G4Media.ro

Dezbatere pe fântâna arteziană din Piața Sfatului: Arhitecții spun că nu își…

Sursa foto: Pixabay

Dezbatere pe fântâna arteziană din Piața Sfatului: Arhitecții spun că nu își mai are locul în centru, consilierii locali brașoveni evocă memoria locului

Fântâna arteziană din centrul Pieței Sfatului stârnește dezbateri în Consiliul Local Brașov, în contextul proiectului de reamenajare a zonei centrale, transmite BZB.ro.

Consilierii locali au discutat în şedinţa de plen de miercuri, 27 aprilie, mai bine de o oră, despre proiectul de reamenajare a Pieţei Sfatului din Braşov. Aceste discuţii au avut loc în contextul în care în şedinţa de plen a Consiliului Local au fost invitaţi să prezinte proiectul arhitecţii care au câştigat concursul de soluţii pentru reamenajarea „kilometrului zero” al oraşului. Printre altele, ei au menţionat că propunerea lor este ca actuala fântână arteziană să fie dezafectată şi reamenajată în alt loc. În viziunea arhitecţilor, fântâna în mijlocul pieţei reprezintă o viziune ce nu mai este de actualitate. De cealaltă parte, unii consilieri locali au avut alte păreri. Unii au invocat faptul că această fântână este deja un element important pentru istoria oraşului, printre altele, aici fiind locul în care s-au aprins lumânări în memoria eroilor Revoluţiei din anul 1989, dar şi în memoria victimelor tragediei de la Colectiv.

„Braşovul a fost declarat oraş martir, iar această fântână a fost acolo şi la evenimentele din 1987 şi 1989. Sunt multe persoane care se regăsesc cu acea fântână, poate ar trebui pusă mai mult în valoare. Trebuie găsită o soluţie pentru ca fântâna să fie pusă în valoare, chiar dacă este necesară şi o schimbare a Pieţei”, a justificat consilierul liberal Ciprian Chiricheş.

În replică, arhitectul Florian Stanciu a precizat că probabil, la cele două revolte, manifestanţii au profitat de deschiderea acestui spaţiu, nu de fântâna în sine, deoarece „când te uiţi la o fântână, mergi să iei apă, să te răcoreşti, sunt mai degrabă utile, nu au nici un fel de afectare”, iar „memoria transcende esteticul”. Totodată, la baza temei de proiectare au stat şi răspunsuri ale cetăţenilor a mai adăugat acesta.

sursa: BZB.ro

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Mi se pare corect, primarul vrea mai mult spațiu pentru târguri, șpăgile pentru expozanti vin tot la ei.

    Sau… un fel de #cancelculture progresist.

    • Ma minunez ca tu chiar esti de parere ca gandurile astea au sens atunci cand le spui…

    • Dude, asta-i realitatea, pe ce lume trăiești?

    • Esti la datorie, George?
      Asta-i realitatea ta: postezi primul comentariu la orice articol care are cea mai mica legatura cu USR.
      Toate comentariile tale sunt negative si aluzive, implica coruptii grozave si multiple ale partidului „progresist”, pe care le impartasesti ca pe lucruri bine stiute, bine cunoscute, dovedite de mult in instante juridice…
      De fapt, arunci cu ra.hat si asta e meseria ta… Cu asta te ocupi. Asta e realitatea, lumea pe care tu traiesti…
      Cand te uiti seara in oglinda nu simti, macar pentru o clipa, ca ai o indeletnicire penibila? In copilarie vei fi avut si tu niste vise, n-ai vrut, cand te faci mare, sa ai meseria de postac… Poate nu e timpul pierdut.

    • @hm mă kc pe USR din plăcere și gratis, nu la ordin.

      Te rog să îmi argumentezi unde am greșit când am menționat posibililitatea exploatarii financiar a spatiului și unde am aberat când am pus în aceeași oală progresismul și curentul #cancelculture.

      Te aștept:)

  2. Un excelent răspuns al arhitectului.

    Mi-ar plăcea să văd și la noi în țară un spațiu public de calibru. Iar Brașov are acum această ocazie.

    Consiliul local să lase profesioniștii să-și ducă proiectul la bun sfârșit. Nostalgiile slabe și fără temei (tâmpe, dacă mi se permite) nu-și mai au locul în 2022.

    • Fantana aia ar trebui sa fie obiectiv istoric, daca nu este deja. Cautati pe internet Brasovul si o sa observati ca cele mai reprezentative si recognoscibile imagini sunt cele in care se vad cladirea Pietii Sfatului si fantana arteziana.
      Ati vazut ce propun „profesionistii” pe care ii pomeniti? A aparut si in presa viziunea lor: o zona lugubra si maronie pe care au aruncat din loc in loc niste scaune de terasa. A, si astuparea fantanii arteziene, fiindca nu suntem tampi si nostalgici.
      https://bzb.ro/files/images/Licitatie%20proiect%20Piata%20sfatului%20locul%201%20(2)%20PAGINA%201%20ONLINE(1).png

    • Din ce povestiți aici observ, dar nu mirată, că nu ați înțeles nimic din proiectul câștigător („zonă maronie”, „au aruncat niște scaune” exprimarea dvs. e cel puțin sinistră). Dar ce observ de fapt este că nu veți înțelege niciodată nimic 🙂 Nu aveți cum. Altfel spus, bine că există oameni care, pentru dumneavoastră, pot gândi și înfăptui un spațiu.

      Sunteți prea îndrăgostit/ă de imagini „pitorești recongnoscibile” și aveți o înclinație pătimașă până la a vă agăța de falsa istorie, dramatism neadecvat și beznă românească. Nostalgic tâmp, cum spuneam.

  3. daca inteleg eu bine, chestiunea este locul, nu prezenta fantanei!

    care sunt functiile unei fantani?

    este o prostie cat carul sa spui ca fantana este un loc de unde iei apa pentru simplu si fundamentalul motiv ca apa in cauza este recirculata!

    mai este fanata iluminata noaptea, se mai asculta muzica simfonica, iar tinerii mai stau pe treptele ei comunicand, cum am vazut odata?

  4. Eu am fost ca turist in Brasov in jurul anului 1995, copil fiind. Iar fantana este locul in care am amintiri, parca ar fi fost ieri. Este punctul de convergenta al centrului orasului si toti turistii ajung acolo. Prin 1995 nu erau terase la care sa te asezi iar noi oricum nu am fi avut bani. Asa ca ne asezam pe marginea fantanii si ne uitam la jetul de apa, la porumbei si la copiii care se racoreau. Totusi, fantana nu este bine gandita pentru copii, ar fi mai buna o „oglinda de apa” si amplasata altundeva, poate langa marile hoteluri. Se numea Aro ? Iar in 1995 o parte din cei ce se racoreau erau copiii strazii care aveau toti pungi cu aurolac.

  5. Probabil acelasi Arhitect care aproba construirea de blocuri intre blocuri..si cartierele de prost gust pline de betoane de la marginea orasului ..si lanturile de cladiri aparute pe drumul de poiana.Asta e seful spagar nu fraierica ala bagat la inaintare .ala.habar nu are primarul cu ce se mananca spaga .Dar sper la subsemnatul sa i cheme impreuna

  6. Mergeți în Barcelona și vedeți rolul fântânilor, cum atrage mii de turiști sa vadă spectacolul oferit de acestea. Ganditi-va la rolul fântânilor când afara sunt temperaturi ridicate ce microclimat se creează în jurul lor. În legătură cu asa zișii specialiști eu am rezerve. Proiectul propus nu are nimic spectaculos.

  7. Am făcut parte din colectivul de proiectanți ai Pieței Sfatului. Amplasamentul și arhitectura fântânii au fost concepute de doi arhitecți tineri și talentati,iar instalațiile hidraulice și jocurile de apă de către subsemnatul. Din păcate,neitretinerea permanenta a făcut ca jeturile și jocurile acestora să nu mai corespundă cu cele inițiale.
    De menționat că arhitectura fântânii s-a dorit să reprezinte stilizat stema orașului.
    De-a lungul anilor s-a bucurat de aprecierea unanimă a brașovenilor și vizitatorilor orașului,devenind un simbol al Pieței Sfatului și nu numai.
    În concluzie, consider că ar fi de dorit să se păstreze amplasamentul acesteia aducându-i-se îmbunătățirile necesare.

  8. Sunt de parere ca arhitectul are pe deplin dreptate, fantana arteziana din piata Sfatului nu are nici un sens intr-o piata medioevala, este o fantana din epoca comunista si in stil sovietic din anii ’70, o rusine in mijlocul Brasovului care trebuie indepartat intre blocuri ceausiste din periferie cu acelasi stil.

  9. !Andrei

    nu sunteti clar in gandire, va deranjeaza amplasamentul sau cum arata?

    dar restaurantele au sens intr-o piata medievala ? pai era vreo crasma pe-acolo, doar targovetii cu zarzavaturi, branzeturi si peste! dar in perioada medievala bancile cu banii lor isi aveau locul pe-acolo?

    minunat cum simbolurile gotice folosite in respectiva fantana sunt asimilate stilului sovietic din anii 70 si se aseamana cu blocurile de la periferie!

    si cand acolo se punea muzica simfonica si aia era comunista?

    singurul lucru unde va dau dreptate este ridicarea a cat mai multe fantani in cartiere, pe acelasi stil, luminate nocturn si cu muzica simfonica in surdina, sa aiba oamenii unde sta si vorbi …

  10. !Marius

    cu tot respectul o spun, dati din gura! si amestecati lucrurile!

    vorbiti de indesiri? Nu le neg, dar unde sa faci locuinte daca oamenii iti cer locuinte? pe Tampa?

    orasele aveau perimetre si nu se putea iesi din ele decat in situatii exceptionale, alea fiind investitii industriale!

    urbanistii aveau doua posibilitati….sa faca indesiri sau sa duca cu daramarea vilelor si caselor pana spre centrul istoric al orasului, asa cum am vazut ca s-a petrecut la Cluj! au ales prima varianta si bine au facut….

    aveti perfecta dreptate insa in ce priveste blocurile aparute pe drumul spre Poiana…cum s-au dat aprobarile in cauza?