G4Media.ro

Doru Căstăian, profesor: Pe măsură ce trec anii, am devenit tot mai…

Doru Căstăian, profesor: Pe măsură ce trec anii, am devenit tot mai conștient de lucrurile pe care le fac prost și de lucrurile pe care nu le știu

“Pe măsură ce trec anii, am devenit tot mai conștient de lucrurile pe care le fac prost și de lucrurile pe care nu le știu. Citesc în fiecare an cărți noi, de la Hattie la Pânișoară”, spune profesorul Doru Căstăian, într-un interviu acordat Edupedu.ro în care avertizează că “petrecerea unor decenii în învățământ nu garantează că ai și înțeles ceva dacă nu ai exercițiul reflecției permanente”.

Profesor de Filosofie de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, Căstăian a vorbit pentru Edupedu.ro despre mituri din educație, despre “trucuri” pentru ca elevii să fundamenteze o învățare de durată, dar și despre formarea profesorilor și efectele simulării examenelor naționale – care anul acesta au fost extinse în premieră și la clasa a VII-a.

Rep: Este de ajuns să fii profesor carismatic, să fii furnizor de învățare, pentru o învățare de profunzime?
Doru Căstăian: Sunt două lucruri diferite, chiar dacă adeseori merg împreună. Dacă ne referim strict la carismă, cu regret o spun că nu este suficient, deşi ani de zile am crezut că da şi viața mea ar fi mult mai uşoară dacă ar fi aşa. Este nevoie şi de ştiință mai aplicată, de experiență. Experiența nu înseamnă doar ani de zile petrecuți la catedră, deşi mulți colegi asta cred.

Am decenii la catedră, mă poate învăța pe mine unul intrat acum în sistem sau, mai rău, unul care nu a petrecut o zi acolo? Răspunsul scurt este da. Poți învăța de la oricine, din cărți, de la oameni, din postări de Facebook, de pe bloguri sau platforme de calitate, de la elevii tăi. Important e să fii deschis către învățare. Pe măsură ce trec anii, am devenit tot mai conştient de lucrurile pe care le fac prost şi de lucrurile pe care nu le ştiu. Citesc în fiecare an cărţi noi, de la Hattie la Pânişoară, dar foarte mulţi profesori aruncă la gunoi cărţile de pedagogie a doua zi după ce au obținut titularizarea.

 

 

Foto: www.proiectulmerito.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.