G4Media.ro

Descoperire arheologică în Prahova. Un vas celtic, vechi de 2.500 de ani,…

Sursa foto: Observatorul Prahovean

Descoperire arheologică în Prahova. Un vas celtic, vechi de 2.500 de ani, a fost confundat inițial cu un tun

O descoperire arheologică a unei piese veche de peste 2.500 de ani, în zona Slănicului, a fost anunțată de ziarul Observatorul Prahovean.

Un grup de căutători de vestigii istorice au găsit îngropat un vas celtic pe care au reușit să îl scoată la suprafață aproape intact. Cinci ore au durat săpăturile, timp în care, prin videoconferință, cei cinci slăniceni au colaborat permanent cu reprezentanți ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Inițial, grupul de căutători a crezut că este vorba despre un tun, date fiind semnalele puternice pe care le transmiteau detectoarele.

„S-a săpat la o adâncime de un metru și jumătate. Am reușit să îl scoatem aproape intact. Doar fundul vasului era dezlipit. Am muncit patru bărbați să îl ridicăm, greutatea acestuia fiind de aproximativ 40 de kilograme. Vasul are formă conică, 65 de centimetri diametrul gurii și 70 de centimetri înălțime. Este o descoperire unică în zona noastră, dată fiind vechimea, dar și faptul că este de proveniență celtică”, a spus Cătălin Sandu, bărbatul care a făcut descoperirea.

Obiectul este confecționat din bronz nituit și, potrivit specialiștilor, este un vas în care erau transportate, acum circa 2500 de ani, podoabe, bijuterii, monede și alte obiecte de valoare.

Sursa foto: Observatorul Prahovean

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. si in vas erau forinți.

  2. Celtii (numiti si Galati) se crede ca sunt originari de pe malurile Dunarii undeva intre Germania si Austria. Pentru ca stapaneau arta prelucrarii fierului au cunoscut o epoca foarte infloritoare can din 3500 inainte de Hristos pana la cucerirea Galiei de catre Romani in 52 inainte de Hristor. Asa cum tarile de limba indo-europeana de azi nu au o constiinta de a fi acelasi popor, nici celtii nu se considerau neapara inruditi si se razboiau intre ei. Iar cei care locuiau in dacia sau la frontierele ei aveau de fapt o alianta cu dacii. Stim asta pentru ca un procent non neglijabil dintre militarii indigeni din Apulum aveau nume de origine celtica. Celtii de pe malul sudic al Dunarii faceau comert la Marea neagra cu grecii, deci aveau drept de acces pe Dunare de la daci. Este probabil ca numele orasului galati sa vina de la galati, tocmai pentru ca acestia calatoreau pe Dunare.

  3. Si asa se duce dreac’ statul national centralizat de 2500 ani a lu’ Burebishtar.

    • Pai nu, deloc sau nu prea.

      In unele liste cu triburi celtice, spre neplacerea multora, dacii sunt considerati celti. De exemplu in filmul „Dacii” (1967) se spunea ca suntem din „marele neam al celtilor”. Si nu cred ca era o concesie politicoasa pentru Jaqcues Rémy.

      O origine celtica a dacilor starneste isterii in zona rusofililor, crestinopatilor, filoelenilor, comunistilor si stalinistilor de toate soiurile si sosurile, mai ales balcanice.

    • A existat o coabitare de cca 150-250 de ani intre celti si daci, dupa ce ultimii au migrat din Thracia in zona cunoscuta ulterior ca Dacia.
      Nu stiu, dar parca filmul „Dacii” & Co. nu prea este recunoscut ca etalon in informatii istorice corecte, fara substrat ideologic national-comunist.

    • Bine „migrantule din sud”? Din Punjab sau Rajahstan?

    • Pentru mine este clar , popoarele celtice, din vest au tot dreptul să revendice bogațiile solului, subsolului, aerul, apa, curentul . Ei au inventat cazanul, turbina , liberalizarea națiuni, eu nu înțeleg de ce nu scoatem România la bursă !

  4. Inainte de stire a disparut toata tuica din el 🙂

  5. asa dispare mitul Dacia …. realitatea este ca Dacia axistat pe teritoriul Serbiei pana in judetul Hunedoara ….

  6. asa dispare mitul Dacia …. realitatea este ca Dacia axistat pe teritoriul Serbiei pana in judetul Hunedoara ….

  7. v-au spart romanii pe toti, sunteti istorie de 2.000 de ani, pa.

  8. Vasul poate că e „de import”,din negoțuri,nu înseamnă că a și fost confecționat unde a fost găsit…

    • S-au mai gasit obiecte celtice si la Desa (jud. Dolj) si langa Iasi, iar acolo erau de productie locala. Se poate identifica mina din care s-a extras minereul datorita izotopilor.

  9. Poate era doar o căcăstoare..

  10. Denumiri de localitati galati mai sunt si linga zlatna si linga fagaras.. deci se pare ca celtii estia erau destul de raspinditi si nu mumai pe marginea dunarii..

    • Dacii initial erau adusi ca sclavi de celti.
      Dupa disparitia lor, Dacia a mai rezistat vreo 300-400 de ani, urmata de aexterminatio Traiana. Norocul lor, ca scitii le-ar fi pus pielea in saramura si pe bete la uscat.

    • Vezi ca puti a rusnac.

  11. Pentru mine este clar , popoarele celtice, din vest au tot dreptul să revendice bogațiile solului, subsolului, aerul, apa, curentul . Ei au inventat cazanul, turbina , liberalizarea națiuni, eu nu înțeleg de ce nu scoatem România la bursă !