G4Media.ro

Decizie cu impact în imobiliare: Primăria Cluj a interzis centralele pe gaz…

Sursa foto: Erik Mclean on Unsplash

Decizie cu impact în imobiliare: Primăria Cluj a interzis centralele pe gaz individuale la blocurile noi

Dezvoltatorii imobiliari care construiesc blocuri cu mai mult de șase apartamente în municipiul Cluj-Napoca nu vor mai putea dota locuințele cu centrale individuale pe gaz, potrivit unei decizii luate marți de Consiliul Local. Decizia a fost anunțată de primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook. Tot el a fost inițiatorul proiectului.

Boc a spus că vrea interzicerea centralelor individuale atât pentru a reduce poluarea, cât și pentru a crește eficiența sistemului de încălzire.

În locul centralelor individuale, clujenii vor putea opta pentru o serie de alternative: conectare la sistemul de termoficare, centrale de bloc, încălzire prin centrale mari și eficiente sau trecerea pe electric (panouri fotovoltaice), a declarat Emil Boc pentru Economedia.

”Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, a declarat în decembrie Emil Boc pentru Radio Cluj.

”Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc. (Sursa foto: Erik Mclean on Unsplash)

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Se va da drumul la centrala aia mare si „eficienta” cand decide blocul nu cand ti-e tie frig. Si sari cu banul la intretinerea centralei, daca nu platesc toti asta e dai in plus.
    Acum nu era si Boc sa ramana pe viata primar, mai sunt si altii.

  2. Baga-mi-as in voi de nomenclaturisti… va place sa stai cu mana pe robinetul de caldura…sa dati voi caldura doar cand sunt 3 zile consecutive de -25C

  3. Decizia e corecta dpdv tehnic: centralele de scara/cvartal sunt mai economice. Problema e ca in Bcuresti nu cred ca exista scara pe care vecinii sa se poata intelege pe vreo tema, s-ar isca mereu discutii de cate ori e de facut o revizie, o interventie ceva. Poate or fi clujenii mai cu scaun la cap.

    • Se pot pune repartitoare/contoare la intrarea in fiecare apartament iar intretinerea centralei sa fie sub forma de suma fixa/an, ca un abonament. Ar avea sens…

    • Si daca temperatura e setata la 19 grade a vecinii vor sa faca economii iar la tine ajung doar 17? Degeaba ai repartitoare daca depinzi de altcineva pentru ce temperatura ai in casa.
      E un motiv foarte bun pentru care aproape toata lumea s-a debransat de la termoficarea de stat si nu s-a schimbat nimic in bine in ultimii 20 de ani.

  4. Boc a dat o Hotărâre de Consiliu Local. Deocamdată e valabilă până o atacă vreun cetățean în justiție că deși pare corectă, nu cred ca e și legală.

  5. Ghena Boc e un mincinos ordinar. Centrarele individuale pe gaz au cel mai bun randament dar cresc consumul gazului si implicit pretul. Comunistii nu aprobau o instalatie noua pe gaz decat daca era acoperita de cresterea productiei.

  6. Ft bine, pompa de căldură aer-apa și cu asta basta! Important este să te decupezi cât poti de tâlhari(stat)

  7. – ăla care are apartamentul mai departe de centrală așteaptă 5 minute cu apa curgând ca să primească apa caldă
    – ăla care se scoală primul dimineața în blocul ecologic așteaptă 5 minute cu apă curgând ca să se poată spăla cu apă caldă

    Centrala va funcționa mai mult timp pentru a încălzi coloana de apă care se răcește pe timpul nopții, dar Boc zice că așa poluează mai puțin.

    La fel, centrala de bloc va încălzi inutil zone exterioare apartamentelor, deci va consuma mai mult gaz, dar Boc zice că e mai eficientă.

    Boculeț, vezi că locatarii poluează excesiv pene ca fiecare are în casă în aragaz, eventual un cuptor. Neapărat să interzici această agresiune asupra mediului și sa impui existenta unui singur aragaz în tot blocul.

    • Confortul unui minut de asteptare tripleaza costul gazului.

    • Nu este problema ca vine apa rece daca sistemul este proiectat cu cap. Trebuie un boiler bine dimensionat si sistem de recirculare a apei calde, atunci toti au mereu apa calda cand deschid robinetul. Dar la noi este greu sa proiectezi ceva inteligent, mai usor cu copy paste.

  8. Din păcate sistemul centralizat poluează la fel de mult pentru că este tot pe combustibil fosil, deci nicio protecție asupra mediului. Doar asigura monopolul primăriei asupra termoficării, cu consecințele de rigoare: preturi foarte mari la încălzire și riscul de a sta în frig, la mana primăriei.
    Cât despre încălzirea electrica cu panouri solare, e o gluma. Panourile nu pot asigura decât cel mult consumul frigiderelor și a becurilor din apartamente, deci nu se pune problema de putere capabilă să încălzească ceva, mai ales iarna, când soarele sta pe cer mai puțin de 8 ore in medie.
    Iar pompele de căldură sunt zgomotoase și nu au capacitatea sa încălzească un bloc cu 10 etaje sub nicio forma. Doar cele sol-aer sunt mai eficiente, dar din păcate, n-ai unde să sapi sub bloc ca sa le instalezi din cauza riscului de prăbușire a clădirii. Cine riscă să sape 20 m adâncime sub un bloc de 10 etaje ?
    O sa le treacă entuziasmul după ce vor vedea că nu funcționează aceste soluții „ecologice” și vor reveni tot la soluțiile clasice, pentru că drumurile bătute sunt cele mai bune.

  9. O inalcare grava a proprietatii private, credam ca boc este mai rational dar din cate se vede dictatura ue a ajuns si la cluj.

  10. eu dețin un apartament în cluj, într-un bloc construit in 2021. cu centrala de bloc. deși am fost puțin refractar la explicațiile dezvoltatorului, realitatea este că centrala de bloc este mai avantajoasă decât centrala de apartament.
    contra: – investiția inițială per apartament este mai mare în cazul centralei de bloc. În loc să plătesc 1000 de eur pentru centrala de apartament + instalații, am plătit aprox 2000 de eur cotă parte apartament din centrala de cvartal + instalații (încălzire în pardoseală) (residence-ul are 300 și ceva de apartamente).
    pro: – centrala de cvartal consumă mai puțin pentru aceeași căldură decât centrala de apartament – este mult mai eficientă. În bani, pentru încălzirea unui apartament de 150 mp în decembrie am consumat o cotă parte de gaz de 300 kw – menționez că am copil mic și temperatura în apartament este între 22 și 24 de grade, în funcție de cameră, și în cluj a fost ger. La fosta casă, care are 150 mp, și unde avem o microcentrală de 30 kw, consumam 1000 de kw pe lună de iarnă. bineînțeles că există dezavantajul că o casă are toți pereții afară, dar este izolată, cu geamuri tripan, etc, dar diferența e prea mare, centrala de cvartal este mult mai eficientă)
    pro: – în mod cu totul neașteptat, am apă fierbinte instantaneu la orice oră și la orice robinet. Instalația a fost astfel făcută încât apa caldă este recirculată printr-o buclă de la boilerul centralei, și este fierbinte din secunda 1, ceea ce la centrala proprie nici nu se punea problema, consumam cel puțin 10 litri (mai degrabă vreo 30) până ajungea apa fierbinte de la arzător la robinet. Boilerul este mult mai eficient în producerea de apă caldă decât încălzirea instant, general vorbind.
    pro: – am termostat în apartament cu care reglez temperatura din juma in juma de grad. La fiecare etaj este o cameră tehnică cu gigacalorimetrele apartementelor, și practic mie mi se citește exact câte energie termică am consumat într-o lună. Consumul meu fiind cotă parte din consumul total, plătesc exact aceeași cotă din consumul total de gaz – deci practic am acces la o centrală mult mai eficientă decât microcentralele de apartament, dar fără a avea dezavantajul consumului paușal, consumul și plățile sunt perfect individualizate. dacă opresc încălzirea apartamentului din termostat, atunci nu mai plătesc nimic.

    • cum îți vine apă caldă instantaneu dacă boilerul comun e la parter iar tu stai la etajul 9?Cine întreține centrala și conductele? Cum rămâne cu pierderile pe conducte?Orice defecțiune la centrală sau la coloane poate să te afecteze. Îți mai trebuie un administrator un contabil . Și apoi este foarte dificil să verifice fiecare pe aceștia în fiecare lună dacă sunt corecți sau nu . Și de aici tot felul de probleme , pe care nu le ai când ai propria ta centrală. Am fost racordat la sistemul centralizat și nu mai doresc așa ceva!

  11. „… Boc a spus că vrea interzicerea centralelor individuale atât pentru a reduce poluarea, cât și pentru a crește eficiența sistemului de încălzire….”

    Inca un „inginer” ajuns primar! Pacat ca nu impune prin hotarare de consiliu local colectivizarea! Sa aiba frigiderul plin de la toata lumea!!!!! Ecologie si verdeata….. o mare tamenie!

  12. Sunt inginer chimist, specializat in agregate termice, fenomene de transfer termic si mecanica fluidelor, , specializat in combustie, in proiectarea ,constructia si conducerea surselor de caldura indifernt de combustibil, ori sursa de energie termica. Motivatia ca se doreste reducerea poluarii nu este corecta. In cazul centralelor pe gaz, exista o legatura directa matematica, intre cantitatea de caldura produsa si consumul de gaz, respectiv evacuatrea de gaze de ardere , respectiv bioxid de carbon. Cu cat o centrala termica are un randament termic mai bun cu atat cantitatea de bioxid de carbon pe Gcal produsa este mai mica. Din cate se stie, centralele de apartament in condensatie au cel mai mare randament termic, si astea se instaleaza in prezent conform cu legislatia europeana, prin urmare in nici un caz o centrala mare de bloc sau de cartier nu produce mai putin CO2 pe gigacaloria produsa decat una de apartament. Dimpotriva, exista perderi de caldura pe traseele din bloc, si enorme pierderile de caldura pe traseele de magistrale/coducte exterioare oricat ar fi acestea de bine trermoizolate, si stim ca nu sunt bine termoizolate. Intre centralele termice de cartier si blocuri exista puntele de schib termic, adica puncete termice, care au si acestea anumite randamente termice , adica pierderi de caldura. Din considerentele enuntate mai sus, chiar daca centralele de bloc ori de catrtier ar avea aceleasi rendament trenice cu cele de apartament, ceea ce nu este adevarat, exista mai multe pierderi de caldura pe traseele exterioare blocurilor si apartamentelor. Pentru acoperirea pierderilor exterioare apatrametelor se consuma cantiati suplimentare de gaz, respectiv se produc cantitati suplimentare de CO2, uneori 50% mai mult in cazul centralelor de cartier decat in cazul centralelor de apartament pentru obtinerea unei gigacalorii ajunsa la calorifer. Asadar in nici un caz centarlele de apartament insumate produc mai mult bioxid de carbon, ci centralele de cartier si chiatr cele de bloc. Mai clar centrale de cartioer si centralelede bloc polueaza mai mult uneori cu 50% decat centralele de apartament insumate.

  13. Orice studiu stiintific demonstreaza ca nu este adevarat. Centralele de apartment nu polueaza mai mult decat cele de bloc ori de cartier ci dimpotriva.