G4Media.ro

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică cere Iranului măsuri ”concrete” şi ”tangibile”…

Sursa foto: Wikimedia Commons – Tasnim News / Hossein Ostovar

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică cere Iranului măsuri ”concrete” şi ”tangibile” asupra programului său nuclear

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a cerut marţi Iranului să aplice „măsuri foarte concrete şi tangibile” pentru a „accelera” negocierile privind programul nuclear iranian, relatează AFP, citată de Agerpres.

Menţionând că a existat „o încetinire a punerii în aplicare” a angajamentelor asumate de Iran, Grossi a subliniat în cadrul unei conferinţe la Isfahan, în centrul Iranului, pe tema programului nuclear, că discuţiile sale cu autorităţile iraniene s-au concentrat „pe măsuri foarte concrete, practice şi tangibile care pot fi implementate pentru a accelera procesul”.

„Trebuie să propunem măsuri concrete care să ne ajute să ne apropiem de soluţiile de care avem nevoie cu toţii”, a adăugat el în timpul unui discurs.

Directorul general al AIEA a calificat drept „importante” discuţiile pe care le-a avut luni la Teheran cu şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, apoi marţi la Isfahan cu şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Mohammad Eslami.

El a precizat că un nou plan de acţiune nu este necesar, deoarece documentul semnat în martie 2023, în timpul precedentei sale vizite în Iran, este „încă valabil”.

Eslami a afirmat dorinţa ţării sale de a-şi consolida colaborarea cu AIEA, denunţând în acelaşi timp „acţiuni ostile împotriva programului nuclear al Republicii Islamice”, menţionând în special Israelul, inamicul declarat al Teheranului.

AIEA este responsabilă cu verificarea naturii paşnice a programului nuclear iranian. Cu toate acestea, din 2021 inspecţiile au fost mult reduse, camerele de supraveghere au fost deconectate şi acreditarea unui grup de experţi a fost retrasă.

Aceasta situaţie întăreşte temerile comunităţii internaţionale, având în vedere că Teheranul dispune de suficient material pentru fabricarea mai multor bombe atomice.

Iranul, care neagă că ar avea astfel de intenţii, s-a distanţat treptat de angajamentele asumate în cadrul acordului internaţional din 2015 care reglementează activităţile sale nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...