G4Media.ro

DOCUMENT Proiect de OUG: Stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc…

DOCUMENT Proiect de OUG: Stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni crește de la 650 de lei la 1.500 de lei

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care stimulentul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni crește de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei, a anunțat Raluca Turcan.

”Prin acest proiect de OUG modificăm cadrul legal pentru concediul și indemnizația lunară, în sensul în care creștem stimulul de reinserție pentru parintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediul de creștere a copilului”, a spus ministrul Muncii.

”Până acum, foarte foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură, cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit proiectului de OUG,

  • Art. 7 – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :
    • a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Valoarea medie a indemnizației de creștere a copilului în plată acum este de 2.314 lei, iar valoarea totală plătită de stat pentru aceste indemnizații este de circa 650 de milioane de lei anual, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Muncii.

Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi.

Stimulentul de insertie este reglementat de Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, OUG  care prevede ca persoanele care se intorc mai devreme la munca nu pot fi concediate pe perioada in care primesc stimulentul de insertie, potrivit presei specializate.

Angajații care vor să revină la muncă trebuie să anunțe angajatorii cu o lună înainte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Urmează reducerea perioadei și a sumei date pentru concediul de maternitate.

    • Parerea mea e ca Stimulentul de reinsertie ar trebui dat atunci cand copilul tb sa faca 2 ani si tb sa ne întoarcem la munca pentru al putea da la o cresa particulară ca la stat nu ai nici o sansa. Mai ales cei care nu au cu cine sa-i lasa cand trebuie să înceapă munca. Eu una daca nu o voi inscrie la cresa nu voi putea merge la munca pentru ca nu am cu cine sa o.las.

  2. Urmeaza stimulentul de 99 lei pentru pensionarea la 99 de ani.

  3. Pentru cei care primesc deja acest stimulent se va majora valoarea de la 650 lei la 1500 lei?
    Deasemenea, foarte important de cand va intra in vigoare? Multumesc

  4. Inutil. Cine are inima sa isi lase copilul la cateva luni are functii de conducere si nu sta in cateva sute de lei….pt stilumarea natalitatii as fi marit stimulentul dintre 2 si 3 ani, cand e greu sa iti permiti bone daca nu ai loc la cresa…

    • Subscriu.
      E nenorocire cu locurile la cresa/gradinita.
      Statul nu se implica, sa urmareasca Ungaria ca model.

    • Foarte corect…. Mai bine ar construi crese…
      Unde e proiectul ” bani pentru bone”???
      ….

    • La ce iti vor folosi „bani pentru bone”? Nu mai bine ai sta tu acasa cu copilul si statul sa prelungeasca condiul crestere copil decat sa construiasca crese? Când face copilul 3 ani il duci la gradinita si te intorci la muncă. Si astfel se evita cresele, toata lumea mulțumită.

  5. Cineva trebuie sa munceasca sa mentina pensiile speciale, aceste mame au privilegiul de a se pensiona la 70 de ani si de a isi lasa copilul pentru salariu minim pe economie

  6. Poate construiți și creșe. Banii pe care ii dați nu ajuta când nu ai cu cine lasă copilul.

  7. Foarte multi parinti nu se intorc mai devreme la job pentru ca nu au cu cine sa isi lase copii asa mici. Locuri la cresa sunt putine si prinde cine poate, iar bone calificate nu isi permite prea multa lume si nici nu prea sunt la noi in tara. Stimulentul de insertie nu e o masura rea, dar nici nu rezolva problema. Cel mai probabil nu va avea un impact prea mare, mai ales ca vorbim de copii foarte mici care au nevoie de multa atentie.

  8. „pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni”
    Cine face asta, o face ca are de câștigat mii de euro si are doua bone la dispoziție.
    Practic, tot categoria de bugetari speciali e cadorisita cu bani de care nici n-are nevoie.

    Cum era bullșitul cu „alăptatul exclusiv la san esențial in primelor sase luni de viață”, ca asa comanda oms-ul (nici apa sa nu le dai, de ajung deshidratati si cu nisip la rinichi de mici)?
    Ca nu te primeste sa faci cresa la serviciu.

    • Si eu am un copil, dar nu am asteptat pomana de la stat. Nu statul ti-a facut copilul. Dupa mine nu as mari deloc acea insertie. L-ai facut, creste-l ca e al tau. Nu iti permiti? Nu ma fa copii

  9. Pai și dacă te întorci la munca înainte de 6 luni, când mai alăptezi copilul? Sunt bărbat, nu am copiii.

  10. Dacă statul ar înființa și creșe și Grădinițe unde sa ii lăsam pe micuți la 6 luni mulți ar începe serviciul mai devreme! Dar in țara noastră nu îți mai poți înscrie copilul la creșă decât dacă ai relații, in fond consider ca micuților le e mai bine la pieptul mamei decât cu biberonul de lapte praf chiar și pt o astfel de suma

    • 👏👏👏 bine zis eu am un băiețel de 7 ani si o fetiță de 4 luni si mentionez ca la prima nastere nu am iesit inprenatal doare ce patronul firmei unde am lucrat mi-a facut lichidarea tinand cont ca aveam aproape 3 ani vechime la locul actual de munca si mia fost foarte greu sa il cresc unde a fost legea atunci? Si eu nu as fi de acord să plecăm de lângă copilași noștri mici de 6 lunite cand atunci este cel mai important ca o mama sa ramana lângă copil după părerea mea pana la 3 ani nu 2 ani..dar asta este legea dar nu este pt toata lumea

  11. Ce sa va dea ba statul român? Că oricum progeniturile voastre fug in tari străine . Așa că puneți dracu mâna la munca și nu la întins după pomeni de la statul român .

  12. Cand nu esti la munca. Teoretic mamele care alapteaza aveau la dispozitie doua ore din timpul programului de lucru pentru a merge acasa si alapta. Mai poti sa te mulgi si sa-i lasi lapte sa manance, iar de la 6 luni trebuie sa incepi sa-i diversifici mancarea oricum, adica sa-i mai dai si o leguma fiarta sa manance. Să zicem ca solutii pentru a hrani copilul cum trebuie se gasesc. Problema mai grea de rezolvat este cu bonele si cu cresele.

    • Vai de mine!!! Cum sa lași copilul așa mic pe mâna unei bone, chiar si la cresa pentru niște amarâți de bani? Copilul are nevoie de caldura si de bratele mamei. Pe bune ti-ai lăsa copilul la cresa ca sa fugi la muncă? Dar o viata intreaga n-ai timp de munca? De copil cu siguranta nu vei mai avea timp, asa ca bucurate de cei 2 ani de concediu pentru a va cunoaste si a va îmbrățișa mai mult timp. S-au luptat femeile pentru acest drept (concediul crestere copil sa fie cât mai lung), iar voi renunțați la el.

  13. Cine lasă un bebe de 6 luni pentru munca ca să primească 1500 lei? Eu nu… Bătaie de joc, rusinica!!!

  14. Sigur acest articol nu este o gresala? Exista un stimul de vreo 600 de lei daca te intorci la munca cu 3 sau 4 luni inainte de implinirea celor 2 ani nu inainte de 6 luni. Daca ce scrie aici este adevarat mi se pare o prostie. Trebuie sa stai cu copilul tau macar 1 an, nu as duce la cresele din Romania un copil asa mic si nici nu sunt convins ca este primit pana intr-un an

  15. Fetita mea are 2 ani și 4 luni ,suplimentul de inserție e pe soțul facut ,el a mers la lucru mereu de cand sa nascut cum se pune situația aici ?? Va multumesc!!

  16. Realizăm de fapt cu ce personaje ne confruntăm.
    Otrava, răul este prezentat ca un stimulent. Să despărți mama de copil, așa de timpuriu este dezastruos.
    Statul a ajuns un ,,cămătar” care se prezintă un binefăcător. Dacă o mamă promovează așa ceva,
    cuvintele sunt de prisos, inumanul atinge alt nivel.
    Ați fost aleși, și oamenii aveau un licăr de speranță, aceste fotolii ministeriale, vremelnice de altfel, dezumanizează.
    Ne-ați pierdut pentru totdeauna, suntem mii și mii, o a doua șansă nu va mai fi.

  17. Aceasta doamna Turcan e o catastrofa. In situatia in care natalitatea Romaniei se prabuseste de la o zi la alta, ce s-a gindit ea? Femeile sa revina cit mai devreme in cimpul muncii. Nou nascutii… sa se descurce singuri. Aceasta cucoana, care nu pare a fi nici mama nici fimee, are idee despre cum se cresc copiii foarte mici? In situatia curenta, in care nu ai unde sau cu cine sa ii lasi nici cind sunt mai mari, este o idee buna sa abandonezi un copil de 6 luni? Unde il primeste? Nu exista crese pentru aceasta virsta. Nu prea sunt bone specializate, iar la 6 luni cea mai mica greseala se poate termina groaznic. Mai are rost sa discutam de copiii cu particularitati si nevoi speciale de dieta sau ingrijire? Sa va spun ca la cresa unde am dus copilul meu (de stat, intrata cu pile) le dadeau bomboane ca sa ii potoleasca si copilul a devenit in scurt timp dependent de dulce? Ca le dadeau ciorba de varza – care pune pb si unui adult? Si era o cresa buna, in comparatie cu altele. Dar repet, unde t-il primeste la 6 luni? Si ce cistig pe termen lung e in despartirea de mama la o virsta atit de frageda? Voi chiar vreti sa ramineti fara copii, nu e asa?

  18. Ce jigodii ordinare!!

  19. Nimic nu compensează lipsa mamei in primii ani de viață ai copilului. Locul ei este lângă copil, dedicată, liniștită, nu încărcată după o zi de muncă. Creșterea si educarea copilului este un seviciu cu normă întreagă.
    Oare de ce statul încearcă încurajarea acestei practici? Este în folosul copilului să fie îngrijit de la asa vârste mici intr-o instituție?

  20. Nu la toti trebu sa fie egala’sunt mami cu multi copii’si cheltuerii mai multe

  21. Mie mi se pare o idee buna… Poate sunt si situatii in care acel stimulent de reinsertie ajuta foarte mult. Statul nu obliga pe nimeni sa isi lase copilul la 6 luni. Eu am o bebita de 3 luni. Si daca intra in vigoare aceasta lege ma voi intoarce cu drag la munca. Copilul are doi parinti. Si mama si tata.

  22. Ordonanta nu obliga sa incepi munca cand copilul implineste 6 luni. Poti sa beneficiezi de indemnizatiia de crestere a copilului pana la 2 ani, dupa care pana la 3 ani sa beneficiziezi de stimulentul de insertie de 650 de lei fara a mai fi obligata sa incepi serviciul cu 60 de zile inainte de implinirea copilului 2 ani. Ai posibilitatea sa alegi.