, care ar fi trebuit rezolvată de la integrarea europeană, de la cazul Năstase, Voiculescu sau Dragnea. Funcţionăm anacronic şi defazat de parametrii care cresc preţurile la nivel naţional şi nu înţelegem transformările sociale pe care le traversează restul continentului. Temele importante sunt tratate superficial şi traduse la nivelul unui şcolar de clasa a doua. Niciun partid din România, inclusiv USR, nu vorbeşte despre aceste lucruri, nu iniţiază cu societatea o dezbatere despre viitorul spre care ne îndreptăm. Eu, unul, nu am auzit, iar aceste realităţi cer răspunsuri şi soluţii politice.

E nevoie de oameni, de idei şi de proiecte care să aducă o altă abordare în pregătirea ţării pentru anii care vin”, a subliniat Dragoş Tudorache.

În ceea ce priveşte motivele de ordin intern care l-au determinat să părăsească USR, europarlamentarul consideră că partidul este blocat la vârf şi nu face o opoziţie articulată la actuala coaliţie de guvernare.

„Suntem în opoziţie de mai bine de opt luni. Faptul că nu am fost în stare să generăm o soluţie de guvern din umbră, prin care să facem o opoziţie articulată la coaliţia PNL-PSD (de altfel, şi ea incapabilă să răspundă la nevoile imediate şi de termen lung ale societăţii) este un simptom foarte grav al blocării la vârf a partidului. Mai mult decât atât, ideea de a aborda formarea unei astfel de echipe învârtindu-ne în aceeaşi sferă a oamenilor loiali ‘grupului’ este şi ea simptomatică pentru logica greşită pe care funcţionează acum partidul. Partidul este dominat de logica unui combat intern obsesiv, toxic, care consumă aproape întreaga energie a membrilor şi împiedică partidul să articuleze soluţii şi politici serioase”, a spus Tudorache.

El a arătat că ar fi putut să mai rămână în partid, de dragul membrilor, dar acest lucru ar fi însemnat lupte interne, adică mai multă „toxicitate”.

„De dragul lor, al membrilor, aş fi putut sa mai stau. Opţiunile erau să dau mâna cu cei despre care cred că fac rău partidului, să plutesc într-o zonă de neimplicare şi să pretind că va fi bine sau să lupt. Evident că primele două opţiuni îmi sunt străine, la nivel structural şi principial. Iar lupta internă ar fi dus la mai multă toxicitate şi ar fi distrus complet proiectul politic (apropo de cei care ne acuză pe noi acum că vrem să rupem sau să distrugem USR). Rămân în USR mii de oameni minunaţi care merită nu doar respectul, dar şi sprijinul nostru atunci când e nevoie de el”, a precizat parlamentarul european.

Potrivit acestuia, scopul proiectului politic pe care intenţionează să-l construiască este de a trece ţara prin crizele din următorii ani.

„Nu vrem să facem din USR un adversar politic, chiar dacă unii dintre cei ale căror acţiuni ne-au adus la această decizie vor decide să ne atace. Ce îmi doresc eu este să ne concentrăm energia pentru a reconstrui o bază serioasă de resurse pentru ţară. Oameni, idei, proiecte – ancorate în marile jocuri globale şi europene pe care le vedem şi le înţelegem foarte bine acum cu perspectiva din Parlamentul European şi pe care vrem să construim un proiect politic care să treacă ţara prin crizele următorilor ani”, a conchis Dragoş Tudorache.

Sursa foto: Dragoș Tudorache / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Pe listele cui ai ajuns europarlamentar stimabile? Da-ti demisia din parlamentul european acum ca ai vazut ca nu e bine in USR. Si asteapta pana ajungi euro/parlamentar pe listele lui Ciolos. Ce zici?

    • Nu doar ca pe listele cui a ajung la Bruxelles, dar mai ales cum!

      Logica unui combat, baza de resurse, priecte ancorate, conectarea la fluxul de schimbari … ce-i mai place cuvintele lu’ domnu’ europarlamentar!

      Dar de meritocratie, ce parere are? E necesara sau e buna, dar cu mici exceptii personale?!

      hotnews . ro / stiri-politic-22939588-lista-finala-candidatilor-plus-europarlamentare-diferita-cea-votata-membri-dragos-tudorache-fost-ministru-interne-pus-locul-3-fata-13-cat-obtinuse-vot.htm

      Dl Tudorache cam vorbeste de funie in casa spanzuratului!

    • Adică a încercat Cioloș să facă… democrație militară în partid, dar n-a avut cu cine!

