G4Media.ro

Dosarul nuclear: Iranul va trimite până la miezul nopţii propunerile finale. O…

Sursa foto: Pixabay

Dosarul nuclear: Iranul va trimite până la miezul nopţii propunerile finale. O eventuală înțelegere ar putea duce la revenirea țării pe piețele energetice, cu posibil impact asupra prețului petrolului

Şeful diplomaţiei iraniene a declarat că ţara va anunţa luni „propunerile finale” privind dosarul nuclear, după ce Statele Unite ar fi acceptat două dintre cererile iraniene, informează France Presse, citată de Agerpres. Hossein Amir-Abdollahian, citat de agenţia oficială de presă Irna, nu a precizat cerinţele la care s-a referit.

Declaraţia intervine într-un moment în care marile puteri aşteaptă un răspuns de la Teheran la o propunere de acord înaintată pe 26 iulie de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Vineri, Iranul a anunţat că este pregătit să accepte textul final elaborat la Viena pentru salvarea acordului din 2015, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, cu condiţia ca acesta să fie însoţit de un anumit număr de asigurări.

Obiectivul discuţiilor este repunerea pe drumul cel bun a pactului, care vizează să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat că urmăreşte să obţină arma atomică în ciuda faptului că neagă acest lucru.

Salvarea acordului ar putea duce la creșterea livrărilor de petrol ale Iranului pe piețele externe, ceea ce ar avea un impact semnificativ asupra prețului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...