G4Media.ro

De ce unii dintre noi sunt stângaci? Și care sunt cei mai…

sursa foto: Unsplash/ Kelly Sikkema

De ce unii dintre noi sunt stângaci? Și care sunt cei mai celebri 

Ce au în comun Lady Gaga, Barack Obama, Bill Gates, Paul McCartney și Justin Bieber cu Jimi Hendrix, Judy Garland și David Bowie? Cu toții sunt stângaci, o trăsătură împărtășită de aproximativ 10% dintre oameni. Dar de ce unii oameni sunt stângaci, în timp ce majoritatea sunt dreptaci? Acesta este un domeniu de cercetare activă, iar un nou studiu face lumină asupra unei componente genetice a stângăciei la unele persoane. Cercetătorii au identificat variante rare ale unei gene implicate în controlul formei celulelor și au constatat că acestea sunt de 2,7 ori mai frecvente la stângaci, potrivit Reuters. 

Deși aceste variante genetice reprezintă doar o mică parte, poate 0,1% din cazurile de stângaci, cercetătorii spun că studiul arată că această genă, numită TUBB4B, poate juca un rol în dezvoltarea asimetriei cerebrale care stă la baza determinării mâinii dominante. La majoritatea oamenilor, cele două emisfere ale creierului au anatomii ușor diferite și sunt dominante pentru funcții diferite.

„De exemplu, cei mai mulți oameni au o dominanță a emisferei stângi pentru limbaj și o dominanță a emisferei drepte pentru sarcinile care necesită direcționarea atenției vizuale către o locație în spațiu”, a declarat neurobiologul Clyde Francks de la Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică din Olanda, autorul principal al studiului publicat marți în revista Nature Communications.

„La majoritatea oamenilor, emisfera stângă controlează, de asemenea, mâna dreaptă dominantă. Fibrele nervoase relevante se intersectează de la stânga la dreapta în partea inferioară a creierului. La stângaci, emisfera dreaptă este cea care controlează mâna dominantă. Întrebarea este: ce determină asimetria creierului să se dezvolte diferit la stângaci?”

TUBB4B controlează o proteină care se integrează în filamentele numite microtubuli care asigură structura internă a celulelor. Identificarea unor mutații rare în această genă, care sunt mai frecvente la stângaci, sugerează că microtubulii sunt implicați în stabilirea asimetriilor normale ale creierului, a declarat Francks. Cele două emisfere cerebrale încep să se dezvolte diferit în embrionul uman, deși mecanismul a rămas neclar.

„Variante genetice rare la doar o mână de oameni pot identifica genele care oferă indicii despre mecanismele de dezvoltare a asimetriei cerebrale la toată lumea. TUBB4B ar putea fi un bun exemplu în acest sens”, a adăugat Francks. Descoperirile s-au bazat pe datele genetice care acoperă peste 350.000 de adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă din Marea Britanie, într-un set de date numit UK Biobank. Aproximativ 11% dintre aceștia erau stângaci.

Pentru majoritatea oamenilor, determinarea mâinii dominante poate fi făcută din întâmplare.

„Credem că cele mai multe cazuri de stângaci apar pur și simplu din cauza variației aleatorii în timpul dezvoltării creierului embrionar, fără influențe genetice sau de mediu specifice. De exemplu, fluctuațiile aleatorii ale concentrațiilor anumitor molecule în timpul etapelor cheie ale formării creierului”, a declarat Francks.

De-a lungul secolelor, multe culturi au disprețuit stângacimea și au încercat să forțeze stângacii să devină dreptaci. În limba engleză, cuvântul „right” înseamnă, de asemenea, „corect” sau „potrivit”. Cuvântul „sinistru” derivă dintr-un cuvânt latin care înseamnă „pe partea stângă”. Iar un „compliment pentru stângaci” înseamnă o insultă mascată în laudă. Prevalența stângacilor variază în diferite părți ale lumii, cu rate mai mici în Africa, Asia și Orientul Mijlociu în comparație cu Europa și America de Nord, a declarat Francks. „Acest lucru reflectă probabil suprimarea stângii în unele culturi – făcând copiii stângaci să treacă la dreptaci, ceea ce se întâmpla și în Europa și America de Nord”, a adăugat Francks.

Noile descoperiri ar putea avea relevanță în domeniul psihiatriei. În timp ce majoritatea covârșitoare a stângacilor nu suferă de niciuna dintre aceste afecțiuni, persoanele cu schizofrenie au o probabilitate de aproximativ două ori mai mare de a fi stângaci sau ambidextru, iar persoanele cu autism au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare, a declarat Francks.

„Unele dintre genele care funcționează în creierul în curs de dezvoltare în timpul vieții timpurii ar putea fi implicate atât în asimetria cerebrală, cât și în trăsăturile psihiatrice. Studiul nostru a găsit dovezi sugestive în acest sens și am observat acest lucru și în studiile anterioare în care am analizat variante genetice mai comune în populație”, a adăugat Francks.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează