G4Media.ro

Detalii despre misterioasa nouă taxă ce va fi percepută de Comisia Europeană…

sursa foto: Comisia Europeană

Detalii despre misterioasa nouă taxă ce va fi percepută de Comisia Europeană pentru a strânge fondurile necesare sprijinirii țărilor afectate de criză: ce companii o vor plăti și care va fi cuantumul

Circa 70.000 de companii care operează în Uniunea Europeană și au cifra de afaceri de peste 750 milioane de euro vor plăti noua taxă anunțată săptămâna trecută de Comisia Europeană ca sursă de venit proprie necesară pentru finanțarea pachetului de ajutor de 750 miliarde euro destinat statelor afectate de criză. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, într-un interviu pentru Financial Times. Un purtător de cuvânt al Comisiei a anunțat ulterior că taxa va fi mai mică de 0,2% din cifra de afaceri a acestor companii.

Acestea sunt primele detalii despre noua taxă după anunțul sec și lipsit de informații suplimentare din pachetul legislativ propus săptămâna trecută de Comisia Europeană. Planul executivului european va intra în vigoare doar după aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE (care reunește statele membre), dar Austria a indicat deja că nu este de acord cu inițiativa Comisiei.

Comisarul Hahn a declarat pentru the Financial Times că nu există nici o altă soluție decât aceea de a permite Comisiei Europene să își constituite noi surse de venit, pe lângă cele existente din taxarea emisiilor de carbon. El a explicat că un buget diminuat al UE va fi insuficient pentru sprijinriea statelor grav afectate de pandemie, iar creșterea plăților făcute de statele net contributoare la buget e socotită de toate drept inacceptabilă.

Practic, dacă Parlamentul European (care a anunțat deja pe mai multe voci susținerea pentru plan) și Consiliul UE vor fi de acord cu propunerea Comisiei Europene, gradul de integrare în UE va crește, proporțional cu sporirea puterilor executivului european – instituție care nu este controlată direct de statele membre.

Ținta Comisiei Europene este ca prin noua taxă să strângă circa 15-20 de miliarde de euro anual până la finalul exercițiului bugetar 2021-2027, a mai spus comisarul Johannes Hahn, fără a preciza însă cuantumul taxei și modul de calcul.

Context. Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută un plan gigantic de susținere a statelor europene afectate de criză, propunând un fond special de 750 miliarde de euro (numit Next Generation EU), în plus față de viitorul buget multianual (MFF) de 1.100 miliarde de euro. România ar urma să primească circa 33 de miliarde de euro din acest nou instrument, potrivit calculelor inițiale, dacă propunerea Comisiei Europene va fi adoptată în această formă.

În documentul oficial al Comisiei era enunțată lapidar ”o resursă proprie bazată pe operațiunile marilor companii” ca posibilă sursă de venit propriu al executivului european care să o ajute să strângă suma de 750 de miliarde de euro.

Foto: Ursula von der Leyen / Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Pai da ce credeati voi ?! Ca banii astia, (ajutoarele) pica din cer ?

    PS. Stai sa vezi ce „armonie” era pana acum, da ce va fi de acum incolo ! :)))

    • Daca investesc banii in natură eu cred ca se vor intelege. De ex. daca ai nostri baga apa si canalizare la sate, cresc salariu minim, subventioneaza auditul intern, impun calitatea.
      Doar proștii corupti sunt de neinteles.

  2. Intru toul de acord. Chiar si o firma mai mica poate plati o taxa, o cota mica din impozitul pe profit/venit. Deranjul este atunci cand banii respectiv sunt folositi sa sponsorizeze ” presa”, cand cumpara panselute cu 30 lei/firul, cand cumpara autobuse/tramvaie din Turcia la preturi de navete spatiale, etc.

    • Aveti dreptate, si micii intreprinzatori ar trebui taxati maxim cu taxa europeana. Cum mai putem sa trimitem dupa bani in africa? De fapt, sincer, ar trebui inchise toate firmele mici, nationalizate si banii confiscati. Asa ar fi cel mai corect!

    • Bai tu nu intelegi ca TU o platesti???Nu este clar?O firma care este taxata 1.da afara oameni sau 2.creste preturile 3.da faliment-si astia spun ca vor sa sustina economia,deci cum naiba o sustii daca asta duce la preturi mai mari,sau oameni dati afara sau salvezi firmele prin faliment :))
      Ce nu este evident?

  3. Uniunea Neunitilor. O mascarada!Hoooooo!!!!

  4. Adica in final tot consumatorul va plati.
    Pentru cine mai crede in planurile faraonice ale doamnei v d leyden avem exemplul de la noi din romania cu „ordonanta lacomiei”:
    https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ordonanta-de-urgenta-114-loveste-direct-in-bugetul-cetateanului-pana-sa-reduca-dobanzile-si-sa-faca-traiul-mai-bun-oug-114-aduce-cresteri-de-preturi-17924048
    Concluzia: sa nu ne ambalam cu cele 33 de miliarde care abia asteapta sa vina in romania. Pana sa vina in decurs de peste 10 ani vor pleca mai multe altele

    • Vor fi mai multe taxe, acesta va fi doar una dintre ele. Sa-i multumim chinei pentru corona ….

  5. Nu știu de ce vă agitați atât cu taxa plătită de consumator…
    Ar fi trebuit ca soluția să fie tipărirea de bani și inflația? Asta este. Marile corporații vor plăti din profit sau vor avea alte pierderi…

    • Tiparire de bani si inflatie…sunt tari in Europa, cu oameni si platiti bine si cumpatati care au acumulat si nu prea au cheltuit – enomomii de tip high saving high investment.
      Nu sunt putini oameni cu multe sute de mii de euro prin casa/banca.
      Nu isi permite vreun politruc de pe acolo sa loveasca in astia.

      Ei eventual te imprumuta si asa i creste puterea asupra ta.

  6. Tot timpul -CONSUMATORUL FINAL-plateste absolut totul .
    Restul este manipulare , nutret pentru credului siignoranti , cum credeti ca bogatia s-a polarizat in ultimele decade .

  7. „ordonanta lacomiei” data de Comisia Europeana e in regula, in ungaria nu e, din cauza asta e V.Orban diktator, in romania ce sa mai vorbim…lumea intra direct in puscarie…

  8. Vrem afara din mizeria asta europeana! Daca n-au banii promisi atunci sa se descurce si sa faca rost de ei, dar nu pe spinarea noastra. Nu ma mira ca paraziții din Parlamentul European au agreat banii la unison. Paraziții care nu fac nimic si care stau pe zeci de mii de euro.

    • Taxele astea in final tot consumatorul, tot noi le plătim. Comisia propune, ca doar nu da din buzunarul ei sau al funcționarilor ei imbuibati, asa ca sa creadă unii ca ce mult ne ajuta ue. Cam asa cum propun unii la noi cresteri de pensii pentru care nu sunt bani.