G4Media.ro

Dezbatere în Parlamentul European despre situația din Spania/ Comisarul european pentru justiție:…

Comisarul european pentru justiție, dezbatere în Parlamentul European, captură video

Dezbatere în Parlamentul European despre situația din Spania/ Comisarul european pentru justiție: „Insist că trebuie făcute reformele necesare pentru a asigura independența justiției”/ Siegfried Mureșan: „UE va apăra statul de drept”

Situația legii controversate care prevede amnistie pentru separatiștii catalani, din perespectiva respectării sau nerespectării statului de drept în Spania a fost subiectul unei dezbateri aprinse în Parlamentul European, în contextul în care această țară deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene.

La dezbatere au vorbit Comisarul european pentru justiție Didier Reynders, Secretarul de stat spaniol pentru afaceri externe, Ángeles Moreno Bau, ca reprezentant aici al Consiliului, europarlamentari de ambele părți (pro-guvern și respectiv opoziție). 

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Partidului Popular European a spus pentru G4Media că în opinia sa este începutul unui proces care aduce prejudicii statului de drept în Spania și „Uniunea Europeană nu va tăcea, va interveni, va fi de partea cetățenilor”. „UE are obligația de a proteja statul de drept în fiecare colț al Europei. Sunt convins că e un început de eroziune instituțională și politică la nivelul guvernului spaniol din care oamenii nu vor avea de câștigat. Un guvern condus de un premier care pierde încrederea cetățenilor și a partenerilor europeni nu poate evolua în bine”. 

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders a amintit că Spania a primit recomandări de la Comisie privind reforme importante necesare în privința independenței justiției, funcționării CSM, anticorupție, conflictele de interese, toate acestea menționate în rapoartele privind statul de drept inclusiv cel din vara acestui an. 

El a precizat că pe 8 noiembrie Comisia a trimis o scrisoare Guvernului cerând informații privind legea amnistiei despre care au fost primite numeroase sesizări. „Am evidențiat nevoia de a prioritiza situația CSM. Am primit un răspuns de la ministrul justiției care și-a arătat disponibilitatea de dialog. După acest schimb de scrisori, CE a fost informată oficial că propunerea de lege a amnistiei a fost prezentată parlamentului spaniol pe 13 noiembrie”, a declarat Comisarul european.

El a mai spus că în ultimele două săptămâni CE a primit plângeri și scrisori de la mulți cetățeni și organizații care sunt îngrijorați să nu încalce principiile UE care se găsesc în articolul 2 din Tratatul de funcționare al UE: „mai ales în ceea ce privește statul de drept și separare puterilor în stat, dar și elemente din dreptul penal european ce țin de terorism, corupție și protejarea intereselor financiare ale UE. CE rămâne la poziția sa neschimbată pe tema Cataluniei: este o chestiune de politică internă a Spaniei. Cât privește proiectul legislativ, CE analizează, pentru a vedea dacă e compatibilă cu dreptul Uniunii. 

Vom vedea care sunt acordurile politice folosite pentru constituirea noului Guvern spaniol. Vom încheia analiza atunci când proiectul de lege final va fi adoptat de Parlamentul Spaniei. Comisia va face o analiză așa cum va face pentru toate statele membre folosind aceleași criterii și aceeași metodologie”.

În numele Consiliului UE, reprezentanta Spaniei, Ángeles Moreno Bau, a insistat în intervenția sa că guvernul spaniol este dedicat respectării statului de drept, inclusiv prin acțiuniel întreprinsa la Președinția Consiliului dar chestiune pusă în dezbatere este o chestiune internă. 

„Dezbaterea este despre o lege care încă nu a fost adoptată de Parlament. Și alte țări au adoptat în trecut legi ale amnistiei fără să se organizeze o dezbatere în acest sens în Parlamentul European. Este o chestiune internă. Textul Constituției consfințește normele și valorile europene. 

O dezbatere profundă pe un text neaprobat și de competență exclusiv națională nu contribuie la îmbunătățirea democrației europene. Din contră, arată tendințe îngrijorătoare. Să echivalăm o procedură perfect normală cu alte proceduri care erau excepționale din perspectiva statului de drept, induce confuzie”, a spus Secretarul de stat spaniol pentru afaceri externe.

Contextul discuțiilor privind statul de drept în Spania, aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează