G4Media.ro

DOCUMENT Purtarea măștii nu este obligatorie pentru cei care fumează, mănâncă sau…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DOCUMENT Purtarea măștii nu este obligatorie pentru cei care fumează, mănâncă sau fac activități fizice individuale, cu păstrarea unei distanțe de doi metri față de alte persoane

Purtarea măștii nu este obligatorie pentru cei care fumează, mănâncă sau fac activități fizice individuale, cu păstrarea unei distanțe de doi metri față de alte persoane, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, se arată în hotărârea CNSU.

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

Art. 1 Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra  persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta.

Art. 2 Instituirea restricțiilorreferitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acestora se realizează începând cu data emiterii hotărârii.

Art. 3 În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

Art. 4 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Purtarea mastii in aer liber nu e obligatorie pentru nimeni, masura e ilegala nefiind mentionata in legea care reglementeaza starea de alerta.
    Cit despre „scutiri”, alta prostie, ca sa vada toata lumea ce fir defect al gindirii aveti. Pai daca la cei mentionati se poate de ce nu se poate si la ceilalti? Ca doar e vorba despre pericolul crescut cind iti scoti masca, nu?

    • Uite, o idee inteligentă! (Nu degeaba, avem computere cuantice.. ok, nu noi – nemții; dar noi avem Laser!)
      Deci, nu putem mânca, cu mască! „Purtarea măștii nu este obligatorie pentru cei care fumează, mănâncă..” – dacă rămânea obligatorie, noi românii, am fi mâncat mai greu..
      S-a făcut așadar, un progres.

  2. nu puteau da legea cum trebuie de la inceput? Modificare, la modificare, si tot asa pana nu mai stii ce e interzis si e permis!
    Nu era logic ca nu poti fuma sau manca cu masca pe fata, daca mergi undeva?

  3. Urez gaborilor mult succes în aplicarea amenzilor la „alte asemenea activități”,

  4. Prin șentru cu ţigara in coltul gurii sau paiul in gură.Bravo nație, iti meriti soarta.

  5. Super marfă !
    Fumezi non-stop dacă vrei fără mască.
    Și asta, în condițiile în care se pare că fumatul e un mediu mult mai bun de răspândire sarcov2.

  6. conteaza ce fumezi?

  7. Ca de obicei, reglementări confuze. De exemplu, dacă sunt la plimbare în parc sunt la activitate fizică individuală? În primăvară era chiar și plimbarea în jurul blocului.

  8. Cititi cu atentie!! Fumatul sau mancatul trebuiesc desfasurate in afara spatiului pietonal.. si la o distanta de minim 2 m de alte persoane

  9. «Nicotina ar putea avea un efect protector împotriva noului coronavirus, afirmă cercetători din Franța. Ipoteza este susținută de numărul redus de fumători în rândul bolnavilor de Covid-19 internați.
    „Printre acești 500 de pacienți, toți infectați cu Covid-19 (confirmați cu teste RT-PCR), sunt doar 5% fumători, respectiv 80% mai puțini fumători la pacienții Covid decât în populația generală de același sex și aceeași vârstă”, a declarat profesorul de medicină internă Zahir Amoura, autor al acestui studiu.
    „Ipoteza este că nicotina, fixându-se pe receptorul celular folosit de coronavirus, îl împiedică să se fixeze și deci să pătrundă în celulă și să se propage”, a explicat Prof Jean-Pierre Changeux, de la Institutul Pasteur și Collège de France.»

    https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23907528-coronavirus-nicotina-fumatori-efecte-teste-clinice-franta.htm

  10. „localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise”
    Nu există așa ceva.
    Există localități și județe care au ANUNȚAT că portul ar fi obligatoriu, dar așa ceva nu are acoperire în nici o lege, deci este ilegal.
    Evident, poți da oricând peste un polițist prea zelos care să vrea să-ți dea o amendă că n-ai mască într-un spațiu deschis, dar după cum am văzut și-n primăvară, nu orice amendă scrisă de un polițist este și legală, ci dimpotrivă. Iar o amendă pentru nepurtarea măștii în spații deschise, când legea 55/2020 prevede la art. 13 doar impunerea măștii în spații închise, va fi contestată cu succes la tribunal și deci anulată.
    Pe scurt, în ciuda mormăielilor amenințătoare ale diverselor comitete locale sau naționale, purtarea măștii în spații deschise este doar recomandare, nu obligație, și toate amenzile date pentru nepurtarea măștii în spații deschise sunt ilegale.