G4Media.ro

Donald Trump, întrebat dacă va asigura un transfer fără violenţă al puterii…

Foto: Facebook / The White House

Donald Trump, întrebat dacă va asigura un transfer fără violenţă al puterii indiferent de rezultatul alegerilor: Va trebui să vedem ce se întâmplă

Preşedintele american, Donald Trump, a refuzat miercuri să se angajeze la transferul paşnic al puterii în cazul înfrângerii la alegerile de la 3 noiembrie, atrăgându-şi reacţiile indignate din partea adversarului său democrat, Joe Biden, dar şi din propria tabără, notează AFP, citată de Agerpres.

„Va trebui să vedem ce se întâmplă”, a declarat Donald Trump în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă.

El fusese întrebat de un jurnalist dacă îşi ia angajamentul să asigure un transfer fără violenţă al puterii indiferent de rezultatul alegerilor în care se confruntă cu democratul Joe Biden.

În prezent depăşit în sondaje, preşedintele republican se plânge regulat de condiţiile organizării scrutinului şi afirmă că votul prin corespondenţă este o sursă de potenţiale fraude. Această aserţiune nu este demonstrată, iar votul prin corespondenţă ar urma să fie mult mai utilizat în acest an din cauza pandemiei de COVID-19.

Donald Trump a părut să îndemne miercuri la anularea buletinelor trimise prin poştă. „Să scăpăm de aceste buletine şi va fi foarte paşnic, nu va fi un transfer cu adevărat, va fi o continuare”, a spus el.

Joe Biden a reacţionat imediat la afirmaţiile omului de afaceri republican care avansează frecvent ideea că nu va recunoaşte rezultatul alegerilor. Donald Trump a formulat aceeaşi ameninţare cu prilejul scrutinului din 2016 pe care l-a câştigat în faţa lui Hillary Clinton.

„În ce ţară trăim? Abia îmi vine să glumesc. Vreau să spun, în ce ţară ne aflăm? El spune lucrurile cele mai iraţionale, nu ştiu ce să zic”, a declarat candidatul democrat.

Senatorul republican Mitt Romney, care i se opune de multe ori preşedintelui, a reacţionat cu indignare la rândul său.

„Transferul paşnic al puterii este fundamental pentru democraţia noastră: fără asta, este Belarus. Orice sugestie a unui preşedinte că s-ar putea sustrage de la această garanţie constituţională este în acelaşi timp de neimaginat şi inacceptabilă”, a scris el pe Twitter.

Declaraţiile ambigue ale preşedintelui Donald Trump se înscriu într-un context tensionat în Statele Unite.

Decesul judecătoarei de la Curtea Supremă Ruth Bader Ginsburg îi oferă preşedintelui posibilitatea de a numi un nou judecătorul în cadrul acestei instituţii fundamentale din democraţia americană, pentru că tranşează marile probleme ale societăţii, ca dreptul la avort sau portul de armă.

Înalta Curte, care arbitrează, de asemenea, litigiile privind alegerile prezidenţiale, ar urma să fie ancorată durabil în tabăra conservatoare cu trei numiri făcute de Donald Trump.

sursa foto: Facebook\ The White House

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Bas wcu și Johanis, cati refugiati de ai prietenului Erdogan primesc în Vucuresti?

  2. Biden ca pierde la scor. Trump l-a ajuns in sondaje, de la o diferenta mare. Iar democratii fac pe dracu in patru sa castige.
    Ultima lor speranta e votul prin corespondenta, care poate si va fi fraudat in masa, asa cum s-a vazut la alegerile primaries in New York.
    Nici un candidat, mai ales daca e ocupantul functiei in exercitiu, nu va dezvolta ideea ca va pierde. Nimeni nu face asta, pentru a nu transmite alegatorilor indecisi un mesaj defetist. Dar presa stangisti (inclusiv G4) mananca cacao in continuare.

    • Lumea e bolnavă la cap, votează demenți ca Trump, Erdogan, Putin, Orban al Ungariei și ciumpalacul Poloniei… nebunii ăștia se și ajută unul pe altul, dar vor distruge lumea pentru orgoliul lor.

    • Pot să mă gândesc că democrații pregătesc terenul pt. o furăciune, altfel cum să înțeleg rostul întrebării? Orium democrații vor pierde, America nu poate fi comunistă

    • America se indreapta spre socialism. Tinerii de acolo vor tot mai multe programe sociale.
      Toti analistii economici din Scoala Austriaca spun ca se va ajunge la un tip de „socialism lite”.
      Puterea ramane la guvern si la elite, iar saracii vor primii un fel de UBI.
      Bread and circus.

    • Miki,
      lumea o vor distruge reptilienii cand vor incrca sa aplatizeze Pamantul la rugamintea unor pamanteni ! :)))))))))

  3. Trump e cel mai mare pericol al prezentului, mai mare decat covid-ul. Lukasenko macar a avut grija sa „aranjeze” alegerile, nici chiar el n-a declarat ca nu-l intereseaza ce iese la vot, ramane el. Pana si Putin se preface macar sa respecte niste reguli, doar marele inteligent Trump, care le stie pe toate (si le exprima cu doar cele 100 de cuvinte din vocabular), declara linistit ca orice-ar fi ramane el. In fine, pe el il inteleg, atat il duce capul, dar pe sustinatorii lui de pe forumuri, cu niciun chip. Sa nu-ti place democratii, Ok. Sa nu-l suporti pe Biden, tot Ok. Sa-i sustii pe republicani si politica republicana, e de inteles. Dar Trump ???? e ca si cum as fi sustinut-o pe veorica

    • Dintre factorii care formează o constelație riscantă putem enumera : creșterea tensiunilor și în general accentuarea clivajului dintre diferite categorii sociale americane, din multiple puncte de vedere, accentuate acum și pe linie politică, apariția pandemiei și efectele devastatoare al acesteia ( au murit mai mulți americani, decât în toate războaiele purtate de ei, s-a impus un sistem de votare ale cărui rezultate pot fi aflate abia după săptămâni sau luni, creșterea șomajului și numărului de afaceri falimentate, nesiguranța etc ), decesul judecătoarei supreme Ruth Bader Ginsburg, care dă ocazia republicanilor ca să aibă o majoritate de 6:3 în rândul celor 9 judecători supremi, numiți pe viață ( dacă președintele Trump numește pe cineva înainte de alegeri, lucru cert ) la care se adaugă personalitatea ”complicată” a președintelui: Apoape sigur, cele 79 de zile, numărate de la 3 Noiembrie ziua alegerilor până la a ”6-a zi din Ianuarie, când legislativul se reunește pentru a consfinți rezultalele, vor fi foarte fierbinți.

  4. Dar de Clintoneasa, care i-a transmis public lui Biden sa nu cedeze sub nicio forma indiferent de rezultatul alegerilor, nu ziceti nimic ?
    De statele democrate care vor sa interzica votul la urne din noiembrie, si sa mearga exclusiv pe vot prin posta, nu ziceti nimic ?
    Nu ziceti, ca de stanga…numai de bine la G4.

  5. Salutam intrarea Statelor United in grupul tarilor nedemocratice. Urmatorul pas e sa bata demonstrantii si sa inchida opozantii. Avem deja o lista de sugestii: Assange, Shkreli, M Cohen, Avenatti.