G4Media.ro

Directorul medical al celui mai mare spital din Transilvania povestește cele două…

Conferinta de presa susținută de Adela Golea, director medical al Spitalului Clinic Județenean Cluj, legata de accidentul din Floresti in care un sofer drogat a omorat o tanara, vineri, 25 ianuarie 2019. Inquam Photos / Dan Porcutan

Directorul medical al celui mai mare spital din Transilvania povestește cele două momente critice în care a fost salvată de masca sanitară. Medicul îndeamnă autoritățile să angajeze specialiști în comunicare pentru a gestiona relația cu societatea

Medicul Adela Golea, director medical la Spitalul Județean Cluj și unul dintre cei mai reputați doctori urgentiști români, consideră că există o lipsă de coeziune în comunicarea dintre autorități și public. Doctorul nu este adeptul măsurilor restrictive impuse și susține că lumea ar trebui că conștientizeze cu adevărat perioada critică în care se află sistemul sanitar. Pentru asta, spune Doctorița Golea, ar trebui ca cineva să învețe să comunice pe înțelesul publicului, cineva „specializat în comunicare.”

„Și noi, ca medici, greșim și nu mă exclud din această situație. Au fost tot felul de direcții în care s-a mers, cu păreri din toate părțile. Au fost și sunt și aceste curente de opinie care spun că măsurile nu sunt oportune, că ar trebui să facem cumva sau altcumva. Eu nu sunt adepta măsurilor impuse prin ordine, prin amenzi, fiindcă dacă un om nu crede în existența Covid, de exemplu, el tot va face cum va vrea el, se va infecta și îi va infecta și pe alții. Trebuie găsită o metodă de a lămuri populația, de a-i face pe oameni să înțeleagă lucrurile mai clar. Ei stau, se uită la televizor, văd nenorociri, iar apoi se panichează. Unii fac atacuri de panică, sună la salvare, dispecerul îi aude că respiră greu, merge ambulanțierul, iar omul nu are nimic, ci e speriat. Sunt unele persoane care nu au de unde culege toate informațiile necesare. Poate că trebuie să se ocupe de toată această parte cineva specializat în aceste lucruri, cineva care să știe să ajungă la toată lumea, cu argumente și cu exemple”, spune medicul pentru G4media.ro.

„În privința măștii de protecție, eu am două exemple concrete că m-a salvat”, adaugă medicul.

„Prima dată, la începutul pandemiei în primăvară, când am stat trei zile și trei nopți cu carantinații prin UPU, atunci când s-a deschis vama și au venit toți. Și nu am păstrat nici distanța de un metru și jumătate. Oamenii erau speriați, agitați, veneau lângă mine și îi puneam să vorbească de pe telefonul meu cu autoritățile fiindcă voiau să plece din Cluj. Nu m-am îmbolnăvit. Am purtat mască și mănuși, atât.

A doua oară eram la schimb de tură și starea unei paciente s-a înrăutățit. Eram cu un coleg de-ai mei, care era asimptomatic. Eu am început să intubez, el a început să facă compresiune toracică fiindcă pacienta era în stop. A doua zi după, marți dimineața, colegul meu era pozitiv cu pneumonie, eu nu am avut nimic fiindcă am avut masca ca protecție. Masca.

Deci sunt două exemple concrete. Eu am purtat-o neîncetat.

Doctorul spune că presiunea asupra spitalelor este uriașă, iar dacă sistemul operațional nu se va schimba, va fi și mai greu.

„Cumva ar trebui făcute niște broșuri pentru cei confirmați, cu simptome, contacți și așa mai departe. Uite, ce fac dacă am Covid? Am două pagini unde scrie ce pot face. Îmi iau temperatura la 6 dimineața și 6 seara. Până la cât trebuie să fiu speriat, până la cât nu. Cât nurofen să iau, cât paracetamol, iar dacă peste toate astea am ceva, sun medicul de familie. Să fie un număr, să fie, cumva, repartizați pe ambulatorii pentru că dacă toți sună într-un singur loc, n-o să reușim nimic. Dacă vin 20 deodată la spital nu are nimeni ce să facă. Nu poți consulta sub 15-20 de minute, iar acasă nu-l poți trimite dacă nu-l vezi. Presiunea este foarte mare asupra spitalelor. Eu am chemat psihologi în spital, pentru că văzut colegi care se ceartă între ei. Dacă unul țipă la tine, apoi începe altul, apoi un aparținător, nici nu îți mai dai seama ce-ai consultat. Pe de altă parte trebuie înțeleși și toți oamenii. Sunt îngrijiorați, vin și toți așteaptă să fie tratați, consultați. E firesc. Dar trebuie să găsim o metodă mult mai bună de comunicare. Și trebuie să tratăm tot, cât mai mult.

De asta spun că oamenii trebuie ajutați cumva, să înțeleagă toate riscurile și fără să se panicheze. Uneori mi se întâmplă și mie să vreau să transmit ceva, iar persoana cu care comunic să înțeleagă cu totul altceva. Odată mi-a zis un coleg că m-a simțit agresivă, că nu i-a plăcut cum am vorbit. Când ai multe pe cap, faci greșeli. Vă mai spun un exemplu. Eu ca și medic prescriu o rețetă. Pacientul iese din cabinet și merge și cumpără plicuri de la plafar. Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu am reușit să-i transmit utilitatea rețetei mele așa cum i-a transmis-o doamna de la Plafar.

În starea de urgență aveam siguranță în spital, unde era o clădire Covid. Acum e transmitere comunitară puternică și oricine poate aduce virusul de pe autobuz, din magazine, de oriunde. Pot veni și pacienți cu altceva, fără absolut nimic și să se pozitiveze pe secție. E și deficit de personal.

Avem medici pe care am fost nevoită să-i aduc de pe alte secții. E un risc major pe care mi l-am asumat fiindcă nu avem ce să facem. La anesteziști e foarte greu. La Chirurgie avem doi pe gardă, dar dacă vin mai mulți accidentați, ba un infarct, atunci chem de-acasă sau aduc din altă secție sau vine un medic rezident cu care au lucrat. Ei fac treaba foarte bine, dar am riscuri de contaminare fiindcă-i încrucișez. Nu poți face doar specialitatea pe care o ai acum, în aceste condiții.

În acest moment pandemia nu poate fi oprită.”

Foto: Adela Golea (Inquam Photos / Dan Porcutan)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Asta e rezultatul reclamei / lobby-ului facute covidului in media si la televizor. Medicina e facuta de politicieni la televizor sau de oameni fara nici o pregatire medicala.
    Culegeti ce ati semanat.

    Un documentar foarte bun despre ce se intampla: https://www.imdb.com/title/tt12745644/?ref_=nv_sr_srsg_0

    • Ova, nu e nevoie de nicio reclama, isi face COVID-ul singur reclama umpland sectiile ATI si cimitirele.

      Si daca ignori „reclama”, nu-i problema, dupa 2 saptamani iti dubleaza numarul de cazuri si decese. E un fel de Caritas. Doar ca, din pacate, functioneaza.

      La fel cum functioneaza si teoriile conspiratiei, ca porcaria de „documentar” facut de antivaccinisti catre care ai dat link. Se raspandesc ca un virus in randul celor care aud doar ce vor sa auda. Dar doar pana la un punct. Pana la testul realitatii. Pe care cu timpul o pot ignora din ce in ce mai putini.

      Asa au incercat si autoritatile la noi sa ignore situatia: stai ca nu suntem inca la 3, stai ca suntem doar aproape de 3, stai ca suntem doar un pic peste 3, stai ca de fapt o parte sunt in focare, stai ca daca scoatem 2 zile din 14 pentru ca intarzie rezultatele testelor suntem inca sub 3, stai ca daca luam dupa domiciliu in loc de resedinta ramanem sub 3 etc.

      Nu-i problema. In timpul asta virusul lucreaza, si acum din cauza balbaielilor suntem la incidenta aproape de 5 in Bucuresti, pe baza datelor oficiale raportate catre UE, pe care aparent pana acum s-au abtinut sa le „manareasca”.

      Daca iei in calcul si faptul ca nu toate imbolnavirile sunt prinse de teste, probabil incidenta reala se apropie de 20 la mie (2%). Singura veste buna e ca situatia pare sa se stabilizeze de cateva zile in Bucuresti, pare sa fie un inceput de platou, dar ar mai trebui sa treaca macar o saptamana ca sa fim siguri.

      Cert este ca daca ai 80% din paturile ATI ocupate, si tendinta e de crestere, e dezgustator sa spui ca cineva face lobby COVID-ului.

  2. Da , este nevoie de sinecuri , in comunicare , ca de oxigen.

    • Cine a pus-o pe asta director medical? Arata mai rau ca o femeie de servici, scuzele mele pentru acestea… Daca as da nas in nas cu asta, chiar as avea nevoie de masca sa imi ascund oroarea.

    • Pt. Nenea „Plictisitu”: dumneata ai impresia ca un director medical trebuie pus in funcție dupa cum arata fizic? Daca cumva, vreodata, vei avea nevoie ca cineva sa iti salveze viața, roaga-te lui Dumnezeu sa „dai chiar de ea”. Femeia asta a fost pusa in functie pentru ceea ce stie, nu pentru cum arata. Este un medic desavarsit, mananca medicina pe paine. Daca preferi directori medicali „alesi” pentru fizic…este clară treaba… Sanatate!

    • Plictisitule, mai lasă Mona, bre! Spirtul Mona. Că de aia visați numai asistente si doctorițe sexy. Păi omule, vrei fotomodele ori doctori?

  3. 1. Masca e foarte utila pentru a preveni contaminarea de la persoane cu care exista interacțiune apropiata.
    Nu a zis nimic de utilitatea mastii in aer liber, cand nu e nimeni in jur.

    2. S-a scapat cu „Nurofenul”, primul medicament menționat pentru pacienții care raman acasă, apoi a spus de paracetamol. Deci, asta e medicamentul ei de elecție, nu apa aia de ploaie luata în brațe de toti smecherii de doctori care apar mai mult la tv decat pe secție.

    • Doamne ferește, zic, dar oare în caz de infectare, cu ce te vei trata? Cu apă de ploaie sau cu paracetamol, Nurofen?
      Când ajungi pe mâna șmecherilor de la TV…
      Sau ne-tv.

    • ….și cu pct 1 ești simpatic!
      Pai, o dai jos când te simți singur pe stradă, gen beregată, să nu răcești la amigdale, dar te asiguri că nu te vede jindarul in civil de partea cealaltă a străzii in considerentul că ești în scenariul roșu!!!
      Și la intersectarea cu o altă persoană, care nu aparține de locul tău de domiciliu o poziționezi regulamentar! Cu riscul de a face amigdalită, că nu-ți mai ține la gât….
      Și tot așa, până o înegerești sau ti-se rup elasticele!
      Hai siktir!!!

    • Luati Nurofen (ibuprofen sau ce brand vreti voi) daca va e rau, nu paracetamol! Ca paracetamolul e dovedit științific ca nu are decat efect hepatotoxic in cazul adulților cu covid. Si la noi se da ca panaceu, ca sa nu se vada ca specialistii habar n-au medicina generala, aia pe care ar trebui s-o cunoască orice absolvent de medicina, dinainte de a sustine examenul de rezidențiat.
      Trolezi ca prostu’n papusoi!

    • @ Sinteză, nu le prea ai cu …sinteza: 1. paracetamol și nurofen dai la cazurile ușoare, bre! Sunt medicamente contra febrei, bre! „Apa de ploaie ” e antiviral, ce-are sula cu prefectura? Îl dai să omori virușii. Măi, măi, cum se pricep toți…

      2. Masca unde nu umblă nimeni: în 5 minute se poate să ajungi într-o îmbulzeală de numai! Sus masca, jos masca, poate ai pus mâna unde a scuipat unul… mască se pune cu mâinile curate și dezinfectate, dacă nu vrei să iei virusul cu mască cu tot. Are dreptate doamna dr, trebuie informare!

  4. Nu asa se evalueaza eficienta unei interventii medicale. Nu cred ca i-au dat lui Musta SIDA si covid, ca sa invete cum se trateaza.

  5. Deci, in presa au aparut de la Timisoara, Bucuresti, Iasi, acum si Cluj. Cine mai lipseste la apelul guvernului? Cine mai trebuie sa linga mana care il hraneste?

  6. Covid19 este doar un virus că mulți alții viruși cu care trăim,însă autoritățile,au făcut din aceasta un balaur cu 7 capete,să sperie oamenii mari….mine chiar așa,nu mai puneți botul la vrăjeala autorităților…este o dictatură medicală, menită să înspăimânte populația și să umple buzunarele șmecherilor de la putere

    • Mi-e sila sa comentez cand vad asemenea postare ca a ta,cum stii tu care e treaba cu virusul asta,cat e de slabut el!Meriti sa-l experimentezi pe propria piele ca sa nu mai bati campii altadata.

    • O.M. , mai jos cu sila. Nu s-a exclus prezența virusului în comentariul pe care l-ai denigrat. Este cert că o grămadă de șmecheri profită de pe urma COVID – 19. Între aceștia, autoritățile, semănând panică inutilă. Doamne ferește să ai altă părere, că vin peste tine sila, amenda și, desigur, boala necruțătoare.

  7. Doamna din imagine e condamnata penal. Definitiv. Asta o fi explucatia.

  8. „eu ca și medic”. Limba română este siluită zilnic de românii care sunt convinși că vorbesc corect limba română. Tot neamul folosește „ca și” în loc de ”ca”, Corect eu, ca medic, Nu mai vorbesc că nimeni nu mai acordă în gen număr și caz violatul numeral 12.
    Personal, „ ca și cititor” nu am înțeles prea bine ce vrea doamna „ca și doctor”

    • Dude, esti ca in reclama aia cu pacientul de la psihiatrie: „Da halatul? Cat e halatul? Halatul?”.

      Mai lasa obsesiile ca avem lucruri mai importante de rezolvat acum. Pana la urma asa cum a spus un mare filosof, rolul primordial al limbii e de a te face inteles iar dna. s-a facut inteleasa. Nu era nici la concurs de gramatica si nici la examenul de intrare in magistratura.

      So chill. Trage un fum ca o sa te simti mai bine. Calmeaza si obsesii compulsive.

  9. Căpitanul medic militar Mărginean Mihai Alexandru, specialist ATI și anestezist, ce face?

    Comunicarea MApN către populația română, începe la data de 4 aprilie 2020 cu mărturirea acestuia de la Suceava, că suntem prinși într-un război cu inamici invizibili, totul pliat pe interdicții sociale/economice/culturale etc. Ca mai apoi la 12 aprilie 2020 urmează știrea că medicul Mărginean este scos bolnav din focarul sucevean, tot în contextul lipsei de măști, mănuși, combinezoane. Apoi, liniște.

    https://www.g4media.ro/marturia-unui-medic-militar-trimis-la-suceava-ceea-ce-s-a-intamplat-aici-se-putea-intampla-oriunde-pe-toti-ne-ar-fi-prins-cu-pantalonii-in-vine-pregatiti-va-sufleteste-pentru-decizii-grele-intr-o.html