G4Media.ro

Dosarul în care medicul Gheorghe Burnei era acuzat de vătămarea corporală a…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dosarul în care medicul Gheorghe Burnei era acuzat de vătămarea corporală a trei copii, clasat din cauza prescripției / „Copilul meu a rămas pe viață cu infirmități grave”, spune mama unuia dintre ei

Un dosar deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București împotriva medicului ortoped Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, pentru vătămare corporală a trei copii pe care i-a operat de-a lungul timpului, a fost clasat recent din cauza prescripției răspunderii penale. Printre cele trei cazuri reunite în același dosar se numără dosarul Amirei Hamed, fetița operată de Burnei pe când avea doar 1 an, scrie Libertatea.

Ajunsă la 25 de ani, tânăra a fost personajul principal al seriei Casei Jurnalistului din 2016, „A fost un experiment”, când Burnei, unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, a fost expus pentru prima oară.

„Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta”, a titrat, atunci, Casa Jurnalistului.

Cum au motivat procurorii clasarea? „În cazul Amirei, au motivat că prima intervenție chirurgicală care a avut drept consecință vătămarea corporală a fost săvârșită în anul 1998. Susțin că intervențiile ulterioare, până în anul 2014 au avut indicație medicală de corectare a deficitelor motorii, a.i. nu se circumscriu elementelor de tipicitate ale infracțiunii de vătămare corporală”, a explicat avocata tinerei.

Ea a precizat că a formulat plângere împotriva ordonanței de clasare și că o va contesta în instanță. „De asemenea, vom sesiza CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a conchis avocata.

„Copilul meu a rămas pe viață cu infirmități grave. Nu doar prima operație, cea care se încadrează la vătămare corporală, l-a nenorocit, ci toate celelalte care au urmat. A existat un șir lung de complicații. Deznodământul e în fața tuturor”, a declarat mama fetei.

Citește integral pe Libertatea.

Context. În 31 martie 2021, medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, de magistrații Curții de Apel București. Instanța l-a achitat însă pentru acuzația de primire de foloase necuvenite. De asemenea, judecătorii i-au redus numărul de zile de muncă în folosul comunității la jumătate, de la 120 la 60.

Medicul Burnei a rămas cu interdicția de a profesa în sistemul public de sănătate, dar i-a fost redusă perioada de la 5 ani, cum era în primă instanță, la 2 ani, perioadă care se încheie în acest an.

La începutul anchetei au existat suspiciuni că Gheorghe Burnei a făcut experimente neautorizate pe copii și că ar fi folosit la operații atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale confecţionate artizanal, însă în final medicul a fost trimis în judecată doar pentru luare de mită, iar dosarul privind acuzații de malpraxis a rămas în instrumentare la Parchetul Capitalei.

Procurorii l-au acuzat pe Gheorghe Burnei că, în perioada mai- decembrie 2016, a luat mită 3.250 de euro și aproape 40.000 de lei, de la 22 de părinți. Mita ar fi fost primită de Burnei fie direct, dacă sumele erau mai mici, fie sub formă de donații sau sponsorizări, dacă cererile acestuia se ridicau la sume mari în euro. Cea mai mare sumă cerută de Burnei a fost de 18.000 de lei, bani pe care i-ar fi primit sub formă de donație pentru tipărirea unei cărți.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Domnul procuror, nu va suparati, cand anume ati deschis dosarul si ce ati reusit sa faceti in cadrul lui pana in prezent?

    … cu melcii vostri!

  2. Procurorii de caz ar trebui sa fie demisi la fiecare dosar prescris. Parintii copilului vor da statul in judecata (pe buna dreptate)si noi prostimea vom plati.

  3. Sistem judiciar profund corupt🤮🤮🤮🤮🤮

  4. Un clip publicitar ce ti zgarie zilnic timpanul ne spune ca „justitia este pentru oameni”poate este pentru oameni,dar cei din sistem sunt niste animale.Pe banii cui isi fac publicitate lichelele din justitia romaneasca?

  5. Nu sint in stare sa solutioneze ,,unele dosare,,
    Mai au si pensii speciale.
    Nu va merge bine in Romania ,niciodata.