G4Media.ro

Dezbatere inedită. Liderii partidelor față în față cu întrebările copiilor: Turcan, Barna,…

Dezbatere inedită. Liderii partidelor față în față cu întrebările copiilor: Turcan, Barna, Tomac, Ponta, Firea și Ionașcu au răspuns la întrebări despre educație, mediu, sănătate

Șase copii de diferite vârste au participat la o dezbatere politică în studioul Antenei 3 la care au participat liderii celor mai importante formațiuni înscrise în cursa pentru alegerile parlamentare. Excepție a făcut UDMR, al cărei reprezentat nu a participat la emisiune, dar nefiind clar dacă nu a fost invitat sau nu a dat curs invitației.

Raluca Turcan (PNL), Gabriela Firea (PSD), Dan Barna (USR PLUS), Eugen Tomac (PMP), Victor Ponta (PRO România) și Daniel Ionașcu (PPUSL, partid fără șanse de a intra în Parlament, conform sondajelor, dar al cărui fondator este și patronul televiziunii la care a avut loc dezbaterea) au răspuns la două întrebări fiecare și, la final, au transmis un mesaj copiilor din partea partidului pe care îl reprezintă.

Politicienii au evitat să pronunțe numele partidelor din care fac parte și nu au intrat în polemici în fața copiilor. Întrebările și răspunsurile, în rândurile de mai jos, în ordinea în care acestea s-au desfășurat.

Gabriela Firea, prima întrebare primită: La învățământul online toate materiile se fac din fața calculatorului, inclusiv educația fizică. Aș dori să vă întreb cum puteți ajuta copiii să se dezvolte sănătos nu doar în fața tabletei?

Gabriela Firea: E de fapt un strigăt al nostru, al tuturor pentru această perioadă foarte grea în care voi sunteți cei mai afectați, care din motive de siguranță sanitară sunteți nevoiți să acceptați aceste restricții, și anume să nu puteți să mergeți fizic la școală, dar și una din disciplinele care vă dezvoltă armonios, educația fizică. Și băiatul meu a avut sport azi și mă uitam cât de sârguincioși erau cu toții să facă exercițiile cât puteau.

Am aflat de la colegi că mulți nu intră la online pentru că sunt puși la muncă de părinți, mai ales la țară. Cum îi puteți ajuta pe copiii care nu intră la ore din cauza muncii?

Gabriela Firea: Este o situație cu care se confruntă toți copiii. Cred că ar trebui să facem o promisiune toți din seara asta, bineînțeles cine vrea, că dacă intrăm în Parlamentul României vom milita pentru ce scrie pe tricourile voastre, 6% pentru Educație. Toate partidele trebuie să își dea mâna pentru un Pact pentru Educație.

Daniel Ionașcu, prima întrebare primită: De când am intrat în online, mie și surorii mele ne-a fost foarte greu să învățăm pentru că telefonul era al bunicii și de multe ori una din noi trebuia să renunțe și nu știam ce teme aveam a doua zi. Unii copii n-au nici măcar curent electric. Cum îi puteți ajuta pe ei? 

Daniel Ionașcu: Sigur că România este o țară săracă, mulți copii nu au nici curent electric. Problema asta se rezolvă prin psihologie cognitivă, dacă citești ceva reții 10%, dacă vezi ceva reții 20%, dacă redai tu aproape 80%. Oare cei care dictează legi în domeniul educației oare nu știu acest lucru? Educația nu se face pe telefonul bunicii, ci în comunitate.

Sunteți de acord cu includerea copiilor în instrumentele de mecanism social?

Daniel Ionașcu: Dumnezeu a venit în lume în chip de copil. O națiune valorează pe cât știe să valorifice copiii. Un copil reține 90% din modul implicării lui instruind pe alții. De ce nu ar putea un copil să intruiască un adult? Pentru că adultul este pervertit, le știe pe ale lui. O țară care nu știe să respecte ce s-a pus în litera legii, e sortită eșecului pentru că copiii sunt viitorul țării.

Raluca Turcan, prima întrebare primită: România a agreat să pună în parte un sistem de colectare selectivă a deșeurilor, nu a reușit și este amendată de UE. Cum priviți această situație pentru ca aceste amenzi să dispară?

Raluca Turcan: În primul rând, mă bucur să vă întâlnesc pe toți și pentru voința de a vă face vocea auzită. În privința colectării selective, e o temă care mă preocupă foarte mult pentru că multe autorități locale au evitat să ia această măsură, pentru că are și conotații populare. Și din dorința de a fi plăcut, au ezitat să învețe populația să colecteze selectiv și să arunce gunoiul în spații special amenajate. Pentru o groapă de gunoi pentru deșeuri colectate selectiv sunt aproximativ 70 de milioane de euro pentru fiecare unitate. Noi educându-ne putem pune presiune pe autorități să colecteze selectiv.

Au fost mai multe concursuri la care nu am putut participa pentru că părinții nu m-au putut ajuta. Cum puteți ajuta părinții financiar să facă și copiii care nu-și permit sport? 

Raluca Turcan: Am făcut 10 ani de arte marțiale, așa că înțeleg dragostea pentru sport, așa că atunci când am ajuns să avem decizia în țara asta ne-am preocupat de sport. Am lansat un program și prinde extraordinar de bine la copii și cluburile sportive prin care copiii primesc un voucher de 300 lei pentru a se înscrie la cluburi sportive.

Eugen Tomac, prima întrebare primită: Când eram în școala generală, unii elevi care nu se îmbrăcau cu haine de firmă erau agresați. Cum puteți asigura copiii că pot merge la școală și să se simtă în siguranță?

Eugen Tomac: Felicitări pentru implicarea ta. Și eu am fost voluntar, am vizitat peste 100 de localități din zonele cele mai vulnerabile din țară. Mă bucur că îți pasă și asta e cel mai important. Din nefericire există încă situații în care copiii se simt în nesiguranță. Este foarte important să găsim un cadru în care să facem copiii să se simtă în siguranță. Pretextul pentru neimplicarea copiilor este tocmai această nesiguranță. Față de anii anteriori există unele școli cu camere de supraveghere, dar tot este nevoie de investiții mari în infrastructura școlară.

Cum aveți de gând să faceți pentru ca copiii să aibă acces la ore de Educație pentru Sănătate?

Eugen Tomac: Prima oră de Educație legată de Sănătate trebuie să vină din familie. Contează foarte mult ceea ce părinții pot dărui copiilor. În ce privește relația dascăl-copil pe această dimensiune pe care o vedeți ca pe o așteptare trebuie dezbătută. Sunt lucruri pe care sistemul de învățământ nu le acceptă deschis. Chestiunea legată de Sănătate trebuie dezbătută și e nevoie de o disciplină în care să se discute deschis.

Dan Barna, prima întrebare primită: În Convenția pentru Drepturile Copiilor a ONU este stipulat dreptul copiilor de a fi consultați, opiniile lor urmând să fie luate în seamă. Cum se consultă partidul dumneavoastră cu copii pentru a-și construi platforma?

Dan Barna: Fiecare se construiește prin astfel de întâmplări, vă felicit pentru că ați venit aici. Am fost foarte entuziasmat când am aflat că se întâmplă evenimentul ăsta. Am avut întâlniri cu asociațiile studențești și cu tinerii. Nu am făcut consultări cu copiii, recunosc, dar vom face, ți-o spun privindu-te în ochi. Chiar contați, de-asta suntem toți aici, voi sunteți perspectiva reală pentru care facem ce facem.

De când sunt voluntar la Salvați Copiii am văzut copii care nu au haine, manuale, foarte multe chestii speciale. Ce ați face ca să se facă fonduri sau să ajutăm copiii cât putem?

Dan Barna: Grija față de copii e clamată de fiecare guvern de până acum. Acel suport social care este acordat copiilor să fie direcționat pe lucruri concrete, să vedem care sunt acei copii care au haine de firmă, cum spuneai tu, și care sunt cei care nu își permit. Și atunci cei 6% pentru Educație ar putea include fondurile care ar putea merge doar pentru acei copii care au nevoie de ajutoarele astea.

