G4Media.ro

Debarcaderul construit pe coasta Fâşiei Gaza nu va putea înlocui livrarea de…

Sursa foto: Mohammed ABED / AFP

Debarcaderul construit pe coasta Fâşiei Gaza nu va putea înlocui livrarea de ajutor umanitar pe cale terestră, anunță Casa Albă

Debarcaderul în construcţie în largul Fâşiei Gaza ar urma să permită în „două-trei săptămâni” să se transporte mai multe ajutoare umanitare către teritoriul palestinian bombardat şi asediat de Israel, a anunţat duminica aceasta Casa Albă, notează AFP, transmite Agerpres.

Dar acest transport pe mare nu va putea înlocui convoaiele terestre, a subliniat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Această facilitate „va permite cu siguranţă creşterea volumului de ajutor livrat”, dar „nimic nu poate înlocui rutele terestre şi camioanele care intră” în Fâşia Gaza, a declarat John Kirby într-un interviu pentru canalul ABC.

„Probabil va trebui să aşteptăm două până la trei săptămâni până la prima operaţiune”, a precizat el.

Confruntat cu întârzierile şi blocajele Israelului în ceea ce priveşte livrarea pe uscat a ajutorului umanitar pentru locuitorii din Fâşia Gaza lovită de un dezastru umanitar, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat la începutul lui martie construirea unui port artificial.

Ajutorul va ajunge mai întâi în Cipru, unde va fi supus verificării, apoi va fi pregătit pentru livrare, a precizat joi un înalt responsabil militar american.

Apoi va fi apoi transferat la portul artificial de unde va fi preluat de parteneri umanitari şi transportat în teritoriu cu camioane.

Oficialii americani au afirmat că acest demers nu va implica „trupe terestre” pe teritoriul palestinian. Cu toate acestea, soldaţii americani se vor afla în apropierea Fâşiei Gaza în timpul construirii debarcaderului, care va fi supravegheată de trupe israeliene.

Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că speră că debarcaderul va fi „pe deplin funcţional” la începutul lui mai.

ONU şi ONG-urile reamintesc frecvent că acest tip de iniţiativă nu poate înlocui, totuşi, o creştere esenţială a intrării de ajutoare umanitare pe cale terestră pentru o populaţie înfometată şi care se confruntă cu o penurie de materiale medicale.

Sub presiunea aliatului său american, Israelul a anunţat la începutul lui aprilie „măsuri menite să accelereze livrările de ajutoare” către Gaza, prin portul Ashdod şi punctul de trecere a frontierei Erez.

„Au crescut numărul de camioane care intră în Gaza”, dar „mai există provocări pe teren pentru a transporta mărfurile spre nord”, a declarat John Kirby duminică.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul fără precedent lansat de Hamasul palestinian pe 7 octombrie în Israel, care a luat viaţa a cel puţin 1.170 de persoane, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis 34.400 de persoane în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează