
DOCUMENT Proiectele din programul Anghel Saligny pot fi încheiate încă un an / Fără proiecte noi de săli de sport, cămine culturale și cinematografe pentru primari / Stadioane noi doar dacă primăria plătește 20% din contract
Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care vizează marile programe de investiții derulate de primării și consilii județen cu bani de la bugetul național. Documentul prevede că proiectele din programul Anghel Saligny pot fi încheiate încă un an, dar primarii și baronii locali nu mai pot începe noi proiecte de săli de sport, cămine culturale și cinematografe.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
De asemenea, proiectul arată că o municipalitate poate construi un stadion nou cu bani de la guvern doar dacă primăria plătește 20% din contract.
”Din cauza situației financiare actuale, unele programe vor fi întrerupte – de exemplu, construcția de săli de sport, renovarea centrelor culturale și a cinematografelor, precum și modernizarea drumurilor locale și județene. Lucrările care au fost începute până în prezent vor fi finalizate, dar nu vor fi lansate proiecte noi”, a declarat Attila Cseke, ministrul Dezvoltării.
Vezi mai jos proiectul de OUG:
Proiect OUG reformă programele de infrastructură civilă
Iată principalele prevederi din proiect, așa cum au fost descrise în expunerea de motive:
1. Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor:
– Se propune modificarea art. 3 alin. (1) lit. c) în sensul instituirii obligației pentru proprietarii clădirilor de a transmite autorităților administrației publice competente raportul de expertiză tehnică pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, în totalitate, nu numai concluziile acestuia, care să permită acestora obținerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit la nivel de unitate administrativ-teritorială, ce vor fi utile în implementarea direcționată a acțiunilor de gestionare a riscului seismic, în timp ce către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară se vor transmite în continuare numai concluziile raportului.
– Sunt exceptate de la obligativitatea dimensionării lucrărilor de intervenții astfel încât după intervenție clădirile să poată fi încadrate în clasa de risc seismic RsIV, clădirile incluse în lista monumentelor istorice, celor situate în zonele de protecție a monumentelor istorice, precum și clădirilor din zonele construite protejate, în situația în care cerințele impuse prin avizul Ministerului Culturii nu permite acest lucru.
– Comisia Națională de Inginerie Seismică va putea furniza Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrație opinia specializată cu privire la contestațiile depuse de solicitanți privind îndeplinirea condițiilor de eligibilitate a clădirilor.
– Se clarifică și se asigură un tratament unitar clădirilor cu destinația principală de locuință, în raport cu criteriile de eligibilitate și subprogramul prin care acestea pot primi finanțare. În acest sens, articolul 16 alin. (2) se modifică în vederea stabilirii cu exactitate a subprogramului în care se finanțează clădirile cu destinația de locuințe, precum și clădirile publice cu aceeași destinație, pe tipuri de beneficiari, în sensul că, clădirile de locuințe se finanțează în subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile cu destinația principală de locuință în cazul în care deținători sunt persoane fizice, juridice, autoritățile publice locale sau centrale, și în subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică în cazul în care beneficiarii sunt unitățile de cult, recunoscute conform legii și organizațiile, asociațiile, fundațiile și federațiile de utilitate publică recunoscute potrivit legii.
– Se abrogă dispoziții care dublau cadrul legal existent, cum este cazul alineatului (4) al articolului 231, reglementarea de bază regăsindu-se în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2025, sau care instituiau măsuri care nu se mai justifică și se modifică, punctual, anumite prevederi, pentru un plus de claritate și predictibilitate.
2. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2023 pentru aprobarea Programului național de investiții „Școli sigure și sănătoase”:
– Se corectează prevederile art. 11 alin. (3), în sensul că valoarea totală a obiectivului care se aprobă conform competențelor prevăzute de lege, este constituită din valoarea de finanțare prin program, stabilită în baza costului unitar/mp suprafață desfășurată, majorată cu marja de buget, la care se adaugă valoarea cheltuielilor neeligibile prin program.
– Se corectează textul alin. (5) al art. 12, în sensul că documentațiile revizuite în urma comunicării de către MDLPA a neconformităților constatate nu primesc un nou număr de înregistrare în platforma digitală, dreptul la încheierea contractului de finanțare născându-se la momentul depunerii documentațiilor inițiale, însă comunicarea unei neconformități obligă beneficiarul la corectarea acesteia.
– Similar se instituie obligativitatea menținerii destinației clădirilor incluse în program și asigurării întreținerii acestora, o perioadă de 5 ani de la data încheierii procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, sub sancțiunea restituirii sumelor transferate de la bugetul de stat prin program.
3. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2023 privind aprobarea Programului național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” și a Programului național de expertizare a clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate și de învățământ – se intervine în vederea operării acelorași modificări și completări ale textului actului normativ ca cele menționate la pct. 2, cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2023.
4. Pentru continuarea implementării în bune condiții a Programului național de investiții „Anghel Saligny”, prin prezentul proiect se instituie ca termen limită pentru încheierea contractelor de finanțare data de 31.12.2026. În situația în care în lista aprobată prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, există beneficiari care nu au încheiat contracte de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației obiectivele de investiții incidente se elimină din lista aprobată.
Totodată, ținând cont de constrângerile bugetare și având în vedere că ne aflăm în imposibilitatea respectării termenelor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 42/2025 și Hotărârea Guvernului nr. 43/2025 se propune intervenția legislativă, în sensul că pe parcursul derulării Programului național de investiții „Anghel Saligny” și al Programul național de construcții de interes public sau social, în funcție de deschiderile de credite bugetare aprobate de către Ministerul Finanțelor lunar, termenele de plată pot fi decalate.
De asemenea, pentru susținerea activităților de verificare și control în teren, pentru verificarea situației reale a lucrărilor executate și corespondența acestora cu datele furnizate ministerului, se reglementează posibilitatea utilizării în acest scop a sumelor constituite din cota de 50% virată de ISC din sumele colectate, fiind completat în mod corespunzător alineatul (5) al articolului 43 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
5. Pentru corelarea cadrului legal de realizare Programului național de construcții de interes public sau social, în sensul celor stabilite în cadrul Programului de Guvernare, se redefinesc expresiile „beneficiari”, „amplasament”, „alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor”, se abrogă termenii „sali de sport”, „asezaminte culturale”, „sali de cinema”, „Reabilitare blocuri de locuinte situate in zone defavorizate”, „drumuri de interes local si drumuri de interes judetean”, fose septice”, „microstatii de epurare”, „sistem de alimentare cu apa”, „sistem de canalizare”, „imobile cu risc seismic”, se abroga subprogramele „Sali de sport”, „Asezăminte culturale”, „Sali de cinema”, „Drumuri de interes local si drumuri de interes judetean”, „Fose septice, microstatii de epurare, sisteme de alimentare cu apa si sisteme de canalizare”, „Imobile cu risc seismic”, precum și dispoziții incidente care vizează subprogramele abrogate .
6. Prin dispoziții tranzitorii se instituie reglementări cu privire la obiectivele de investiții din cadrul subprogramelor care se abrogă, aflate în diverse stadii de implementare și pentru care au fost cheltuite fonduri publice.
Obiectivele de investiții cuprinse în subprogramele care se abrogă, detaliate la pct. 5 din această secțiune pentru care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și a fost inițiată procedura de achiziție publică de lucrări de către Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” – S.A., prin transmiterea spre publicare a anunțului sau invitației de participare, sau pentru care a fost încheiat contractul de achiziție publică de lucrări, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se derulează până la finalizarea acestora.
Obiectivele de investiții constând în construcții din infrastructura sportivă mare, respectiv stadioane, din cadrul subprogramului ”Complexuri sportive”, indiferent de stadiul de implementare la data intrării în vigoare a prezentului proiect, se pot realiza numai cu participarea beneficiarilor la finanțarea acestora, prin convenții de cofinanțare, în cuantum de 20% din valoarea lucrărilor de construcții-montaj. Unitățile administrativ-teritoriale pot decide participarea la cofinanțarea beneficiarilor, fără ca prin aceasta să dobândească vreun drept asupra obiectivului de investiți realizat, sau să se instituie vreo obligație în sarcina beneficiarului. În situația în care a început execuția lucrărilor la obiectivele de investiții la data intrării în vigoare a prezentului proiect, procentul de 20% din valoarea lucrărilor de construcții-montaj se aplică restului de executat existent la această dată.
În situația în care nu a început execuția lucrărilor, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, la obiectivele de investiții constând în construcții din infrastructura sportivă mare, respectiv stadioane, din cadrul subprogramului ”Complexuri sportive” aceasta poate începe după data de 1 iulie 2026, condiționat de încheierea convenției de cofinanțare, între beneficiar și Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” – S.A.. Prin excepție, execuția poate începe anterior acestei date, urmând a se executa lucrări în limita sumei aferente cotei de cofinanțare a beneficiarului, iar după data stabilită urmând a se executa restul lucrărilor finanțate prin program.
Prin modificările propuse se preconizează o creșterea a eficienței utilizării fondurilor publice în cadrul PNCIPS, prin canalizarea acestora către proiecte viabile, cu rezultate clare și măsurabile, realizându-se totodată și o îmbunătățire a disciplinei bugetare.
7. Abrogarea tuturor dispozițiilor ce vizează finanțarea de la bugetul de stat a locuințelor sociale destinate chiriașilor evacuați din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 74/2007 privind asigurarea fondului de locuințe sociale destinate chiriașilor evacuați sau care urmează a fi evacuați din locuințele retrocedate foștilor proprietari, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 84/2008, cu modificările și completările ulterioare, justificată de lipsa solicitărilor.
8. Abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2010, cu modificările și completările ulterioare și Hotărârii Guvernului nr. 736/2010 pentru aprobarea Normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală, cu modificările și completările ulterioare, justificată de lipsa interesului beneficiarilor pentru acesta și lipsa solicitărilor de finanțare.
În cazul programelor vizate de intervențiile legislative asupra actelor primare, se instituie un termen de 45 de zile în vederea modificării în mod corespunzător a normelor metodologice de aplicare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.