G4Media.ro

De teama arestării, doi jurnaliști australieni au părăsit China

sursa foto: Pexels

De teama arestării, doi jurnaliști australieni au părăsit China

Doi jurnalişti australieni au părăsit China în cursul nopţii de luni spre marţi temându-se că vor fi arestaţi, au anunţat marţi angajatorii lor, scrie AFP, citată de Agerpres.

Bill Birtles, corespondent la Beijing al canalului ABC, şi Michael Smith, corespondent la Shanghai al publicaţiei Australian Financial Review (AFR), s-au refugiat mai multe zile în localuri diplomatice ale ţării lor, înainte de a părăsi China luni seară însoţiţi de diplomaţi australieni. Ei au ajuns la Sydney marţi dimineaţă, potrivit ABC.

Plecările precipitate au avut loc după arestarea, luna trecută dintr-un motiv neprecizat, a unei jurnaliste australiene pe probleme economice care lucra pentru televiziunea de stat chineză în limba engleză CGTN, Cheng Lei. Această arestare a tensionat puternic relaţiile dintre Beijing şi Canberra.

Potrivit ABC, corespondentul canalului, Bill Birtles, a fost sfătuit luna trecută de Ministerul australian de Externe să părăsească ţara. Cu puţin timp însă înainte de revenirea în Australia, prevăzută joi, şapte poliţişti chinezi s-au prezentat la domiciliul său în mijlocul nopţii şi i-au adus la cunoştinţă că va fi interogat pentru o „problemă de securitate naţională” şi, prin urmare, nu are dreptul să părăsească ţara. Ulterior, jurnalistul s-a refugiat în ambasada ţării sale la Beijing.

În cele din urmă, Bill Birtles a fost interogat de poliţia chineză, în prezenţa a doi diplomaţi australieni, şi a primit autorizaţia să părăsească ţara.

Michael Smith a primit şi el vizita poliţiei în aceeaşi noapte, a informat AFR, în opinia căreia presiunile asupra celor doi jurnalişti au legătură cu arestarea colegei lor, Cheng Lei, luna trecută.

Relaţiile din Australia şi China s-au deteriorat semnificativ în ultimii doi ani. Canberra a decis atunci să acţioneze împotriva a ceea ce a considerat o ingerinţă tot mai mare a Beijingului în problemele Australiei.

Canberra a mai provocat furia Beijingului în urmă cu câteva luni solicitând o anchetă asupra originii pandemiei de COVID-19, descoperită pentru prima dată în oraşul chinez Wuhan. Între timp, China luat măsuri pentru reducerea importurilor din Australia şi a încurajat studenţii şi turiştii să evite această ţară.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. universul e un joc holografic

    dar si mai mult de atat

    oamenii pot schimba asta.

    Oglinda existentei nu este Moartea.

    este non-Existenta.

  2. Nicio alta tara de pe glob nu face exces de zel in protejarea suveranitatii si a „secretelor” de stat cum face China. Este un sistem inchis, netransparent care isi creeaza imagine exclusiv prin propaganda.
    Cat timp China disimuleaza un nivel de civilizatie, nu permite jurnalism independent sau jurnalism civic si pastreaza marele firewall al internetului, nu ar trebui sa i se permita sa se extinda mai mult si sa-si creasca influenta la nivel global.

  3. La ultimul conflict serios din gaza erau doi reporteri, din care unul a fost rapit. In Siria avem in cel mai bun caz un reporter atasat de statul american trupelor americane. La bataliile din Seattle trebuie sa te uiti pe Twitter, dar pe loc, pentru ca peste o ora, „marile democratii” sterg tot. In Wuhan nu era picior de reporter, si nici Twitterul chinez nu era pe intelesul meu, de am stat ca prostul sa ma uit la tentativa de demitere a lui Trump, in loc sa imi cumpar masti, pulsoximetru, etc.

    A se scuti cu reporterul australian in China. Probabil erau in cautare de prostituate.