G4Media.ro

Din cei 50.000 de pușcăriași recrutați de Wagner, doar 10.000 au rămas…

Sursa foto: Olga MALTSEVA / AFP

Din cei 50.000 de pușcăriași recrutați de Wagner, doar 10.000 au rămas pe front. Restul fie au murit, fie au dezertat (ONG)

Din cei 50.000 de pușcăriași ruși recrutați de grupul militar privat Wagner pentru a participa la războiul din Ucraina, pe frontul de luptă au rămas doar zece mii de persoane, spune Olga Romanova, șefa fundației caritabile Rus Seated, citată de meduza.io.

„Potrivit datelor noastre, 42-43 de mii [de pușcăriași] au fost recrutați până la sfârșitul lunii decembrie. Acum sunt, cel mai probabil, deja peste 50 de mii. Dintre aceștia, zece mii luptă pe front, pentru că toți ceilalți sunt fie uciși, fie dispăruți, fie dezertori, fie s-au predat”, a afirmat Romanova pentru proiectul My Russian Rights.

Potrivit acesteia, prizonierii „cu o forță teribilă” au început să dezerteze din gruparea Wagner încă din toamnă. Mulți dintre ei, notează șefa proiectului, au fugit înapoi în Rusia, luând arme cu ei. Ca exemplu, ea a citat un caz care a avut loc la începutul lunii decembrie 2022 în regiunea Rostov. Atunci, fostul prizonier, care dezertase din grupare, a deschis focul asupra poliției, rănindu-l pe unul dintre ei.

Romanova a sugerat, de asemenea, că Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner, care „i-a promis lui Putin că va câștiga războiul”, nu ține o statistică a prizonierilor dispăruți sau dezertori, scriindu-i pur și simplu pe toți pe lista celor morți. Acest lucru, în special, poate fi evidențiat de rapoartele conform cărora PMC-urile înapoiază sicrie goale rudelor prizonierilor.

Recrutarea deținuților din închisorile rusești pentru a participa la războiul din Ucraina a devenit cunoscută în vara anului 2022. Fondatorul grupării Wagner Evgheni Prigojin a venit personal în unele colonii în scopul recrutării.

În decembrie, coordonatorul comunicării strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că numărul luptătorilor Wagner din Ucraina ar putea ajunge la 50.000 de persoane. El a mai precizat că 90% din acest grup ar putea fi foști prizonieri. În ianuarie, această informație a fost confirmată parțial de Ministerul britanic al Apărării.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. Cu ăștia vrea Rusia să învingă Ucraina? Cu rebuturile astea?

 2. Restul au fost omorati de batalionul unicorn, Putler va muri in curand de cancer iar marmota invelea ciocolata in staniol.

  Nu stiu cat de adevarate cifrele alea dar puscariasii aia sunt o cantitate neglijabila menita sa faca un damage cat mai mare

  • @Muresan atat a putut neuronul tau sa basheask???

  • Evident ca nu-s adevarate, rusii nostri sunt cei mai tari!

 3. Prostul asta care o tine langa cu Nicușor indiferent de articol mi aduce aminte cum golaneam prin gara de nord și tipam la navetiștii care dormeau pe bănci „scoală-te ca pleacă trenul”! Se trezeau buimaci săracii și se repezeau la bagaje sa o ia la fuga! Asa și prostul nostru cred ca tipa vreunul la el și l trezește!

 4. Si ăștia sunt ca rachetele comentate de demisionarul arestovici (ce nume predestinat), au lansat urșii 30 de rachete, au doborât 40, iar din ele au lovit câte 2 în 15 locații ? Așa și aici, au recrutat 50, au plecat 60, și acum trebuie să mai vină 10 ca să nu mai existe ? Toată lumea se pricepe cum e cu războiul, văd că pacea ne cam deranjează, nu avem doritori? SLAVĂ PĂCII !

 5. dupa ce au iesit poutorile din puscarie, dazvidaniya …si kind reminder putler…🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 6. Frumoase comentarii…..

 7. Si ăștia sunt ca rachetele comentate de demisionarul arestovici (ce nume predestinat), au lansat urșii 30 de rachete, au doborât 40, iar din ele au lovit câte 2 în 15 locații ?

 8. Așa și aici, au recrutat 50, au plecat 60, și acum trebuie să mai vină 10 ca să nu fie 0 ? Toată lumea se pricepe cum e cu războiul, văd că pacea ne cam deranjează, nu avem doritori? SLAVĂ PĂCII !