  2. Chiar și așa, a pleca din USR e o greșeală, când România are doar USR ca partid cinstit, restul sunt hoți.

    • Imediat a apărut un bugetar curvă de partid, să-mi dea dreptate.

    • Pot fi doua partide care nu fura în România , usr și reper .

    • @GigiKent: corect; si le dorim succes ambelor (chiar daca votam doar unul dintre ele 😈 )!

  3. Greșit! USR-ul nu e dominat de combat intern, ci de prostie, talibanism politic, infantilism cât cuprinde, toate interne !

  4. Oare primeste în reper si de la AUR care au fost înainte la USR?
    Ce vreau sa spun: numarul celor care au timpul necesar si doresc sa intre in atentia publica e totusi limitat.
    Eu nu stiu de ce nu-i plateste partidul ca la orice job.
    Cei mai multi nici nu merg sa voteze…

  5. Am votat Usr-ul, nu știu dacă noul Plus (Reper) va fi o opțiune mai bună.
    Dar majoritatea celor de la vârful Usr-ului actual nu mă reprezintă : Năsui (de stânga, taxe zero pe salariul minim), Prună (clona lui Năsui), Barna (zero fler politic, zero carismă), Ghinea (aroganță deranjantă și pentru mine, pentru un indecis insuportabilă), Voiculescu (slab ca ministru, isteric Covid, expirat politic), etc.
    Orice partid fără legături cu USL-ul lărgit (Psd, Pnl, Udmr, Aur) e binevenit.

    • Infirmierule, aici iti dau dreptate!!!
      Nu stiu cum ai votat usr prima oara !!!
      Totusi cineva trebuia sa o faca si p’asta!!😁

  6. Oare iti mai aduci aminte de alegerile urs cluj. Cand ati intervenit duminica si ati fortat membri plus sa-i execute pe cei de la usr? Cei din cluj nu au uitat. Mai usor cu dramele, mai ales cand ai obrazul gros.

  7. Cei doi Dragos, Tudorache si Paslaru, din noul partid REPER, sunt super ok, si uman si profesional. Sunt peste oricine din PSD si PNL la orice ora. Chiar in USR cu greu gasesti oameni de nivelul lor. Pacat ca astfel de oameni nu ajung in pozitie de decidere la nivel inalt in Romania. Noi tor cu alde Ciolacu, Viorica, Ponta … atat putem!

    • Uman vorbind, cum e sa te bage sefu’ in fata alora, considerati mai meritosi, din pix? 🤔

  8. Cei doi Dragos, Tudorache si Paslaru, din noul partid REPER, sunt super ok, si uman si profesional. Sunt peste oricine din PSD si PNL la orice ora. Chiar in USR cu greu gasesti oameni de nivelul lor. Pacat ca astfel de oameni nu ajung in pozitie de decidere la nivel inalt in Romania. Noi tot cu alde Ciolacu, Viorica, Ponta … atat putem!

  9. Reper, încă un partid sortit dispariției.
    Încă un orgoliu personal, o frustrare a unui individ, o noua picătură în oceanul de vanitate a politicii românești.

    • Asa pare, dar n-ar fi rau sa-si gaseasca vreo 6% alegatori nestiuti de nimeni pana acum …

    • @Sanitarul
      Nu realizati ca pentru a conta in fata aliantei formale sau informale psd-pnl e nevoie de 30%? Adica 5×6%… Adica din 5 partide ca asta sa faci unul cu oameni care stiu sa treaca peste orgolii si sa nu aiba fiecare cate un program…
      Cum dracu sa ajungi la un astfel de nivel daca maximum de unitate ce poate realiza o alianta anti-usl (de fapt fsn din pcr) este 9-10%? De 30+ de ani.
      Si asta doar pe durata foarte scurta… Parca ar fi elementele din coada tabelei lui Mendeleev – alea nenaturale.
      Initial eram tentat sa zic „ca un rahat in ploaie” dar m-am abtinut.
      In timpul asta psd va gasi permanent minim 30%care sa-i voteze. Fie singuri, fie impreuna cu pnl in caz de criza de personal ne-ocupat cu vizite in sistemul penitenciar.
      Fiinda votantii lor nu-si fac probleme cu compatibilitatea ideologica (glumesc insinuand ca s-ar pune problema) important e ca ies ai lor.

    • @Inapasevedeinvers: dumneavoastra vi se pare ca se poate moderniza Romania impotriva vointei cetatenilor ei, intr-un timp scurt la scara istoriei?!

      Vi se pare ca ar exista mai mult de 10% cetateni care sunt gata sa-si asume costurile unei asa schimbari?

      Vi se pare ca votantii PSD-PNL-UDMR sunt redusi mintal (si nu stiu ca alesii lor sunt corupti si rau intentionati) sau ca sunt oportunisti (le convine status quo-ul)?

      Sa nu ne imbatam cu apa rece!

      Nici pe Ghinea nu-l creditez cu atat optimism nefondat, cand sustinea ca daca face clarificarea doctrinara a partidului va ajunge la 40% din voturi si va da prim ministrul in 2020. 🤦

    • Tocmai, ca nu mi se pare posibil asa minune si am ajuns la concluzia ca nu prea mai avem sanse sa vedem intr-o generatie sau doua, sau vreodata. Pentru ca evolutia nu e pe trend crescator. Nu stiu daca v-am parut optimist…
      Dar daca speram la fiecare 2-3 ani ca un nou partid va reusi cel putin/doar sa intre in parlament, iar dupa un an se reseteaza, nici nu se va pune problema. Poporul se va ralia cu cei care-l fura nefiind constient ca-si fura singur caciula.
      Exact cum ziceti si dvs in paragraful din mijloc. Total de acord…
      Dar daca de la poporul de rand nu avem asteptari, de la acesti oameni cu carte si presupus onesti, ar trebui sa avem mai multe pretentii nu doar sa intre-n parlament la limita si apoi sa se intoarca unii impotriva altora. Daca nu se pot intelege unii pe altii, cum ii poate intelege si urma cineva din afara. Cu astfel de comportament suma votantilor lor nu va creste, doar va fi distribuita in mai multe fractii.
      Mai bine sa avem rabdare cu alde Ciolacu ca poate s-or satura sa-i tot arate lumea cu degetul… si cine stie, vor fi mai rafinati, (zic si eu, dar n-am de gand sa ma apuc sa-i votez, e doar o ipoteza de studiu, pentru reducere la absurd)
      Eu, unul sunt mai dezamagit de miscarea lui Ciolos decat de manevra lui Iohannis prin care l-a adus pe Ciolacu la guvernare. Aia … m-a revoltat, mai degraba, dar nu m-a contrariat foarte tare.

    • @Inapasevedeinvers: ti-am raspuns, dar nu trece de filtre … n-am reusit sa imi dau seama care sunt cuvintele problematice, desi am fragmentat textul si l-am trimis pe bucati.

      Asta este, mai mult timp pentru aceasta operatiune nu mai aloc. 🙁

      E groaznica moderarea g4media. Nu reuseste decat sa enerveze lumea, iar mesajele tourette trec linistite…

  10. Dragoș Tudorache, un leneș care n-a făcut nimic concret de când este europarlamentar. Mai trist este că ar fi competent, dar nu are chef de munca și îl interesează doar sa mai prindă vreun loc eligibil pe vreo lista a vreunui partid politic cu fraieri care să-l voteze.

  11. Ok. Sa va vedem. Pacat ca USR a dovedit inadecvare. Nu pot sa uit episoadele penibile cu Voiculescu in plina criza Covid. Totusi, au ramas oameni de valoare: Drula, Ghinea, Clotilde.
    De asemenea sper sa nu o mai vad pe d-na Strugariu facind propaganda Lgptqetc. Nu am uitat nici ca a votat „minority saferty pack”, favorizind agenda lui Viktor Orban.
    Si Ciolos si Pislaru sint ok.
    Dci, sa va vedem!

  12. Ok. Sa va vedem. Pacat ca USR a dovedit inadecvare. Nu pot sa uit episoadele penibile cu Voiculescu in plina criza Covid. Totusi, au ramas oameni de valoare: Drula, Ghinea, Clotilde.
    De asemenea sper sa nu o mai vad pe d-na Strugariu facind propaganda Lgptqetc. Nu am uitat nici ca a votat „minority saferty pack”, favorizind agenda lui Viktor Orban.
    Si Ciolos si Pislaru sint ok.
    Deci, sa va vedem!

  13. USR a primit, de la alegatori (si eu m-am numarat printre ei) ocazia sa arate ca se poate face si altfel de politica, in Romania. Ce poate prezenta astazi, la un bilant?

  14. Unul cu mintea neteda critica oengeul toxic si extremist din care a demisionat! Oricum oengeul toxic este pe cale de disolutie naturala, scopul vizat, prin sarcinile trasate nulitatilor din USR de catre stapanii lor, a fost partial atins prin acapararea unor obiective din sanatate si mediul de afaceri, asa ca, „maurul si-a facut datoria, maurul poate sa moara!” Si sper sa o faca!