G4Media.ro

Detaliul din cea mai cunoscută biserică a Clujului pe care mulți nu…

Sursa foto: clujtourism.ro

Detaliul din cea mai cunoscută biserică a Clujului pe care mulți nu îl înțeleg. „Multă lume își pune întrebarea”

Cea mai cunoscută biserică din Cluj, biserica romano-catolică „Sfântul Mihail” din punctul zero al orașului, reabilitată de curând, iese în evidență în special pentru turiști printr-un detaliu vizibil celor care intră în clădire, scrie Actual de Cluj.

Biserica are o istorie veche de secole, explicată de profesorul Vladimir Bogosavlievici în cartea „Vechi biserici și catedrale clujene”, lansată de câteva zile la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Construcția acesteia a început în 1316, după ce orașul Cluj a primit titlul de oraș liber regal. Ridicarea acesteia a durat nu mai puțin de un secol și jumătate. Construcția ar fi fost finalizată în 1442.

„Biserica, chiar dacă este catolică, după cum observă mai ales turiștii străini, nu are statui, nu are picturi înăuntru, decât rămășițe. De ce? Multă lume își pune întrebarea”, arată autorul.

„Și trebuie să răspundem că, la mijloc de secol XVI, Clujul a devenit eminamente protestant. Prima dată au trecut la confesiunea luterană în 1545, chiar cu acel Gaspar Heltai, pe urmă, în 1558, au trecut la calvinism, în 1566 biserica devine unitariană, ca după 150 de ani această biserică să revină la cultul romano-catolic. Știm foarte bine că aceste culte reformate sunt iconoclaste, adică nu adoră nici picturi, nici statui și au distrus pur și simpu toate picturile și statuile dinăuntrul bisericii și din afara ei. Ceea ce vedem înăuntrul bisericii sunt rămășițe de picturi și de scupturi ce au fost date la iveală în urma unor ample lucrări de reconstituire, realizate în deceniul al VI-lea al secolului XX.”

Între picturile redescoperite sunt descrise patimile lui Isus, răstignirea, Isus în fața lui Caiafa, biciuirea, scena coroanei cu spini, Isus pe muntele Măslinilor, o scenă din Cina cea de Taină și, arată autorul, „foarte interesant, numai în Transilvania am observat acest lucru”, o figură a lui Isus cu sabia în gură.

Citește integral pe Actual de Cluj.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează