G4Media.ro

Diferendele de opinie dintre Noua Zeelandă şi China, „tot mai greu de…

Sursa foto: Captură video / Jacinda Ardern

Diferendele de opinie dintre Noua Zeelandă şi China, „tot mai greu de reconciliat”

Pe măsură ce rolul Chinei în lume creşte, diferendele de opinie dintre ţara asiatică şi Noua Zeelandă devin „tot mai greu de reconciliat”, a declarat luni premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern, transmite dpa, citată de Agerpres.

Într-un discurs inaugural cu prilejul unui summit de afaceri cu China, desfăşurat la Auckland, Ardern a transmis că relaţia Noii Zeelande cu China este una dintre cele mai semnificative ale ţării sale. Totuşi, date fiind istoriile diferite ale celor două ţări, viziunile lor diferite despre lume şi sistemele lor politice şi juridice diferite, Noua Zeelandă şi China vor avea „abordări distincte în ceea ce priveşte unele chestiuni importante”, a spus Ardern.

„Trebuie să admitem faptul că sunt unele lucruri asupra cărora China şi Noua Zeelandă nu sunt de acord, nu pot fi de acord şi nu vor fi de acord. Acest lucru nu trebuie să ne afecteze relaţia, este pur şi simplu o realitate”, a adăugat ea.

În ultimul an, au fost abordate diverse chestiuni cu China atât în privat, cât şi în public, iar, cu alte ocazii, Noua Zeelandă a ales să facă parteneriat cu alte ţări care îi împărtăşeau opiniile şi valorile, a spus Ardern. „Vom continua să promovăm lucrurile în care credem şi să sprijinim sistemul bazat pe reguli care stă la baza bunăstării noastre ca naţiune”, a promis premierul neo-zeelandez. Păstrarea contactelor şi promovarea înţelegerii vor rămâne „fundamentul crucial al relaţiei noastre”, a insistat Ardern.

„Pandemia continuă în întreaga lume, dar am văzut că acest lucru nu ne împiedică să muncim, să facem comerţ şi să vorbim unii cu alţii”, a subliniat Ardern.

China este cel mai important partener economic al Noii Zeelande, volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări depăşind 33 de miliarde de dolari neo-zeelandezi (23 de miliarde de dolari americani).

Sursa foto: Captură video / Jacinda Ardern

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. China profita de dependenta Noii Zeelande fata de ei, la fel ca in cazul Australiei. A venit momentul sa plateasca pretul cresterii economice pe spatele chinezilor. O simpla reasezare a puterilor, dar, daca nu joaca madama premier cum trebuie, vor avea surprize urate.

    • Doar la suprafata nu se inteleg dar cand vine vorba de incalcat drepturile omului nu sunt departe una de cealalta.
      Nz mai nou concediaza oameni daca nu se vaccineaza, china 2.0.

    • Cred că sănătatea societății este mai inportantă. Dreptul la sănătate a celorlalți e încălcat de cei care nu se vaccinează. De fapt, este același principiu cu Legea Utilității Publice în care se stipulează că imobilele și terenurile care stau în calea unor drumuri sau a altor proiecte de utilitate colectivă se pot demola sau trece în domeniu public oferindu-se despăgubiri. Despăgubirea în cazul vaccinului este că e gratuit pentru populație.

  2. Nu le plângem de milă. NOI AVEM PROBLEMELE NOASTRE, MAI MULTE ȘI MAI GRVE!

  3. Păstrarea contactelor şi promovarea înţelegerii vor rămâne „fundamentul crucial al relaţiei noastre”, a insistat Ardern.
    DECI, TITLUL ESTE MINCINOS.

    • Propaganda a înviat!

  4. Parca citesc demascarea spionului sovietic Grisaev.

    La ce nu s-au inteles China si Noua Zeelanda? Conform articolului, la „unele chestiuni importante”. Aaa, pai zi asa.

    Nu mai e nici neintelegerea ce a fost.

  5. Am inteles ca Noua Zeelanda si China au diferende … dar titlu articolului nu ar suna mai bine in romana cu „Diferentele de opinie… „?

  6. … ca sa ramana fidel declaratiei in engleza, o traducere mai corecta ar fi „Diferendele intre …”

  7. Pentru bunastare materiala multi si-au vindut sufletele , in decursul istoriei omenirii .
    Libertatea este prost inteleasa de aproape toata omenirea .

    • Poate ne luminezi cum ar trebui sa o intelegem? Unu’ cu sapca spunea ca e „intelegerea necesitatii”.