Victor Ponta, prima întrebare primită: Realitatea ne-a demonstrat faptul că nu am reușit să adaptăm suficient sistemul educațional la cel hibrid. Sute de mii de elevi nu au acces la online, deci sistemul nu este funcțional. În plan psihologic afectăm puterea de a fi atent, implicarea copilului. Copiii și părinții doresc ca aceste școli să fie deschise. În momentul în care ar apărea vaccinul, cum ați asigura vaccinarea tuturor copiilor?

Victor Ponta: Eu am emoții de două ori pe zi, dimineața și seara, când mă bagă copiii în ședințe. Eu sunt mort după sport. Sport pe tabletă nu există, școală pe tabletă nu există, sunt prea mulți copii în țara asta și în lume care n-au telefon și internet și care îi îndepărtează de cei care au. Cred că noi ar trebui să spunem da la toate proiectele care se ocupă de copii.

Ce părere aveți de o lege care interzice cu desăvârșire defrișarea pădurilor?

Victor Ponta: Am votat o asemenea lege, dar nu se aplică. Sper ca voi să faceți mai bine decât noi, ca atunci când votați o lege, să se și aplice. Cred că ar trebui să îi sprijinim pe ei și să mergem alături de ei, la toate acțiunile de replantare. Fiica mea era foarte pasionată de alegerile din SUA, să câștige Biden, că Trump distruge natura.

Mesajele politicienilor pentru copii

Gabriela Firea: Alături de colegii mei, nu doar de la PSD, ci împreună cu toți ne dorim să facem cât mai multe pentru copii. Împreună ar trebui să dezvoltăm mai mult acele cursuri și tabere tematice. Subiectul copii copilărie este comun și nu cred că vom avea divergențe.

Raluca Turcan: România crește cu voi și cu cât voi creșteți curat și responsabil România e mai puternică. Făceți-vă vocea auzită. Eu sunt într-un partid în care competiția e încurajată. Voi cereți 6% din PIB pentru Educație, copiii cresc frumos dacă ne concentrăm și pe atragerea fondurilor europene, protecție socială, sport.

Victor Ponta: Nu cred că avem mari diferențe. Eu vorbesc cu copiii mei ca cu niște oameni mari, nu trebuie să vă păcălim, să vă vorbim altfel. E o lege aprobată pentru ca cei săraci să aibă mai mulți bani și nu o aplicăm. E o lege care nu permite ca tinerilor să le vindem alcool, nu o aplicăm. Mi-aș schimba numele partidului în PRO Copii.

Dan Barna: Implicați-vă. Voi puteți să construiți următoarea bucată din România, implicați-vă când un coleg n-are o tabletă, e victima bullyngului, când vedeți o problemă în fața blocului, implicându-vă în fiecare moment chiar puteți să schimbați bucata aia de nemuțumire și dacă azi schimbi puțin, mâine puțin, peste niște ani o să vezi că lucrurile merg mai bine.

Daniel Ionașcu: O țară trebuie să aibă două aripi precum porumbelul, una fiind credința și Dumnezeu, apoi poporul. Voi trebuie să dați un ton acestei țări, că românii împreună sunt o familie, numai împreună suntem puternici. Să trageți de mână pe bunici, părinți, să schimbați, pentru că viitorul sunt ale voastre, iar ca să fie și ale noastre trebuie să fim uniți.

Eugen Tomac: Părinții voștri, bunicii voștri n-au avut această șansă, să fie într-un studiou de televiziune și să le pună întrebări celor care pretind că conduc destinele țării din Parlament. Să luați partea bună din tot ce este în jurul vostru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Vrajeala de doi bani. Intrebari preselectate, copii pee post de decor….. Unde? La latrina dupa 3…..

  2. pacat ca nu s-au pus intrebari cu DA si NU de genul, ca sa vada lumea ce plini de bulshit sunt in general politicienii
    „maine in parlament PSD/PNL.. vor fi prezenti pentru a se vota FARA PENALI” ?
    sau
    „maine in parlament veti fi sa … ”
    „sunteti de acord cu protestele OUG13?”

  3. Acest A3, căsăpitorul prosperității noastre. După ce promovează in sute de emisiuni pe acelasi platou borfasi, infractori, securisti, nebuni, coarde, inculti, analfabeti functionali, plagiatori, călăi, interlopi, mincinoși, șarlatani, vrea să se spele cu imaginea unor copii nevunovați. Să nu cădem în capcană.