G4Media.ro

Dezastru ecologic pe Valea Oltului / Primar: „Credeți-mă, am încercat tot, absolut…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Dezastru ecologic pe Valea Oltului / Primar: „Credeți-mă, am încercat tot, absolut tot, ăștia sunt oamenii…”

În perioada aceasta, când vegetația este uscată și încă n-a înverzit iarba, Valea Oltului dezvăluie călătorilor un spectacol tragic pe marginile drumului: Cantități uriașe de deșeuri, majoritatea aruncate de pe geamul mașinii. Cam oriunde te uiți vezi mizerii, ambalaje, hârtii de tot felul și resturi. Acest tort dezolant are un moț: Zona Bolovanu’, un apendice al comunei Racovița din județul Vâlcea care se urcă pe un deal pornind de la acostamentul DN 7. Aflată la exact jumătatea distanței între Sibiu și Rm. Vâlcea, la Bolovanu’ este un dezastru ecologic oricum l-ai privi, arată un reportaj Turnul Sfatului:

Apa provenită în urma topirii zăpezilor se înnoadă în pâraie care vin la vale până în râul Olt. Ultimii 200 de metri trec exact pe lângă cele aproximativ o sută de familii din Racovița și înghesuie aici un adevărat munte de gunoaie. De la cauciucuri de mașină până la pamperși, de la gunoi menajer până la haine vechi și biciclete ruginite, orice-ți trece prin minte găsești în această groapă de gunoi poziționată fix în mijlocul uneia dintre cele mai frumoase zone ale României.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Pajiști străjuite de păduri, apele Oltului, versanți stâncoși… doar motoarele mașinilor tulbură liniștea montană și aer curat. În acest mic paradis natural sunt oameni care deschid geamul și aruncă punga cu gunoi direct în pârâu. Nu este nicio exagerare, avem martori care confirmă.

Am mers săptămâna aceasta și am vorbit cu cei care produc această distrugere. Sunt atât de îngropați în mizerie încât nici nu conștientizează decăderea în care zac. Fiecare dă vina pe alt vecin ”ăia de sus aruncă și acum a venit apa și a adus tot peste noi”. Mai sus de ei e pădurea.

Cu o seninătate copilărească admit că Primăria le-a înmânat fiecăruia pubele, le-a amenajat un centru pentru colectare selectivă în centrul satului și vin mașinile de salubrizare săptămânal să le ridice GRATIS gunoiul. Dar nu au ce pentru că ”așa ne-am învățat”.

Citește reportajul integral pe Turnul Sfatului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Puneti camere, iar cei care sunt prinsi ca arunca direct amenda de 20.000 LEI 👍🏼

    • Amenda poate sa fie 1 leu sau 1 milion de lei; atata timp cat nu se dau amenzi pentru incalcarea legilor este ca si cum legea nu exista.
      Nici un primar nu isi va trimite militia locala sa dea amenzi pentru ca doreste sa fie re-ales ca sa mearga pensia mare inainte si e un loc caldut unde faci mai nimic.

  2. Amendă mare dar fără drept de a se adresa ”justiției dâmbovițene”

  3. Asta se intampla absolut peste tot in tara. Unica solutie este ca tot acest gunoi sa fie efectiv cumparat pe bani de catre firmele de salubritate. Asa au rezolvat problema in Costa Rica, tara de lumea a 3-a. In prezent, acolo nu mai exista gunoi aruncat. Pt ca toti vad bani in deseuri. Cine ar arunca bani?!

  4. Ministrul mediului si prefectul trebuie să repună legea în aplicare. ”Oamenii ăștia” vor ajunge cu infecții în spitale și acolo se vor plânge că nu e curat și proaspăt zugravit !!!

  5. taiate ajutoarele sociale, ptr ca sigur au parte aceste putori de bani ptr lene

  6. Dezinteresul autorității statale vine de acolo că cine a făcut ușor bani mulți nu se distrează pe Valea Oltului sau în alte zone turistice românești, ci în străinătate.

  7. Amendati, executate silit amenzile, demolat totul, peropietete publica a statului, puscarie pentru incalcare si distrugere daca revin….

  8. așa e mai în toată țara. Urci în Făgăraș, departe de orice traseu, găsești gunoaie. În pădure, pe pășune, sub tufișuri, în pârâu. Nu mai zic de zona de câmpie. Dezastru e țara asta, dezastru e poporul ăsta. Rușine

  9. Foarte trist… Romanul nu e educat sa-si tina curat la el in casa daramite in padure. Altii considera ca e mai usor sa atunci punga de chips sau mucul de tigara pe geamul jeepului desi ai in el scrumiera

  10. Educația lipsește cu desăvârșire la acești oameni dar și la alții. Nu romanii sunt de vina, cum aud deseori, ci bunul simt și educația primita de acești oameni care nu au invatat sa facă ceva constructiv pentru mediul în care traiesc. Rusine

  11. Lipsa de respect a autorităților fața de contribuabil se reflecta în comportamentul și atitudinea cetățeanului. De multe ori am auzit: sa vina cei de la salubritate și să-și facă treaba, sa strângă gunoiul ca de-aia plătim taxele. De multe ori oamenii au dreptate, mai ales când nu găsești niciun cos de gunoi în zone în care se practica picnicul sau în zone naturale accesibile vizitate de turisti. Pe de alta parte nu ar trebui sa se dea autorizații de construcție în zonele naturale montane fără canalizare sau rețea de apa curenta.