G4Media.ro

DOCUMENT Acordul istoric al liderilor UE în plină pandemie: 1.824 miliarde euro…

Arrivi info

DOCUMENT Acordul istoric al liderilor UE în plină pandemie: 1.824 miliarde euro la dispoziția statelor membre, datorie comună europeană în premieră și introducerea condițiilor legate de statul de drept

Șefii de stat și de guvern din UE au bătut palma marți dimineață, după patru zile de negocieri dure, asupra pachetului financiar destinat ieșirii din criza provocată de pandemia de covid-19. Pachetul e format din două părți distincte, potrivit Concluziilor finale ale summitului:

  • Bugetul multianual normal al UE pentru șapte ani – total 1.074 miliarde euro (1,07 trilioane euro)
  • Next Generation EU – Fondul special de relansare economică, realizat în urma împrumuturilor comune în numele UE pentru prima oară în istorie, în valoare de 750 de miliarde de euro. NGEU va fi împărțit astfel statelor membre: 390 de miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabil și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi

România va primi în total din cele două axe de finanțare circa 80 de miliarde de euro, potrivit președintelui Iohannis, dar până la acest moment nu știm cât din acești bani provin din bugetul multianual și cât din fondul de relansare economică.

De remarcat că în textul final al Declarației Consiliului European apare și condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Mecanismul e următorul: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, care vor trebui adoptate de Consiliul UE (statele membre) cu majoritate calificată (ceea ce înseamnă că trebuie aprobată de 15 dintre cele 27 de state membre, care să aibă minimum 65% din totalul populației UE). Apoi, în textul final apare și mențiunea ”The European Council will revert rapidly to the matter” (Consiliul European va reveni rapid la această problemă).

Pachetul financiar final reprezintă un compromis între Franța, Germania și statele grav afectate de pandemie pe de o parte, și grupul celor cinci state „zgârcite” ale UE – Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi Finlanda.

Pentru a ajunge la un compromis, șefii de stat și de guvern au decis tăierea masivă a propunerilor inițiale ale Comisiei Europene privind fondurile necesare pentru cercetare (programul Horizon) și politica comună de sănătate, dar și din fondurile necesare pentru dezvoltarea rurală. În schimb, au păstrat fondurile pentru politica de mediu (Green Deal) și pentru ajutarea țărilor care vor fi obligate să-și convertească/modernizeze sectoarele industriale poluante, printre care și România.

Foto: sala de ședințe a Consiliului European

Citește aici Concluziile finale al Consiliului European 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. De tiparit bani fara numar e usor, mai greu e sa le pastrezi valoarea.

  2. Si ce sens are aceasta stire de pe HN:https://m.hotnews.ro/stire/24184878

  3. Singura sursa proprie de venit pentru acest buget este pe plasticul nereciclabil provenit din alte state. Lol. In rest, UE trebuie să se împrumute de pe pietele externe.

  4. 80 din 1824 de miliarde? Adică 4,38%?
    Real succes!

  5. Daca SUA si China au acumulat deja datorii uriase, era randul UE sa se ingroape in datorii.
    Foarte bine ca a fost aprobat acest buget, acum se pot vira banii chiar daca nu trece pandemia, e ca si cum s-ar acorda credite de nevoi personale fara sa intrebe daca exista loc de munca/venit stabil.