G4Media.ro

Detalii tehnice. Câte teste de coronavirus poate gestiona un specialist într-o zi:…

sursa foto: Florina Raicu

Detalii tehnice. Câte teste de coronavirus poate gestiona un specialist într-o zi: maximum 144

Florina Raicu, cercetător genetician și asistent universitar la UMF Carol Davila, a explicat într-o postare pe Facebook care sunt pașii pe care îi parcurge un specialist care operează testele de coronavirus realizate cu echipamentele Real Time – PCR.

De asemenea, Florina Raicu a arătat că, respectând toate etapele necesare și luând în calcul capacitatea aparatelor, un specialist poate lucra maximum 144 de teste în 8 ore de lucru.

Cele mai importante idei din postarea Florinei Raicu:

– La masa de lucru te poți apuca de un singur „run” cu maxim 24 de probe odată. Cine spune ca poate procesa mai multe odată minte. De unde vine tehnic acest număr? Exclusiv de la capacitatea standard a unei centrifugi, pentru ca probele trebuie minim procesate înainte de orice alta etapa de lucru. Asta înseamnă ca odată ajunse pe masa de laborator trebuie făcute următoarele operații: se numerotează tuburile de reacție, se desigilează probele, se transfera probele, se adăuga prima tura de reactivi, si, in final, musai sa centrifughezi. Asta este procedura in cam toate protocoalele de lucru. Totul depinde de capacitatea unei minicentrifugi de mare viteza (necesara pentru izolarea acizilor nucleici) unde in general rotoarele au 24 de poziții.

– Daca nu ai un extractor automat (acesta are o capacitate de lucru asemănătoare si, ca timp de lucru, este identic cu ce se întâmplă manual), care sa continue munca din acest punct încolo, va trebui sa o faci tu manual. Iar procesarea manuala presupune mai multe operații pe care sa le reaplici probelor: alte centrifugări, alte transferuri si alte adăugări de reactivi. In medie vorbim cam de 5 runde de centrifugare ca sa ajungi la final. Eu am o viteza de lucru „exagerata”, fapt ce mi-a atras uneori „criticile” colegilor, si va spun sincer ca cele 24 de probe se pot procesa in 1h daca ești foarte bun, 2,5 h daca ești începător. Deci 24 probe pe ora.

– Tehnic, eu pot relua operația asta de maxim 3 ori pe zi. Intervine oboseala fizica si mentala: iți amorțesc mâniile, pierzi șirul probelor, încurci ordinea operațiilor, greșești si contaminezi probele intre ele. Se lucrează cu volume extrem de mici si cu atenție mărita. Orice greșeala înseamnă compromiterea probelor si a rezultatelor! Cu un efort supraomenesc mai faci încă 3 astfel de runde. După 6 runde si 6 ore ai abia 144 de probe gata de analiza propriu-zisa!

– Abia acum urmează partea de RT-PCT. Alte runde de pregătire si in final încărcarea aparatului. Cele mai bune instrumente au 96 de poziții, dar majoritatea au 48. Cam 2,5 h durează analiza pe care o face instrumentul de RT-PCR. Apoi se interpretează rezultatele. Deci, tehnic, daca suprapui cele doua părți de lucru ale protocolului (adică, in timp ce un aparat merge, tu faci cealaltă parte) după aproximativ 8 h de munca epuizanta ai procesate complet cele 144 de probe.

– Asta fără sa luam in calcul condițiile de munca: tolerarea echipamentului de protecție, lucrul sub presiune, posibile erori care trebuie corectate din mers, posibile defecțiunii ale instrumentelor, contaminarea probelor si obligația de a relua analiza. Deci, daca as fi superwoman as putea contrasemna pentru maxim 720 de analize corecte pe săptămâna.

– Acum faceți voi singuri calculele luând in considerare următoarele: cate laboratoare dotate complet exista, câți specialiști care sa facă aceste teste exista? In cat timp?

Foto: Specialist în laboratorul de testare / Florina Raicu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Nu va e, doamna, frica de Aiuri si automatizare? Daca vin si va iau job-ul? Nu, acum serios, avem ceva experti in robotica si automatizari, putem incerca sa automatizam macar partial procesul?

  2. Juma’ din romani au wc-ul in curte si te trezesti tu cu ideea de a automatiza procesul. Du-te acasa Bogdane, nu mai umbla pe strada.

  3. Mic calcul pentru Germania : 500k teste pe săptămână.. 1specialist procesează max 1k per săptămâna dacă muncește la capacitate maximă 7 zile din săptămâna… Deci germanii au min 500 de specialisti ca ăștia?

    • Asa e cu domnii si doamnele specialiste. Sunt detinatorii adevarului absolut. Dar cu aritmetica nu prea le au. Si nici chef de munca.

  4. Doamna Raicu, dacă citiți mesajul meu, doar atât: MULȚUMIM!!! Multa SĂNĂTATE!

    • Eu nu pot înțelege un lucru; pana acum nimeni niciodată nu a efectuat în laboratoarele din România Normarea personalului și a timpilor de execuție a unei operațiuni, a trebuit acum ca acest om , ocupat pana peste cap sa justifice astfel de lucruri care țin de un Departament cu acest specific ??

  5. Vai de capul ei, cred ca ar avea un soc sa vada ce capacitate are si cata atutomatizare e intr-un laborator de analize din afara, exact pe Covid-19. Si vai de capul nostru daca astia ne sint specialistii. Si se mai si da desteapta. Varza sintem.

    • Uau! Și au și autostrăzi, să știi. Ia sa fii tu in locul doamnei cu mana pe tuburile cu probe recoltate de la suspecți. Și aparatele automate, să știi, se incarca tot manual, după ce desfaci cu mânuța proprie recipienții infecțioși ca sa faci pregătirea preliminară a probelor. Eu as fi foarte mulțumită să pot face și 96 pe zi, d’apoi 144!

  6. Da, sunt sisteme automate dar ești legat doar de kiturile producătorului care are prețuri enorme. Iar încărcarea aparatului tot manual se face. Extracția manuala e mult mai flexibila și accesibilă, la noi in tara, până anul trecut nici nu știu să fi existat sisteme automate. Cei care comentează probabil că nici nu știu să țină în mână o pipetă. Dar avem mulți comentatori specialiști în toate cele, se pare.

  7. Uau! Și au și autostrăzi, să știi. Ia sa fii tu in locul doamnei cu mana pe tuburile cu probe recoltate de la suspecți. Și aparatele automate, să știi, se incarca tot manual, după ce desfaci cu mânuța proprie recipienții infecțioși ca sa faci pregătirea preliminară a probelor. Eu as fi foarte mulțumită să pot face și 96 pe zi, d’apoi 144!