G4Media.ro

DOCUMENT A fost publicat proiectul de ordonanță de urgență prin care sunt…

sursa foto: gov.ro

DOCUMENT A fost publicat proiectul de ordonanță de urgență prin care sunt suspendate voucherele de vacanță, se amână creșterea pensiilor și se taie gratuitatea pentru studenți pe calea ferată

Ministerul finanţelor a publicat, luni seară, proiectul OUG care prevede toate măsurile pe care le-a anunţat anterior premierul Florin Cîțu – suspendarea voucherelor de vacanţă, amânarea până în 2022 a majorării pensiilor şi anularea gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul.

Documentul poate fi consultat pe siteul Minsterului finanţelor şi rămâne în consultare publică timp de zece zile.

Măsurile prevăzute de ordonanța de urgență:

  • nicio instituție publică nu va mai acorda vouchere de vacanță în 2021;
  • amânarea creșterii pensiilor până în 2022:
    • noua formă a art. 86, alin (2), lit c) din legea 127/2019: Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
    • (potrivit legii în vigoare, la data de 1 septembrie 2021 punctul de pensie ar fi trebuit să fie de 1.875 leiI.
  • eliminarea sporului de 30% din prefecturi acordat din cauza pandemiei de coronavirus
  • amânarea până la 1 aprilie 2022 a legii privind statutul personalului feroviar
  • eliminarea gratuității totale pentru studenți la călătoriile cu trenul. Noile prevederi propuse în proiectul de OUG (art. 205, alin. 2 din legea educației):
    • Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Pentru amaratii de votanti NU sunt bani, pentru Partide sunt!
    „Câţi bani vrea Guvernul să dea partidelor în 2021. Diminuarea bugetului, mimată de actuala coaliţie.
    Cabinetul Cîţu vrea să dea partidelor parlamentare anul acesta mai puţini bani decât în 2020, însă suma propusă arată că guvernanţii încă nu sunt dispuşi să strângă cureaua până acolo unde le permite legea, ci au ales o diminuare SIMBOLICA.
    162 de milioane de lei este suma de bani propusă de Guvernul României în proiectul de buget pe 2021, cu 18 milioane de lei mai puţin decât în bugetul iniţial de anul trecut, dat fiind că în urma rectificărilor succesive din 2020 formaţiunile parlamentare au ajuns la 250 de milioane de lei.
    Conform legilor în vigoare, suma alocată anual partidelor politice de la Bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că limitele între care se puteau încadra guvernanţii erau 111 milioane de lei şi 444 de milioane de lei, dat fiind că PIB-ul anunţat de premier este de 1.116,8 miliarde lei.
    Până în prezent, dat fiind că bugetul nu a fost aprobat la timp, formaţiunile parlamentare au primit deja aproximativ 40 de milioane de lei, lunar fiind virate în conturile acestora 1/12 din bugetul pe anul anterior.
    Liberalii au evitat să discute subiectul finanţării partidelor politice, singurele lor precizări fiind că bugetul din 2021 va fi mai mic pentru formaţiunile parlamentare.
    „Lucrez la bugetul pentru 2021 şi exact ca în 2020 voi propune economii reale la bugetul de stat prin tăierea cu un procent semnificativ a subvenţiei pentru partidele politice şi în 2021. În 2020, deşi an electoral, am tăiat subvenţia pentru partidele politice cu 30%. Marcel Ciolacu, aşa se fac economii substanţiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României”, scria pe Facebook premierul Cîţu în ultima zi din noiembrie. Scăderea semnificativă ar fi dacă Guvernul se raportează la suma totală dată partidelor în 2020, dar despre asta liberalii evită să vorbească, pentru că în caz contrar, adică al comparaţiei cu Bugetul iniţial pe 2020, scăderea ar fi de doar 10%.
    177 de milioane de lei, rambursarea din campanii.
    În bugetul pregătit de Guvernul Cîţu pentru 2021, Autoritatea Electorală Permanentă ar urma să mai primească şi 177 de milioane de lei pentru a rambursa cheltuielile electorale făcute de partide la ultimele parlamentare, desfăşurate pe 6 decembrie 2020.”

    NU sunt bani decat pentru ei si ai lor!
    Rusine!!

    • Nu le este rusine ?
      Sectia Speciala nu au desfiintat-o.
      Pensiile nesimtite nu le-au desfiintat, nu le-au impozitat.
      Likelele care zic ca reprezinta Societatea Civila in CSM nu au fost schimbate.
      Avocatul Poporului nu a fost schimbat.
      Daca nu stiu de unde sa faca rost de bani :
      – sa desfiinteze sau sa impoziteze cu 90% pensiile speciale, nemeritate si nesimtite
      – sa desfiinteze sau sa suspende finantarea partidelor de la buget
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
      – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
      – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
      – sa reduca salariile nesimtite ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
      – sa reduca sumele acordate prin programul PNDL, din care primarii fac cheltuieli inutile, doar pentru a lua comision si a plati clientela politica

    • Aburealâ! De ce nu iau cu copy paste legea din 2009 prin care Boc a anulat specialele? Mi se pare că a fost declarată constituțională de CCR, deci există precedent, nu pot invoca pericolul CCR. Nu vor.

    • @Alex1, ai dreptate! Sunt doar niște porci, toți!

  2. Nu credeam că voi lăuda vreun Guvern vreodată. Dar oprirea dezmățului bugetar cu acele vouchere nesimțite și acele gratuități penibile este o măsură de normalitate. Nu ceva bun! E NORMALITATE!

    HORECA? – Vreți profit? Faceți afaceri cinstite și puneți prețuri conforme cu realitatea!
    Studenți? – Aveți deja reducere. M-ar bucura dacă ar acorda gratuitate bursierilor PE MERIT, dar nu întregii mase de studenți, unii la fabrici de diplome pe șpăgi chiulangii și golani.

  3. „Se taie gratuitatea pentru studenți pe calea ferată” nu este o formulare completă.

    Rămâne cu tarif redus de 50%, cum era dintotdeauna.
    Nu se ofereau gratuități nici în decadele dinainte de pandemie, mi se pare logic și firesc să fie și studenții solidari acum cu restul categoriilor de vârstă și profesionale, mai ales ca CFR Călători are o pierdere de peste 300 de milioane de RON și va necesita +1 miliard compensații/subvenții de la stat; oare tinerii știu lucrul asta?

    La articolul 205, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
    „(2) Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

  4. Puțin. PNL-ul va ajunge lângă țărăniști. AFERIM.

  5. Mari economii studenții cu lovele au mașini nu merg ei cu trenul. Tot de la săraci au tăiat. Acum in ordonanta asta de guvern se putea macar eliminați cumularzii speciali pensionati la 45 de ani reangajati la stat pe funcții calde bine plătite și cumulează pensia specială cu salariul nesimțit. Sunt 100 000 de cumularzii la stat . Cand toată lumea iti arată foarte multe surse de venit iar tu le neglijezi asta este nesimtire crasă. Nu tai pensii speciale, nu dai afară cumularzii,nu tai nimic de la bugetari, nu restructurezi statul stufos, nu elimini subvenții și beneficii de la stat, etc etc. Tu tai alocații la copii, ajutoare sociale, facilități la studenți și elevi , elimini vauchere care depind Horeca greu încercată de pandemie care era o gură de oxigen ptr ei. Se aruncă cu banii de la stat pe subvențiile fermierilor , partidelor, companiilor de stat falimentare dar nu ai bani ptr copii. Huooooooooooooo.

  6. cum sa dati, mai criminalilor,zeci de milioame de euro partidelor mafioate si sa taiati im schimb gratuitatea pentru studentii amarati, in conditiile in care multi parinti isi pierd locurile de munca iar pemtru ei fiecare leu conteaza. O sa ajunga sa faca facultate doar beizadelele mafiotilor si nababilor bugetari, mai ales dreptul, ca sa poata sa-si judece cum trebuie neamurile. Taxele la facultati au crescut enorm, la Arad depasesc 20.000 lei, Medicina Bucuresti 15.000 lei, totul s-a scumpit, cum sa supravietuiasca un student? Stiam ca educatia e dusmanul ciumei rosii, dar e clar ca nu e nici o diferenta intre partidele de dreapta sau stanga

  7. https://adevarul.ro/news/politica/statul-roman-obez-cataratin-carca-privatilor-studiu-caz-secretariatul-general-guvernului-1_60276c6e5163ec4271f07329/index.html
    Una din gaurile negre, oare cu cati lei poti mari alocatia la fiecare copil daca reduci de la 5000 la 500 de taietori de frunza la caini si inchiriezi cladirile aferente?

  8. O mizerie și o porcărie atât de mare de Ordonanță nu mă așteptam de la un guvern nepesedist! Pare și cam neprofesionist concepută și nu știu dacă nu cimva conține și elemente neconstituționale, vom vedea!

  9. e strigator la cer sa lasi subventia de zeci de milioane de euro pentru partide, pe langa alte zeci de milioane euro pentru parlamentari si sa tai gratuitatea studentilor care si asa o duc greu .. se pare ca educatia tinerilor e dusmanul politicienilor, lor le trebuie analfabeti pe care sa-i manevreze …

  10. Este o mare viclenie ca după alegeri să faci lucruri de care te-ai ferit să vorbești în campania electorală,cu atât mai mult cu cât este și prin ordonanță de urgență, cum este și eliminarea sau diminuare gratuității pentru studenți la transport, și astfel de acțiuni putem spune că sunt ilegitime din punctul de vedere al votanților, care au fost păcăliți; cum să vă creadă atunci oamenii când îi chemați la vaccinare, dacă voi dați legi de care vă feriți să vorbiți în campania electorală și odată aleși îi tratați pe votanți cu dispreț, știind că 4 ani nu mai aveți nevoie de ei? Voi care păcăliți sau înșelați propriul electorat, mai vreți să aveți crezare?

    • Ok. Să zicem că acceptăm și asta. Dar din salariile și pensiile voastre grase de ce nu reduceți?

  11. Măcar pensiile speciale să fi fost dublate… Restul nu mai contează…

  12. In 2019 poporul dadea placute suedeze, iar acum primeste placute suedeze si chiar se bucura.

  13. Ma bucura nespus modul in care conduce acest guvern. Acum romanii au o tara „ca afara” construita „pas cu pas”. Popor nemultumit.

  14. Ce ați votat, aia ați primit.